Oglądałem wtedy oczywiście nasze brązowe dziewczyny w akcji, ale obejrzałem to teraz tutaj : http://www.tvp.info/teleexpress/wideo/04102009-1700
Teleexpress
- Adam Larysz
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Teleexpress
A wczorajszy Teleexpress widzieliście?
Oglądałem wtedy oczywiście nasze brązowe dziewczyny w akcji, ale obejrzałem to teraz tutaj : http://www.tvp.info/teleexpress/wideo/04102009-1700

- Jarosław Bury
- Kontakt:
- Adam Larysz
- Kontakt:
Byłem przy kręceniu tego
Do Muzeum przyjechała regionalna (katowicka) telewizja, gdyż kręcili materiał o muzeach na Górnym Śląsku, do lokalnych, katowickich Aktualności.
Przy okazji Roland pokazał im nowy gatunek z rodziny Mantispidae (Neuroptera), który opisał w zeszłym roku z Nowej Kaledonii, czyli Mantispa wanati DOBOSZ, 2008
Stwierdzili, że to wielka sensacja! i przeprowadzili wywiad z Rolandem na ten temat i powiedzieli, że to pójdzie w Teleexpresie
No i poszło! I bardzo dobrze

Do Muzeum przyjechała regionalna (katowicka) telewizja, gdyż kręcili materiał o muzeach na Górnym Śląsku, do lokalnych, katowickich Aktualności.
Przy okazji Roland pokazał im nowy gatunek z rodziny Mantispidae (Neuroptera), który opisał w zeszłym roku z Nowej Kaledonii, czyli Mantispa wanati DOBOSZ, 2008
Stwierdzili, że to wielka sensacja! i przeprowadzili wywiad z Rolandem na ten temat i powiedzieli, że to pójdzie w Teleexpresie
No i poszło! I bardzo dobrze
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- Has thanked: 2 times
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Mnie się otwiera bez problemu (Windows XP, IE8). orientacyjnie podaję wymagania techniczne, podane na tej stronie, ale na pewno je spełniasz.
Wymagania techniczne:
System operacyjny:
Legalna wersja Windows XP/SP2, 2003, Vista oraz odtwarzacz Windows Media Player v10 (wraz z zalecanymi aktualizacjami) lub v11
Przeglądarka:
Internet Explorer 6 lub nowszy, Firefox 2 lub nowszy, Safari 3
Łącze internetowe:
W przypadku oglądania filmu online (streaming) łącze o minimalnej rzeczywistej przepustowości 512 kb/ps.
- Adam Larysz
- Kontakt:
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
-
Roland Dobosz
Cześć Jacku,
teoretycznie mogę to ze zdjęcia oznaczyć, ale nie jest tak łatwo. Brak pewnyh szczegółów decydujących, który to z trzech gatunków jest.. Mam nadzieje, że tą mantispę złapałeś. Jeśli łapałeś jeszcze inne Neuropterida w Turcji to bardzo chciałbym je otrzymać... przynajmniej do oznaczenia. Robię kolejne rodziny sieciarek w faunie Turcji i każde stanowisko i każdego gatunku mnie interesuje.
Pozdrawiam
teoretycznie mogę to ze zdjęcia oznaczyć, ale nie jest tak łatwo. Brak pewnyh szczegółów decydujących, który to z trzech gatunków jest.. Mam nadzieje, że tą mantispę złapałeś. Jeśli łapałeś jeszcze inne Neuropterida w Turcji to bardzo chciałbym je otrzymać... przynajmniej do oznaczenia. Robię kolejne rodziny sieciarek w faunie Turcji i każde stanowisko i każdego gatunku mnie interesuje.
Pozdrawiam
- Jacek H.
Mantispa
Cześć,
Przyznam, że jak robiłem to zdjęcie to myślałem o Rolandzie i zabraniu Mantispy, ale tak fajnie pozowała, że zatruć jej nie dałem już rady
Moge tylko dodać, że strzepałem ją z dębu oraz podesłać zdjęcie w pełnych rozmiarach ok. 2MB.
Innych Neuropterida nie łapałem, postaram się poprawić na przyszłość.
Jacek
Przyznam, że jak robiłem to zdjęcie to myślałem o Rolandzie i zabraniu Mantispy, ale tak fajnie pozowała, że zatruć jej nie dałem już rady
Innych Neuropterida nie łapałem, postaram się poprawić na przyszłość.
Jacek
- Marcin Kutera
- UTM: EB24, EC18
- Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
- Adam Larysz
- Kontakt:
Marcin, chodzi o Muzeum Górnośląskie w Bytomiu. Muzeum Śląskie to zupełnie inne muzeum, znajduje się w Katowicach i nie ma tam żadnych zbiorów przyrodniczych.
A nowy gatunek nie znaleziono w zbiorach Muzeum, ale przywiózł go z Nowej Kaledonii i opisał w zeszłym roku Roland Dobosz.
Zresztą podałem link do tego niedzielnego Teleexpresu - możesz sobie obejrzeć
A nowy gatunek nie znaleziono w zbiorach Muzeum, ale przywiózł go z Nowej Kaledonii i opisał w zeszłym roku Roland Dobosz.
- Marcin Kutera
- UTM: EB24, EC18
- Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
ok dzięki obejrzałem - już wiem wszystkoAdam Larysz pisze:Marcin, chodzi o Muzeum Górnośląskie w Bytomiu. Muzeum Śląskie to zupełnie inne muzeum, znajduje się w Katowicach i nie ma tam żadnych zbiorów przyrodniczych.