Coś z Orthoptera
- tiktaalik
Coś z Orthoptera
Zdjęcia z początku sierpnia. W trakcie lotu dostrzegalne były zarówno niebieskie, jak i czerwone skrzydła. Stąd nie mam pewności, czy poprawnie oznaczyłem siwoszki. Tym bardziej, ze nie wiem, jak duża jest fenotypowa zmienność barwna w obrębie gatunku.
Nie wiem też, czy występują różnice w ubarwieniu płci.
Konik zaskoczył mnie różnorodną kolorystyką. Myślałem dotąd, że koniki są bardziej stonowane.
Nie wiem też, czy występują różnice w ubarwieniu płci.
Konik zaskoczył mnie różnorodną kolorystyką. Myślałem dotąd, że koniki są bardziej stonowane.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:07:27 08:18:18Image taken on:27 lipca 2008, 06:18 - ndzFocus length:6.3 mmShutter speed:1/148.6 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:50Camera-model:COOLPIX L4
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:07:20 13:14:43Image taken on:20 lipca 2008, 11:14 - ndzFocus length:6.3 mmShutter speed:1/148.6 SecF-number:f/4.6ISO speed rating:50Camera-model:COOLPIX L4
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:07:17 10:19:18Image taken on:17 lipca 2008, 08:19 - czwFocus length:6.3 mmShutter speed:1/192.8 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:50Camera-model:COOLPIX L4
Ostatnio zmieniony 07 grudnia 2009, 12:06 - pn przez tiktaalik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
O. germanica to byłoby nie lada znalezisko, zwłaszcza w centralnej części kraju - jesteś pewien, że okaz na zdjęciu nr 2 miał czerwone skrzydła? Wątpię w to tym bardziej, że ta Oedipoda ma wyraźne wycięcie na górze uda tylnej pary nóg, a to jest cecha charakterystyczna dla O. caerulescens. Jeśli w terenie były jakieś koniki z czerwonymi skrzydłami, to prędzej podejrzewałabym P. stridulus, ale tego gatunku nie ma na Twoich fotach.
Co do kolorystyki tylnych skrzydeł O. caerulescens - nie jest zależna od płci, najczęściej spotyka się kolor niebieski w jaśniejszym bądź ciemniejszym odcieniu, acz klucz wspomina też o barwie żółtawej i żółtaworóżowej; ja osobiście nie spotkałam się z podobnymi formami.
Ostatni konik to wg mnie Ch. brunneus.
Co do kolorystyki tylnych skrzydeł O. caerulescens - nie jest zależna od płci, najczęściej spotyka się kolor niebieski w jaśniejszym bądź ciemniejszym odcieniu, acz klucz wspomina też o barwie żółtawej i żółtaworóżowej; ja osobiście nie spotkałam się z podobnymi formami.
Ostatni konik to wg mnie Ch. brunneus.
- tiktaalik
- Aneta
Że dopytam: to był odcień bledszy, bardziej różowy - jak u O. charpentieri i O. coerulea na tym zdjęciu - czy mocniejsza czerwień jak u O. germanica? Bo np. P. stridulus ma skrzydła intensywnie czerwone i ciekawi mnie czy ten gatunek i czerwona forma O. caerulescens byłyby odróżnialne w locie.Dark pisze:Pod Warszawą spotykałem O. caerulescens z różowo-czerwonymi skrzydłami. Tak więc myślę, że jak najbardziej możliwe jest spotkanie takich form barwnych w okolicach Łodzi.
- Dark
- UTM: EC07
- Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
- profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Ajć. Tak to jest jak się poplączą nazwy
Faktycznie chyba chodzi o O. coerulea (?). Niestety tej różowej formy już od 2 lat nie widuję. Tylko niebieskie. Jak złapię, będę miał możliwość weryfikacji. Trochę czasu już minęło i pamięć nie ta.
Hmmm... mam zagwozdkę. Wg. Fauna Europaea mamy tylko 1 gatunek z tego rodzaju (O. caerulescens). Nie mam klucza pod ręką, więc prosiłbym o oświecenie.
Hmmm... mam zagwozdkę. Wg. Fauna Europaea mamy tylko 1 gatunek z tego rodzaju (O. caerulescens). Nie mam klucza pod ręką, więc prosiłbym o oświecenie.
- Aneta
No właśnie, nasz jedyny gatunek siwoszka to O. caerulescens - O. coerulea nie występuje w Polsce (w ogóle status tego gatunku jest dla mnie niejasny - wg niektórych źródeł to dobry gatunek, inne - jak Fauna Europaea i BioLib - podają go jako podgatunek O. fuscocincta; jeśli ktoś jest bardziej oblatany w Oedipodinae niech rozwikła tę zagadkę).
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 13 times
-
Marek Hołowiński
Aneta, dzięki. Gatunek złowiłem w tym roku na kserotermach w okolicach Woli Uhruskiej. Było ich tam sporo. Jest to jedyny przedstawiciel tego rzędu w moim zbiorze. Kiedyś na tym forum przewijał się temat ,że te z czerwonymi tylnymi skrzydłami mogą być interesujące. Wziąłem więc dwa okazy. Tym tematem przypomnieliście mi o nich.
dane z metki: Polska, Wola Uhruska UTM FB88, 26 08 2009r 2ex
dane z metki: Polska, Wola Uhruska UTM FB88, 26 08 2009r 2ex
-
Marek Hołowiński