Identyfikacja licha ;]

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
Berion

Identyfikacja licha ;]

Post autor: Berion »

Witam,

Na wstępie muszę powiedzieć, że entomologia nie jest moją pasją, a na lekcjach biologii najczęściej przysypiałem. Przed robalami wszelakimi zwykle uciekam lub je z zimną krwią morduję. ;] Proszę jednak o identyfikację poniższego stwora. Niestety nie jestem w posiadaniu aparatu, który by umożliwiał wykonanie jakiejś sensownej fotki, dlatego... namalowałem mniej więcej jak wygląda ów niepożądany jegomość.

Któregoś dnia, znalazłem u siebie w szklance z herbatą potopioną gromadę owadów. Kolejnego dnia sytuacja powtórzyła się. Tym razem postanowiłem przetrząsnąć regały z książkami, szpargałami itp. Znalazłem ich jeszcze trochę, głównie właśnie w książkach...

Kreatury posiadają po dwie sztuki długich na pół ciała (odwłoku?) czułki (przypominają łańcuch od roweru - jak gdyby segmenty... :P). Robale budową przypominają dżdżownicę (pierścienie?). Bezskrzydłe, lekko połyskujące, obłe, podłużne i obrzydliwe. ;) Ciało mają pancerzykowate. Kopyta bodajże sztuk 3 po każdej ze stron.

Zdaję sobie sprawę z tego, że marny to opis, podobnie jak i moje "malunki". Jeśli ktoś ma jakikolwiek pomysł na gatunek itp. niechaj pisze. Będę rad za jakiejkolwiek spostrzeżenia. Chce poznać swojego wroga by wiedzieć jak z nim walczyć. ;)

Nie wiem czy niniejsze forum jest odpowiednim na tego rodzaju pytania. Podobnie jak dział. Jeśli się pomyliłem przepraszam.
Załączniki
podly_robal.jpg
Przejrzano 3378 razy
Paweł Walkiewicz
Kontakt:

Post autor: Paweł Walkiewicz »

Lepisma saccharina?
brakkonta

Post autor: brakkonta »

Berion - zostań z nami na dłużej :mrgreen: Jestem fanem Twej sztuki !!! No to malunek penisa mamy z głowy - czekamy na inne, równie odjechane kreski. A tak przy okazji - pewnikiem pod tym rybikiem, co to go Paweł oznaczył, też bym się podpisał......a penis, hmmm, azjatycki, żółty, jeno tzw. z obca (jak mawiała moja Pani Profesor od anatomii) glans jakiś taki sczerniały....musiało boleć :wink: .
Mazep
Berion

Na szczęście to nie penis z odnóżami. Może po kolejnym wybuchu w Czernobylu - czas pokaże. ;P

Rybik, rybik, rybik hmm... Możliwe, że rybik, na pewno jednak nie cukrowy (choć opis i dieta by się zgadzały). Mój jest obły, ten ma bardziej agresywne kształty i bliżej mu do deltoidu. Druga nieścisłość to trzy "wąsy w tyłku" (ok, szczecinki). Mój ma tylko dwa małe wypustki (nie umiem tego fachowo nazwać).

Zapomniałem o jeszcze jednej ważnej rzeczy: gabaryty. Te draństwa mają od 1 do 2mm (może to małe Rybiki cukrowe? Cholera wie ;]). Ubarwienie ciemno brązowe, z wyraźną jasno-żółtą plamą na środku (coś jakby prześwitywał pancerz i widać było wnętrzności).
brakkonta

może takie kuku
Załączniki
diplura.jpg
Przejrzano 3352 razy
Pawel Jaloszynski

Re: Identyfikacja licha ;]

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Berion pisze: Na wstępie muszę powiedzieć, że
Na wstępie powinieneś był przejrzeć forum, zlokalizować dział "Domowe robaczki" i przeglądać tematy tak długo, aż się upewnisz, że nie ma tam zdjęć przedstawiających twój problem. Dopiero potem należało pisać swoje elaboraty.

Paweł
brakkonta

Paweł, nie krzycz na człowieka, Ty to jakiś taki nerwowy jesteś. Robaki Go żrą, a Ty mieczem płomienistem tak od razu. A swoją drogą, kulturne bydlęta, bo to i cup of tea popiją, a i lekturą nie gardzą. Zaprzyjaźnij się z nimi. Popatrz czy tak około godziny piątej nie ma nasilenia pojawu - five o'clock święta rzecz. No i pamiętaj, że trzeba się zwracać Sir i bab nie przyprowadzać, bo to only dla gentelmanów schadzka.
Berion

Re: Identyfikacja licha ;]

@Pawel Jaloszynski
Jak mniemam, pałasz jakąś antypatią do mnie po przeczytaniu mojego pierwszego postu. Nie przepadam za "robalami" - nic na to nie poradzę. Nie każdego musi interesować entomologia. Ja na ten przykład jestem informatykiem i już dawno temu pogodziłem się z myślą, że większość ludzi nie interesują 'złomy' itp...

Forum przejrzałem, ale akurat tego działu nie zauważyłem - co też i przed chwilą nadrobiłem. Pech jednak i złe losu zrządzenie, że nie znalazłem w tych tematach (a pięć stron to dobre dwie godziny) mojego "ulubieńca". Tam same "agentusy", "glizdy", gryzki, i rybiki... czasem jakiś motyl się zapląta. :P

@J.M.
Też nie. Mój dziki lokator jest krótszy, mniej "wyboisty" jeśli chodzi o strukturę ciała, ma cieńsze wąsy/czułki i nie ma szczypiec z tyłu. Jest taki jak namalowałem... ;]]

W każdym razie dzięki za zainteresowanie tematem i chęć pomocy.
brakkonta

no to może takie kuku
Załączniki
Psocoptera 2.jpg
Przejrzano 3360 razy
Psocoptera.jpg
Psocoptera.jpg (15.85 KiB) Przejrzano 3372 razy
Berion

A gdzieżby tam Gryzki. Całkowicie niepodobne (po za tym pisałem już, że cały niniejszy dział przestudiowałem). ;]

---

Żeby nie wróżyć z fusów (na mojej sztuce jak widać nikt się nie poznał ;P) postarałem się o jakiś bardziej sensowny aparat. Poniżej w załączniku wynik. Finezyjnie potopione w herbacie - także niestety widoczny tylko grzbiet. Bałem się tego wyjmować bo ja wiem? czy to nie atakuje? Mam żonę, dzieci... ;]] Jeszcze gotów zbiec...
Załączniki
dranstwo.jpg
Przejrzano 3365 razy
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Na zdjęciu są młode larwy prusaków.

Paweł
brakkonta

Berion :shock: uciekaj, uciekaj :shock:
Berion

No to teraz mnie poważnie zmartwiliście. To już nie są "jakieś tam rybiki" tylko poważna sprawa. :|

W każdym razie dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”