Idaea serpentata/ochrata
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 13 times
Dzięki za odpowiedź.
Po czym rozpoznałeś, że to I. serpentata? Przejrzałem jeszcze raz zdjęcia w necie i mam nadal wątpliwości (szkoda, że nie widać plamki na tylnym skrzydle). Zauważyłem, że praktycznie na wszystkich I. serpentata ma zewnętrzną przepaskę na przednim skrzydle niemal identyczną jak środkową (szerokość, odcień, wyrazistość), natomiast u I. ochrata jest ona węższa, ale za to ciemniejsza i "ostrzejsza". Niestety nigdzie nie znalazłem wzmianki o takiej cesze, więc może to tylko przypadek lub mi się wydaje, ale jak dla mnie bardziej wskazuje to na I. ochrata.
Po czym rozpoznałeś, że to I. serpentata? Przejrzałem jeszcze raz zdjęcia w necie i mam nadal wątpliwości (szkoda, że nie widać plamki na tylnym skrzydle). Zauważyłem, że praktycznie na wszystkich I. serpentata ma zewnętrzną przepaskę na przednim skrzydle niemal identyczną jak środkową (szerokość, odcień, wyrazistość), natomiast u I. ochrata jest ona węższa, ale za to ciemniejsza i "ostrzejsza". Niestety nigdzie nie znalazłem wzmianki o takiej cesze, więc może to tylko przypadek lub mi się wydaje, ale jak dla mnie bardziej wskazuje to na I. ochrata.
- Henryk Brzezina
- UTM: CA40
-
Marek Hołowiński
Dzięki że zauważyłeś problem. Faktycznie jest to Idaea ochrata.alon pisze:Po czym rozpoznałeś, że to I. serpentata?
Miałem nawet w zbiorze zamienione oba gatunki.
Błąd wyniknął z oznaczania w oparciu o "Wir bestimmen Schmeterlinge". Przedstawione tam okazy Idaea serpentata są większe i jaśniejsze, natomiast Idaea ochrata ma ciemną strzępinę. Dopiero przy bardziej wnikliwym spojrzeniu można zauważyć położenie kropek na tylnym skrzydle. Wprawdzie pisze tam że kolejne okazy są powiększone x1,5, ale ta różna skala na jednej stronie jest trochę myląca.
A to Idaea serpentata jest na ogół nieco mniejsza intensywniej ubarwiona, ma ciemniejszą strzępinę i na tylnym skrzydle kropkę między przepaską wewnętrzną i środkową.
Heniek, zapewne masz ten sam błąd
Ostatnio zmieniony 31 października 2009, 18:15 - sob przez Marek Hołowiński, łącznie zmieniany 2 razy.
- Jerzy Zięba
- Kontakt:
Witam
Ja tez pomyslałem , że to I.ochrata.
U mnie jest dośc dużo I.serpentata (oczywiście w lecie) na załączonych zdjęciach.
Pozdrawiam
JZ
Ja tez pomyslałem , że to I.ochrata.
U mnie jest dośc dużo I.serpentata (oczywiście w lecie) na załączonych zdjęciach.
Pozdrawiam
JZ
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:06:18 10:06:14Image taken on:18 czerwca 2009, 08:06 - czwFocus length:35 mmShutter speed:1/200 SecF-number:f/6.3ISO speed rating:100Camera-model:E-410
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:07:21 13:18:48Image taken on:21 lipca 2009, 11:18 - wtFocus length:15.1 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/4.5ISO speed rating:315Camera-model:COOLPIX L100
- Henryk Brzezina
- UTM: CA40
Dzięki Marek za sprostowanie.Ja w zbiorze mam tylko okazy I.serpentata dobrze oznaczone(moje kryterium to kropka).Co innego oznaczyć ze fotki gdy nie widać wszystkich szczegółów tym bardziej,że niektóre moje okazy mają kropkę na przepasce wewn. słabo widoczną a nawet wydaje się jakby jej nie było.Marek Hołowiński pisze:Heniek, zapewne masz ten sam błąd
-
Marek Hołowiński
U mnie oba gatunki są raczej pospolite. Przed laty to na nich uczyłem się preparować mniejsze miernikowce. W zbiorze do dziś pozostało sporo okazów z dawnych lat.
Poniżej serie obu gatunków.
Poniżej serie obu gatunków.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:11:01 16:48:13Image taken on:01 listopada 2009, 15:48 - ndzFocus length:6.5 mmShutter speed:1/20 SecF-number:f/3.4ISO speed rating:200Camera-model:U700,S700
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:11:01 17:06:20Image taken on:01 listopada 2009, 16:06 - ndzFocus length:6.5 mmShutter speed:1/50 SecF-number:f/3.4ISO speed rating:200Camera-model:U700,S700