Coś z Orthoptera

ORTHOPTERA
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tiktaalik

Coś z Orthoptera

Post autor: tiktaalik »

Zdjęcia z początku sierpnia. W trakcie lotu dostrzegalne były zarówno niebieskie, jak i czerwone skrzydła. Stąd nie mam pewności, czy poprawnie oznaczyłem siwoszki. Tym bardziej, ze nie wiem, jak duża jest fenotypowa zmienność barwna w obrębie gatunku.
Nie wiem też, czy występują różnice w ubarwieniu płci.

Konik zaskoczył mnie różnorodną kolorystyką. Myślałem dotąd, że koniki są bardziej stonowane.
Załączniki
Chorthippus sp..jpg
Przejrzano 2372 razy
Original image recording time:
2008:07:27 08:18:18
Image taken on:
27 lipca 2008, 06:18 - ndz
Focus length:
6.3 mm
Shutter speed:
1/148.6 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
50
Camera-model:
COOLPIX L4
Oedipoda germanica..jpg
Przejrzano 2366 razy
2008:07:20 13:14:43
Image taken on:
20 lipca 2008, 11:14 - ndz
Focus length:
6.3 mm
Shutter speed:
1/148.6 Sec
F-number:
f/4.6
ISO speed rating:
50
Camera-model:
COOLPIX L4
Oedipoda coerulescens..jpg
Przejrzano 2367 razy
2008:07:17 10:19:18
Image taken on:
17 lipca 2008, 08:19 - czw
Focus length:
6.3 mm
Shutter speed:
1/192.8 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
50
Camera-model:
COOLPIX L4
Ostatnio zmieniony 07 grudnia 2009, 12:06 - pn przez tiktaalik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

O. germanica to byłoby nie lada znalezisko, zwłaszcza w centralnej części kraju - jesteś pewien, że okaz na zdjęciu nr 2 miał czerwone skrzydła? Wątpię w to tym bardziej, że ta Oedipoda ma wyraźne wycięcie na górze uda tylnej pary nóg, a to jest cecha charakterystyczna dla O. caerulescens. Jeśli w terenie były jakieś koniki z czerwonymi skrzydłami, to prędzej podejrzewałabym P. stridulus, ale tego gatunku nie ma na Twoich fotach.
Co do kolorystyki tylnych skrzydeł O. caerulescens - nie jest zależna od płci, najczęściej spotyka się kolor niebieski w jaśniejszym bądź ciemniejszym odcieniu, acz klucz wspomina też o barwie żółtawej i żółtaworóżowej; ja osobiście nie spotkałam się z podobnymi formami.

Ostatni konik to wg mnie Ch. brunneus.
Awatar użytkownika
tiktaalik

Z pewnością Twoje przypuszczenia są słuszne. Widziałem czerwone skrzydła w locie, ale absolutnie nie byłem w stanie określić, czy to był akurat któryś ze sfotografowanych osobników. Tak więc uznaję Twoją wersję, że to dwie formy barwne coerulescens.
Awatar użytkownika
Dark
UTM: EC07
Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Dark »

Pod Warszawą spotykałem O. caerulescens z różowo-czerwonymi skrzydłami. Tak więc myślę, że jak najbardziej możliwe jest spotkanie takich form barwnych w okolicach Łodzi.
Awatar użytkownika
tiktaalik

No proszę. A więc siwoszek błękitny wcale nie musi mienić się w locie na niebiesko. Dobrze wiedzieć.
Awatar użytkownika
Aneta

Dark pisze:Pod Warszawą spotykałem O. caerulescens z różowo-czerwonymi skrzydłami. Tak więc myślę, że jak najbardziej możliwe jest spotkanie takich form barwnych w okolicach Łodzi.
Że dopytam: to był odcień bledszy, bardziej różowy - jak u O. charpentieri i O. coerulea na tym zdjęciu - czy mocniejsza czerwień jak u O. germanica? Bo np. P. stridulus ma skrzydła intensywnie czerwone i ciekawi mnie czy ten gatunek i czerwona forma O. caerulescens byłyby odróżnialne w locie.
Awatar użytkownika
Dark
UTM: EC07
Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Dark »

Ajć. Tak to jest jak się poplączą nazwy :oops: Faktycznie chyba chodzi o O. coerulea (?). Niestety tej różowej formy już od 2 lat nie widuję. Tylko niebieskie. Jak złapię, będę miał możliwość weryfikacji. Trochę czasu już minęło i pamięć nie ta.

Hmmm... mam zagwozdkę. Wg. Fauna Europaea mamy tylko 1 gatunek z tego rodzaju (O. caerulescens). Nie mam klucza pod ręką, więc prosiłbym o oświecenie.
Awatar użytkownika
Aneta

No właśnie, nasz jedyny gatunek siwoszka to O. caerulescens - O. coerulea nie występuje w Polsce (w ogóle status tego gatunku jest dla mnie niejasny - wg niektórych źródeł to dobry gatunek, inne - jak Fauna Europaea i BioLib - podają go jako podgatunek O. fuscocincta; jeśli ktoś jest bardziej oblatany w Oedipodinae niech rozwikła tę zagadkę).
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Been thanked: 13 times

Post autor: Marek Hołowiński »

Kompletnie nie znam się na szarańczakach, ale mam coś takiego. Czy z tej fotki możecie powiedzieć co to za gatunek?
Załączniki
PC084757a.jpg
Przejrzano 2371 razy
Awatar użytkownika
Aneta

Jeżeli okaz łapany w Polsce, to będzie Calliptamus italicus (to już inna podrodzina, Calliptaminae). Gatunek czerwonoksięgowy i zdecydowanie nieczęsty - można wiedzieć kiedy i gdzie był schwytany?
Marek Hołowiński

Aneta, dzięki. Gatunek złowiłem w tym roku na kserotermach w okolicach Woli Uhruskiej. Było ich tam sporo. Jest to jedyny przedstawiciel tego rzędu w moim zbiorze. Kiedyś na tym forum przewijał się temat ,że te z czerwonymi tylnymi skrzydłami mogą być interesujące. Wziąłem więc dwa okazy. Tym tematem przypomnieliście mi o nich.

dane z metki: Polska, Wola Uhruska UTM FB88, 26 08 2009r 2ex
Awatar użytkownika
Aneta

No to chyba będzie nowe stanowisko dla tego gatunku, przynajmniej patrząc na mapkę ze strony Czerwonej Księgi. BTW - gdybyś, Marku, w przyszłym sezonie znów je odwiedził, możesz zgarnąć dla mnie jeden okaz :grin:
Marek Hołowiński

Aneta pisze:gdybyś, Marku, w przyszłym sezonie znów je odwiedził, możesz zgarnąć dla mnie jeden okaz :grin:
mam dwa, więc jeden Twój. Przy najbliższej okazji otrzymasz go ode mnie.
Awatar użytkownika
Aneta

Super, dziękuję :grin:
Awatar użytkownika
tiktaalik

Latem postaram się uchwycić siwoszki (i nie tylko) w locie, aby bylo widać skrzydla. Nie powinno to być jakoś specjalnie trudne, jeśli skorzystam z funkcji preselect.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Prostoskrzydłe: świerszcze, pasikoniki i inne. [FOTO-oznaczanie]”