Prośba o weryfikacje
-
Grześ
-
Piotr Kowalski
- Henryk Brzezina
- UTM: CA40
- Tawulec
Z tym są pewnie zawiłości. Z tego co pamiętam tutti została wydzielona z gatunku chrysitis przez Kostrowickiego i ma ona mieć przerwaną przepaskę na przednim skrzydle. W pracy Nowackiego Diachrysia tutti (syn. stenochrysis) jest podawana z Polski (okaz z Zawadówki). Może ktoś wyjaśni ów problem obszerniej? Czy traktować oba gatunki jako jeden?
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 13 times
Pewnie najlepiej by sam autor coś napisał.
W niektórych krajach uznawane są oba gatunki. W Polsce jeden. Wszystkie elementy jak: czas pojawu, biologia, cechy morfologiczne nakładają się na siebie, lub są identyczne. Książka obejmuje całą Europę środkową i tu jest adresowana. Trochę niefortunnie dobrano okaz.
W niektórych krajach uznawane są oba gatunki. W Polsce jeden. Wszystkie elementy jak: czas pojawu, biologia, cechy morfologiczne nakładają się na siebie, lub są identyczne. Książka obejmuje całą Europę środkową i tu jest adresowana. Trochę niefortunnie dobrano okaz.
-
Grześ
Sam nie wiem co o tym myśleć, aż tak dobry nie jestem w rozróżnianiu poszczególnych gatónków, a w szczególności gdy motyle są prawie identyczne. Zdjęcie nie jest najlepszej jakości i nie mogę się na nim doszukać tej przepaski na skrzydle, więc chyba jest to Diachrysia chrysitis.
Dzięki za potwierdzenie i oznaczenie
Pozdrawiam
Grzesiek
Dzięki za potwierdzenie i oznaczenie
Pozdrawiam
Grzesiek
- Henryk Brzezina
- UTM: CA40
-