Poczwarka i wyklucie D. nerii

ODPOWIEDZ
jon

Poczwarka i wyklucie D. nerii

Post autor: jon »

Śliczny motyl, którego zawsze warto pokazywać. Dogrzewanie poczwarek lampką biurkową w moim przypadku z żarówką 25 Wat znacznie przyspiesza proces przemian. Kiedyś nie dogrzewając poczwarek, zepsułem je i nic z tego nie wyszło. Poczwarki przywiozłem z Pragi.
Załączniki
14.JPG
Przejrzano 2038 razy
13.JPG
Przejrzano 2026 razy
12.jpg
Przejrzano 2023 razy
11.JPG
Przejrzano 2023 razy
10.JPG
Przejrzano 2024 razy
9.JPG
Przejrzano 2023 razy
8.JPG
Przejrzano 2024 razy
7.JPG
Przejrzano 2022 razy
6.JPG
Przejrzano 2023 razy
5.JPG
Przejrzano 2022 razy
4.JPG
Przejrzano 2025 razy
3.JPG
Przejrzano 2025 razy
2.JPG
Przejrzano 2023 razy
1.JPG
Przejrzano 2027 razy
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Post autor: PawełB »

piękny motyl, zawsze będąc w rejonie morza śródziemnego oglądam oleandry (ze słabą nadzieją, ale to silniejsze ode mnie :-))

Czyżby samo wyjście z poczwarki ci umknęło? Jest coś takiego, że nawet jak się czatuje parę godzin przy poczwarce z aparatem, to wystarczy odejść na chwilę, a wtedy właśnie wydostanie się na zewnątrz :-) Szkoda, ze światło takie kontrastowe

Chyba warto się do tej Pragi wybrać.......
jon

To wygląda tak. Siedzisz dwie doby i gapisz się z aparatem z naładowanymi bateriami, ustawionym na statywie. Myślisz sobie jak pójdę zalać sobie herbatę to na pewno w tym momencie franca nie wyleci. Wracasz z kubkiem herbaty w dłoni a ta klucha z kikutami skrzydeł już wisi i się z Ciebie śmieje. Ale jak to mówią- ten się śmieje kto się śmieje ostatni. Teraz ja się śmieję oglądając to to na rozpinadle. Ale prawo Murphy`ego zawsze działa. Fakt.

Światło nie było ostre bo to tylko żarówka 25 W. Nic więcej. To była noc.
Awatar użytkownika
PawełB
Specjalność: Rhopalocera
profil zainteresowan: Foto
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Post autor: PawełB »

znam to aż za dobrze :-) :-)

co do światła, to chodziło mi o drugie źródło albo ekran odbijający, bo oświetlenie padało tylko z jednej strony i zacienione jest np. wnętrze skrzydeł na kilku fotkach. Tam gdzie ma rozprostowane skrzydła jest już ok

ile taka poczwara kosztuje?
jon

Na nasze 12 zł. Dziś wykluł się następny, ale w środku nocy. Jeśli na drodze gdzieś w Chorwacji miałem oleandry to również je przeszukiwałem systematycznie i również bez skutku. Długo trwał taki spacer, dlatego moja żona wybierała zwykle inne trasy. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawisaki (Sphingidae)”