Co to za robaczki.

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
Mistic92

Co to za robaczki.

Post autor: Mistic92 »

Totalnie nie wiem co to jest. Bardzo proszę o pomoc. Łazi po kuchni, jest w mące, kaszy, ryżu i nie wiem czym to usunąć.

W załączniku zdjęcie. Przepraszam za jakość ale robione na szybko i nie mam sprzętu do makrofotografii.
Załączniki
Robak
Robak
Przejrzano 5037 razy
Pawel Jaloszynski

Re: Co to za robaczki.

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Piszesz o jednej sztuce..? Jeśli tak, to wziąć za pazurek i wyprowadzić na dwór. ;-)

To są gryzki. Musisz usunąć z kuchni wszystkie produkty, w których je sobie nahodowałeś/aś na skutek bezmyślnego przechowywania ich w nieszczelnych pojemnikach i zmienić nawyki związane z utrzymywaniem porządku i czystości (czyli częściej sprzątać, nie zostawiać mąki w torebkach w szafce i nie dopuszczać do zawilgocenia pomieszczeń). Więcej informacji w całej masie tematów na tym forum, użyj wyszukiwarki.

Paweł (po raz nie wiem który...)
Mistic92

Post autor: Mistic92 »

Jest tego masa, nawet w książkach które stały obok są. A jak się tego pozbyć?? Najwięcej ich było w szafce nad zlewem ale dom i tak jest po zalaniu (co prawda minął rok) i wszystko co trzeba było wymienić jest wymienione.
Awatar użytkownika
krzem
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Post autor: krzem »

Pawel Jaloszynski pisze:(po raz nie wiem który...)
forum opanowały gryzki
:)

w dziecinstwie, spotykałem te owady głownie w słownikach i biologii Ville'go :mrgreen: (w sensie, ze na żywo!), ale nie wiedzialem coż to.. długo, długo potem oznaczyłem go sobie samodzielnie na podstawie (mało skomplikowanego) klucza do rzędów, w PRZEWODNIKU OWADY Jiriego Zahradnika! no i była uciecha... a teraz, w dobie forum..... :wink: odzieramy ICH z przyjemnosci ODKRYWANIA :mrgreen:
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Gryzki, konkretnie ich obecność, mogą sugerować, że opanowany przez nie dom czy mieszkanie są nadmiernie zawilgocone. To, że Twój był zalany, potwierdzałoby tę teorię. Warto się więc zająć obniżeniem poziomu wilgotności, a wtedy być może gryzki same poznikają (albo przynajmniej ich liczba zdecydowanie się zmniejszy).
eweka

Post autor: eweka »

Witam

ja też mam problem z gryzkami, może ktoś napiszę jakieś rady jak sie ich pozbyć, tez mam zawilgocony dom, zakupiłam pochłaniacze wilgoci staram sie utrzymywać czystość, ale to narazie nic nie daje to dziadostwo siedzi za regałem jak je z tamtad wypędzić??
proszę o pomoc

znalazłam na allegro świecę dymną firmy coopex, czy taka dezynsekcja by pomogła??
jeśli tak to czy np ubrania pozostawione w domu po zastosowaniu takiego preparatu bedą nadawały się do użytku czy raczej będą śmierdzieć?? i czy produkty spożywcze trzeba będzie wyrzucić po tym .
może te pytania komuś wydadzą się śmieszne ale ja jestem z lekka przerażona tymi lokatorami, czy one są niebezpieczne dla człowieka?? (mam małe dzieci)
Pawel Jaloszynski

eweka pisze: czy one są niebezpieczne dla człowieka?? (mam małe dzieci)
Każdy owad w domu staje się śmiertelnym niebezpieczeństwem dla dziecka z chwilą, gdy rodzice dostają psychozy i zaczynają pryskać, psikać i odymiać mieszkanie wszystkimi po kolei gównami zakupionymi na allegro lub poleconymi przez pana Mietka z drogerii.

Paweł
eweka

Post autor: eweka »

:roll: :roll: :roll: no to czym to zwalczyć
( jeszcze niczym nie pryskałam :lol: )
Pawel Jaloszynski

eweka pisze::roll: :roll: :roll: no to czym to zwalczyć
( jeszcze niczym nie pryskałam :lol: )
Gryzki w najmniejszym stopniu nie są szkodliwe i nie ma potrzeby ich zwalczać. Ich obecność sygnalizuje nadmierną wilgoć, a co za tym idzie jest szansa na ciąg dalszy, czyli np. jakieś grzyby na ścianach, co już może być nieprzyjemne. Gryzki są w każdym domu, tylko mało kto je zauważa; dopiero kiedy warunki sprzyjają ich nadmiernemu rozmnożeniu ludzie zaczynają zwracać na nie uwagę. Będzie sucho, populacja wróci do stanu wyjściowego i przestaniesz je zauważać.

Paweł
Awatar użytkownika
dondiego7

Nie chcemy gryzków w domu :P

Post autor: dondiego7 »

"Gryzki w najmniejszym stopniu nie są szkodliwe i nie ma potrzeby ich zwalczać. Ich obecność sygnalizuje nadmierną wilgoć, a co za tym idzie jest szansa na ciąg dalszy, czyli np. jakieś grzyby na ścianach, co już może być nieprzyjemne. Gryzki są w każdym domu, tylko mało kto je zauważa; dopiero kiedy warunki sprzyjają ich nadmiernemu rozmnożeniu ludzie zaczynają zwracać na nie uwagę. Będzie sucho, populacja wróci do stanu wyjściowego i przestaniesz je zauważać".
Czytam Twoje wypowiedzi Pawle i są jak najbardziej trafne ale tak sobie pomyślałem że nie każdy się lubuje w robakach i z nimi obcuje za pan brat. Ja wraz z żoną chcemy się pozbyć tych sublokatorów. Obecnie puściliśmy świecę Coopex do kanałów wentylacyjnych i na dobę zamknęliśmy te kanały folią. może coś pomoże, utrzymujemy małą wilgotność w domu tudzież wietrzymy grzejemy, mam nadzieję że po zimie uda nam się jakoś pozbyć tego świństwa. Obecnie w nowym budynku jest sporo gryzków w piwnicy i na klatce schodowej można się tego pozbyć stamtąd ?? Masz jeszcze jakoweś sposoby?? napisz czekamy i pozdrawiamy z Gdańska
Ostatnio zmieniony 18 listopada 2009, 15:24 - śr przez dondiego7, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzem

dondiego7, no ale własnie o to chodzi, że na amen się nie pozbędziesz z domu ani owadów, ani pająków, ani roztoczy, ani jeszcze mniejszych organizmów ;)

nie pozbędziesz się też sublokatorów ze swojej skóry, swoich mieszków włosowych, gruczołów łojowych.... :mrgreen:
Pawel Jaloszynski

Tak jak pisze Krzem, nie ma możliwości zupełnie pozbyć się tych drobnych lokatorów. Naprawdę są one wszędzie, naprawdę przyjdą nowe kiedy tylko skończy się działanie użytej chemii i naprawdę są one nieszkodliwe. To jest część świata, w którym żyjemy. Nie musimy ich kochać i uwielbiać, ale walka z nimi jest po prostu bezsensowna. Równie dobrze można nie lubić chmur i dopytywać się, jak się ich pozbyć raz na zawsze. Zwroćcie uwagę, od ilu lat cała ludzkość walczy z naprawdę szkodliwymi owadami, komarami, moskitami, stonką ziemniaczaną i setkami innych owadów, ile pieniędzy poszło na ten cel, i jak wyglądają rezultaty... A tutaj chcecie skutecznie i raz na zawsze pozbyć się czegoś, czego jedyną przewiną jest to, że tego nie lubicie...

Wypatrując gryzków, ćmianek czy rybików na każdym kroku wrażliwa osoba może się wpędzić w chorobę psychiczną, bo jeśli jest się dostatecznie spostrzegawczym i wie, gdzie szukać, to te zupełnie nieszkodliwe stworzenia znajduje się wszędzie, w każdym domu, nawet w szpitalach. Można wysterylizować budynek na jakiś czas, ale jeśli ma to być miejsce nadające się do zamieszkiwania przez ludzi, to ZAWSZE będziemy je dzielić z tymi maluchami. Ich obecność sama w sobie jest rewelacyjnym wskaźnikiem stanu zdrowotnego domu, zmian wilgotności, początku jakichś niekorzystnych procesów. Jeśli w domu w ogóle nie ma pająków i innych drobnych bezkręgowców, to coś jest nie tak, może farba na ścianach jest toksyczna, może ktoś przegina ze stosowaniem chemii. Jeśli natomiast w krótkim czasie choćby te nieszczęsne gryzki mnożą się na potęgę, to znaczy, że zaczynają się problemy z wilgotnością i być może następnym etapem będzie grzyb na ścianach. I tym ostatnim bardziej trzeba się przejmować niż mikroskopijnym psotnikiem, który zje sobie drobinę kurzu albo uszczknie kleju z grzbietu książki. Problem z takimi mieszkańcami ma charakter wyłącznie psychologiczny, tkwi w nabytej niechęci do "robactwa". Entomolog kochający owady i spędzający wiele czasu na przypatrywaniu się tym niesamowitym zwierzętom, pomimo rozumienia tej niechęci, zawsze jednak będzie nietrafionym celem pytań w stylu "jak się tego gówna pozbyć". Dlatego ten zakątek forum jest swojego rodzaju pomyłką, nic z zamieszczanych tutaj pytań i porad nie wynika. Z wielu powodów: nikt tutaj nie zajmuje się zawodowo tępieniem szkodników domowych; o pestycydach wiemy tyle, ile przeczytamy na opakowaniu lub w Internecie; a młode matki szykujące chemiczną krucjatę przeciwko gryzkowi w kuchni mnie osobiście przerażają. Poza tym, prawdziwe i rozsądne odpowiedzi ("to nie jest szkodliwe") nie są akceptowane przez pytających. Każdy chce walczyć z groźnym potworem i po opitoleniu chaty azotoksem spocząć zasłużenie w bujanym fotelu z browarem w łapie ;-), a tutaj jakiś okularnik będzie dorosłemu facetowi wmawiał, że ma fobie na punkcie zupełnie nieszkodliwego robaczka ;-)

Paweł
Awatar użytkownika
krzem

nie bez znaczenia jest też fakt, że mamy obecnie dość wilgotną porę roku... ujemne wartości temperatury + centralne ogrzewanie powinny zmniejszyć liczebność wilgociolubnych stworków :wink:
Awatar użytkownika
dondiego7

Dzięki za odpowiedź w szybkim czasie :)

Rozumiem że u Was takie coś nie stanowi problemu gdyby np się pojawiło w domu to dla Was poprostu gryzek, dla nas jednak to dalej ktoś nie mile widziany.
A propo wypowiedzi że są wszędzie ... Mam bardzo dobry wzrok i nie przypominam sobie ich na innej dzielnicy gdzie mieszkałem lat 30. Natomiast jak się widzi co 1m w piwnicy jednego to już zaczyna być inwazja.
To nie psychoza lecz raczej obecność kogoś kogo nie chcemy gościć. Dzięki za rady żeby ich było mniej i czytam dalej jak się ich w sposób naturalny pozbyć. W piwnicy też widuję tzn co nie przejmować się? A jak wejdą w ziemniaki np. itd itp.
Pozdrawim :)
Awatar użytkownika
krzem

ktoś powinien zająć się hodowlą zaleszczotków, jako naturalnej metody zwalczania synantropów :wink: z przyjemnością obserwowałbym tabuny zaleszczotkow na ścianach :mrgreen:
Awatar użytkownika
dondiego7

Gryzki czy wstrętny zapach ;)...

Chyba macie rację z tymi środkami to również nic przyjemnego bo u nas wczoraj w Gdańsku nieźle wiało i miałem tzw cofkę z przewodów wentylacyjnych i ten zapach świecy coopex wwiało mi do środka. Masakra i tak źle i tak nie dobrze :P Pozdrawiam Was i czytam wasze posty. Gryzków nie widać aczkolwiek czy mi się dobrze teraz oddycha ;)...
dakini

Post autor: dakini »

Pawel Jaloszynski pisze:Tak jak pisze Krzem, nie ma możliwości zupełnie pozbyć się tych drobnych lokatorów. Naprawdę są one wszędzie, naprawdę przyjdą nowe kiedy tylko skończy się działanie użytej chemii i naprawdę są one nieszkodliwe. To jest część świata, w którym żyjemy. Nie musimy ich kochać i uwielbiać, ale walka z nimi jest po prostu bezsensowna. Równie dobrze można nie lubić chmur i dopytywać się, jak się ich pozbyć raz na zawsze. Zwroćcie uwagę, od ilu lat cała ludzkość walczy z naprawdę szkodliwymi owadami, komarami, moskitami, stonką ziemniaczaną i setkami innych owadów, ile pieniędzy poszło na ten cel, i jak wyglądają rezultaty... A tutaj chcecie skutecznie i raz na zawsze pozbyć się czegoś, czego jedyną przewiną jest to, że tego nie lubicie...

Wypatrując gryzków, ćmianek czy rybików na każdym kroku wrażliwa osoba może się wpędzić w chorobę psychiczną, bo jeśli jest się dostatecznie spostrzegawczym i wie, gdzie szukać, to te zupełnie nieszkodliwe stworzenia znajduje się wszędzie, w każdym domu, nawet w szpitalach. Można wysterylizować budynek na jakiś czas, ale jeśli ma to być miejsce nadające się do zamieszkiwania przez ludzi, to ZAWSZE będziemy je dzielić z tymi maluchami. Ich obecność sama w sobie jest rewelacyjnym wskaźnikiem stanu zdrowotnego domu, zmian wilgotności, początku jakichś niekorzystnych procesów. Jeśli w domu w ogóle nie ma pająków i innych drobnych bezkręgowców, to coś jest nie tak, może farba na ścianach jest toksyczna, może ktoś przegina ze stosowaniem chemii. Jeśli natomiast w krótkim czasie choćby te nieszczęsne gryzki mnożą się na potęgę, to znaczy, że zaczynają się problemy z wilgotnością i być może następnym etapem będzie grzyb na ścianach. I tym ostatnim bardziej trzeba się przejmować niż mikroskopijnym psotnikiem, który zje sobie drobinę kurzu albo uszczknie kleju z grzbietu książki. Problem z takimi mieszkańcami ma charakter wyłącznie psychologiczny, tkwi w nabytej niechęci do "robactwa". Entomolog kochający owady i spędzający wiele czasu na przypatrywaniu się tym niesamowitym zwierzętom, pomimo rozumienia tej niechęci, zawsze jednak będzie nietrafionym celem pytań w stylu "jak się tego gówna pozbyć". Dlatego ten zakątek forum jest swojego rodzaju pomyłką, nic z zamieszczanych tutaj pytań i porad nie wynika. Z wielu powodów: nikt tutaj nie zajmuje się zawodowo tępieniem szkodników domowych; o pestycydach wiemy tyle, ile przeczytamy na opakowaniu lub w Internecie; a młode matki szykujące chemiczną krucjatę przeciwko gryzkowi w kuchni mnie osobiście przerażają. Poza tym, prawdziwe i rozsądne odpowiedzi ("to nie jest szkodliwe") nie są akceptowane przez pytających. Każdy chce walczyć z groźnym potworem i po opitoleniu chaty azotoksem spocząć zasłużenie w bujanym fotelu z browarem w łapie ;-), a tutaj jakiś okularnik będzie dorosłemu facetowi wmawiał, że ma fobie na punkcie zupełnie nieszkodliwego robaczka ;-)

Paweł

Pięknie napisane(oklaski)!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”