co to za owad ???

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
BL4DY

co to za owad ???

Post autor: BL4DY »

Proszę o pomoc w ustaleniu tożsamości owada, widoczne są na ścianach i suficie. Nie boją się i łatwo je złapać. Od pewnego czasu pojawiają się nawet 3 osobniki dziennie, zazwyczaj jak jest ciemno i świeci tylko lampka wtedy pojawiają się przy źródle światła. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak mole spożywcze a nimi chyba nie są bo widoczny brak czułek. Z góry dziękuje za pomoc :mrgreen:
Załączniki
robak3.jpg
Przejrzano 2345 razy
robak2.jpg
Przejrzano 2361 razy
Ostatnio zmieniony 23 listopada 2009, 22:03 - pn przez BL4DY, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Specjalność: Psychidae
Kontakt:

Post autor: Kamil Mazur »

Robak to jest np. tasiemiec albo owsik. Tutaj mamy przykład owada. Jakieś pluskwiaczki, ale niech się wypowiedzą fachmeni od tej branży.
BL4DY

Post autor: BL4DY »

no już poprawiłem na owada :lol:
Załączniki
robaki.jpg
Przejrzano 2363 razy
Awatar użytkownika
mwkozlowski

Post autor: mwkozlowski »

ROBAK w najogólniejszym znaczeniu dla zoologa to przedstawiciel Bilateralia wielkiego wynalazku ewolucji; są to zwierzęta mające przód i tył. W tym naogólniejszym znaczeniu owady są robakami, ale robakami jesteśmy i my, szczególnie w pozycji leżącej, czego wszystkim życzę.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

A co do tych konkretnych zwierzaków na zdjęciach - jak napisał Kamil, to pluskwiaki równoskrzydłe, jak na moje oko z Cicadellidae (Macropsis sp.?). Nie są to owady, które mogą się zadomowić w mieszkaniu, najpewniej wlatują do środka przywabione światłem.
Awatar użytkownika
Dominika+Jurek Radwańscy
Specjalność: Collembola
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Post autor: Dominika+Jurek Radwańscy »

To jest chyba to samo co u mnie:
viewtopic.php?t=11931
Awatar użytkownika
krzem
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Post autor: krzem »

:!: a przy okazji - widzicie rysunek na tarczce pluskwiaka.......?

download.php?id=27387

:shock: ...znaki!

:mrgreen:
Agiatis

Post autor: Agiatis »

Witam :) Świetne forum, poprzez te zdjęcia dowiedziałam się "co u mnie w pokoju lata" :P
I kompletnie nie znam się na owadach, więc jeśli ktoś mógłby powiedzieć czy te całe pluskwiaki równoskrzydłe są jakieś eeee.. groźne? :wink: Poza tym, że pół godziny temu jeden wleciał mi za kołnierz i przestraszył totalnie :shock: a teraz mam jakiś tik nerwowy i cokolwiek mnie zaswędzi - myślę że to kolejny z nich :P

I jeszcze jedno pytanie mam czy może być tak że jesienią i zimą jakoś bardziej wlatują do domów, bo tak zauważyłam przynajmniej pojawienie się ich właśnie w tych okresach.
Awatar użytkownika
krzem
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Post autor: krzem »

Agiatis pisze:Świetne forum
pod warunkiem, że nie wrzucisz zdjęć kiepskiej jakości, nie przegniesz z ortografią lub nie określisz owada obelżywie, mianem "robaka"
Agiatis pisze:czy te całe pluskwiaki równoskrzydłe są jakieś eeee.. groźne?
eeee... nieeee :mrgreen:
chyba ze np mszyce dla roślin...
Agiatis pisze:a teraz mam jakiś tik nerwowy i cokolwiek mnie zaswędzi - myślę że to kolejny z nich
samo przyszło, samo minie jak zły sen
Agiatis pisze:czy może być tak że jesienią i zimą jakoś bardziej wlatują do domów
a czy np w poprzednich latach też czyniłas takie obserwacje? np w czasie mrozów? :wink:
Agiatis

Post autor: Agiatis »

krzem pisze:
Agiatis pisze:czy może być tak że jesienią i zimą jakoś bardziej wlatują do domów
a czy np w poprzednich latach też czyniłas takie obserwacje? np w czasie mrozów? :wink:
Ja staram się ich nie obserwować :) a jak już któregoś niestety zobaczę to podstawiam kartkę, czekam ...i czekam... aż łaskawie wejdzie na nią i wyrzucam przez okno :P ale pamiętam, że zwykle pojawiały się jak na dworze robiło się zimno.

Bardzo dziękuję za odpowiedź na moje pytania :)

o.. ja takie owady lubię :) Obrazek

..i wybaczcie mi brak jakiejkolwiek wiedzy na temat panujący na tym forum. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”