Prośba o weryfikację i oznaczenie

ODPOWIEDZ
Krzysztof Staroń

Prośba o weryfikację i oznaczenie

Post autor: Krzysztof Staroń »

Proszę o weryfikację i oznaczenie.
Bembidiony znalezione na mulistym brzegu rzeki,Notiophilus nad brzegiem leśnego bajorka,Asaphidion wleciał do mieszkania w bloku.
Załączniki
Asaphidion flavipes.jpg
Przejrzano 2161 razy
Original image recording time:
2009:07:31 12:02:52
Image taken on:
31 lipca 2009, 10:02 - pt
Focus length:
63.3 mm
Shutter speed:
1/15 Sec
F-number:
f/6.8
ISO speed rating:
100
Camera-model:
FinePix S5700 S700
Notiophilus palustris.jpg
Przejrzano 2145 razy
2009:07:31 12:14:00
Image taken on:
31 lipca 2009, 10:14 - pt
Focus length:
50.3 mm
Shutter speed:
1/9 Sec
F-number:
f/6.8
ISO speed rating:
100
Camera-model:
FinePix S5700 S700
Bembidion 2.jpg
Przejrzano 2142 razy
2009:07:31 12:25:42
Image taken on:
31 lipca 2009, 10:25 - pt
Focus length:
63.3 mm
Shutter speed:
1/9 Sec
F-number:
f/6.8
ISO speed rating:
100
Camera-model:
FinePix S5700 S700
Bembidion 1.jpg
Przejrzano 2148 razy
2009:07:31 12:20:30
Image taken on:
31 lipca 2009, 10:20 - pt
Focus length:
55.7 mm
Shutter speed:
1/8 Sec
F-number:
f/6.8
ISO speed rating:
100
Camera-model:
FinePix S5700 S700
Bartek Pacuk
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

Bembidionów nie mam jeszcze opanowanych, więc bez klucza głosu zabierać nie będę :wink: Notiophilus to biguttatus, nie palustris. Co do Asaphidiona, to nie pamiętam wszystkich cech i też do klucza bym zajrzeć musiał, ale zdaje mi się, że to jednak A. pallipes. Postaram się niebawem sprawdzić i ew. skorygować. Chyba, że Mietek skoryguje szybciej :wink:

Ps. Przesadziłem trochę - Bembidion 2 to B. articulatum, ale przy Bembidion 1 jest już więcej gat. do wyboru :wink:
Krzysztof Staroń

Przeglądając Atlas prof. Borowca Bembidion 2 brałem pod uwagę jako. B.articulatum,ale bardzo podobny jest też B.bruxellense,a Asaphidion wydawał mi się flavipes bo głowa wraz z oczami wydaje się być szersza od szerokości przedplecza.
Dzięki za pomoc!
Bartek Pacuk

Krzysztof Staroń pisze:Bembidion 2 brałem pod uwagę jako. B.articulatum,ale bardzo podobny jest też B.bruxellense

Bembidion 2 to na pewno nie B. bruxellense. Natomiast Bembidion 1 może być jak najbardziej - to na pewno któryś z nast. gatunków: bruxellense, cruciatum, femoratum, fluviatile, saxatile, tetracolum. Niestety, bez klucza, po samych zdjęciach, dla mnie są one na obecną chwilę nie do ruszenia.
Krzysztof Staroń pisze:Asaphidion wydawał mi się flavipes bo głowa wraz z oczami wydaje się być szersza od szerokości przedplecza.
Tego typu cechy wydają mi się zawsze dość subiektywne i mało czytelne. Z tego co pamiętam, to A. pallipes ma linię oddzielającą oko od głowy prostą (tak to widzę na Twoim zdjęciu), zaś A. flavipes miał tą linię jakoś wygiętą czy wyciętą. Ale jak już wspominałem - muszę sprawdzić w kluczu (którego nie mam teraz pod ręka), czy czegoś nie pokręciłem, no i inne cechy oczywiście.
Bartek Pacuk

Dziś wreszcie znalazłem chwilę, żeby przejrzeć klucze. Pisałem wcześniej, że:
"Z tego co pamiętam, to A. pallipes ma linię oddzielającą oko od głowy prostą (tak to widzę na Twoim zdjęciu), zaś A. flavipes miał tą linię jakoś wygiętą czy wyciętą."

Wszystko pięknie, tyle, że rodzaje mi się pomyliły :razz: Ta cecha owszem, sprawdza się, tyle, że do odróżniania podrodzajów w rodzaju Elaphrus (Elaphrus s. str. i Elaphroterus od Neoelaphrus) :oops: A że wizualnie rodzaje Elaphrus i Asaphidion są dość podobne, to mi się jakoś tak skojarzyło :oops:
Zatem wychodzi, że jednak będzie to A. flavipes - głowa z oczami, jak się tak przyjrzeć, faktycznie jest szersza od przedplecza (ale i tak nie przepadam za tego typu cechami :razz: ). Cechy związane z kolorem nóg i czułków tylko mi dodatkowy mętlik w głowie zrobiły - co klucz, to inaczej (FHL, Hurka, Pawłowski) :???: Za A. flavipes przemawia też cecha, podana w kluczu Pawłowskiego: "w tylnych kątach przedplecza głębokie dołki odgrodzone krótkimi żeberkami", co moim zdaniem widać, jak się zdjęcie dobrze powiększy. Przy A. pallipes prof. Pawłowski pisze "w tylnych kątach przedplecza brak dołków i żeberek".

Co do zdjęcia Bembidion 1 - przejrzawszy wspomniane wyżej klucze i porównawszy zdjęcia wymienionych gatunków myślę, że można odrzucić B. fluviatile (nie ten kształt przedplecza), prawdopodobnie nie będzie to też B. bruxellense i B. saxatile (z tego samego powodu, choć tu różnica w kształcie nie jest już aż tak wyraźna). Zostają zatem B. cruciatum, B. tetracolum i B. femoratum, okaz na zdjęciu to prawdopodobnie któryś z nich.
Oleg Aleksandrowicz
Kontakt:

Post autor: Oleg Aleksandrowicz »

1. Bembidion tetracolum
2. B. articulatum
3. Notiophilus biguttatus
4. Asaphidion sp. wyraźnych cech nie widzę. A jakiej jest wielkości?
Nie wiedziałem, że on jest zdolny do lotu
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Post autor: M. Stachowiak »

4. Asaphidion pallipes (Duft.), a to dlatego, że:
— brak szczeci postangularnych na przedpleczu,
— brak krótkich, ostro zaznaczonych żeberek przy tylnych kątach przedplecza; dołki przypodstawne dość płytkie,
— szerokość głowy mniej więcej równa szerokości przedplecza,
— 2 - 4 człony czułków rozjaśnione,
— oczy silnie uwypuklone,
— nogi ubarwione jasno czerwonożółto, bez metalicznego nalotu.
Krzysztof Staroń

Dziękuję za pomoc!
Bartek Pacuk

M. Stachowiak pisze:Asaphidion pallipes (Duft.)
No proszę, jednak... :???:
M. Stachowiak pisze:brak szczeci postangularnych na przedpleczu
Na to nie zwróciłem uwagi :???:
M. Stachowiak pisze:brak krótkich, ostro zaznaczonych żeberek przy tylnych kątach przedplecza
A mnie się zdawało, że tam jest coś na kształt tych żeberek - widać jednak nie :???:
M. Stachowiak pisze:szerokość głowy mniej więcej równa szerokości przedplecza
Trzeci raz powtórzę - nie cierpię tego typu cech :razz:
M. Stachowiak pisze:2 - 4 człony czułków rozjaśnione
Było w kluczu prof. Pawłowskiego, ale w pozostałych jakoś ta cecha nie była specjalnie wyszczególniona i się pogubiłem w tych kolorach czułków, aż w końcu dałem sobie spokój. Kolejny raz utwierdzam się w przekonaniu, że w wielu przypadkach jeden klucz to za mało. Tym razem i trzy nie starczyły :razz:
M. Stachowiak pisze:nogi ubarwione jasno czerwonożółto, bez metalicznego nalotu
Coś było o tym nalocie, ale już nie pamiętam, w którym kluczu tym razem :razz:

Wychodzi, że najlepsza metoda to zrobić sobie syntezę cech podawanych we wszystkich posiadanych kluczach i wtedy się brać za co poniektóre gatunki (i tak też mam zrobione dla conajmniej kilkunastu Carabidae). Problem w tym, że niektóre cechy wychodzą wtedy niejednoznaczne, a czasem niemalże sprzeczne :shock:
Awatar użytkownika
M. Stachowiak

Post autor: M. Stachowiak »

Bartek Pacuk pisze:A mnie się zdawało, że tam jest coś na kształt tych żeberek - widać jednak nie
Są szerokie fałdki, a nie żeberka :wink:
Spokojnie, jeszcze trochę dupogodzin przy binokularze i Asaphidiony też będziesz rozpoznawał :mrgreen: :wink:.
ODPOWIEDZ