Hodowla chrząszczy

Hodowla owadów
ODPOWIEDZ
volf13

Hodowla chrząszczy

Post autor: volf13 »

Witam! Jako, że jest to mój pierwszy post może zostanę zjechany itd. ale przeszukałem forum (niektóre tematy) i nie znalazłem odpowiedniego działu więc piszę tutaj.
Jestem zainteresowany hodowaniem chrząszczy, wcześniej hodowałem patyczaki igielne (jakies 3 lata temu) i doszedłem do 3 pokolenia, :razz:
Widziałem trochę zdjęć i stron internetowych i dowiedziałem się, że chrząszcz tj. Eucidella gralli hubini jest jednym z mniej wymagających ale nie jestem pewien co do źródła.
Terrarium (a raczej akwarium) jakie posiadam to dosyć spore akwarium z własnoręcznie zrobioną siatką. Jest wymiarów 40x25x30 oraz posiada lampkę.
Specjalnie kupiłem książeczkę "Hobby- Owady Jolanta Bielecka, Andrzej Budziszewski" i przeczytałem o chrząszczu Pachnoda Marginata Peregrina.

I teraz mam parę pytań;
-Jakie chrząszcze są najlepsze dla początkującego?
-Czy takie terrarium by spełniało wymagania?
Awatar użytkownika
Robert M.
Kontakt:

Post autor: Robert M. »

No to tak:
Najlepsze na początek są własnie w.w. Pachnody ale i Eduicelle są dość bezproblemowe w hodowli.
Co do Pojeminka hodowlanego to akwarium daje rade, Tylko na wstępie musisz się zastanowić czy będziesz prowadził hodowle tylko w jednym pojemniku (czyli jaja/ larwy i imago) czy będziesz rozdzielał wszystkie pokolenia do innych pojemników.
Jeśli wszystko razem czyli wielopokoleniowa hodowla w jednym pojemnik to w akwarium musisz wsypać warstwę 10-15cm substratu wsadzić jakaś gałąź bądź pniaczek, coś co zwiększy przestrzeń życiową imago. Pachnody jak i eduicelle są chrząszczami dziennymi wiec potrzebne jest im do życia światło, jeśli mają wystarczający dostęp do światła dziennego doświetlanie nie ejst niezbędne, lecz jeśli chrząszcze kotłują sie przy ściance z której strony jest źródło siwiła dziennego to musimy doświetlać je lampką aby utrzymać ich dobrą kondycję. i to by było chyba na tyle.
volf13

Post autor: volf13 »

Ok dzięki za rady :grin: I jeszcze skąd najlepiej kupić chrząszcze? Bo w sklepach zoologicznych nigdy nie widziałem nic innego poza patyczakami oraz karaczanami, rzadko kiedy zdarzały się modliszki. Rozumiem, że jedyną metodą jest dogadanie się z innym hodowcą. I ostatnie pytanie; ile sztuk takich chrząszczy najlepiej było by trzymać w takim terrarium?
ODPOWIEDZ