tatry i słowacki raj
- alps
tatry i słowacki raj
Proszę o potwierdzenie i pomoc w oznaczeniu ostatnio sfotografowanych w Tatrach Słowackich i Słowackim Raju motyli.
Pozdrawiam
Roman
Pozdrawiam
Roman
- Załączniki
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
-
Tomasz Blaik
- UTM: XR86
- Specjalność: Depressariidae
- Been thanked: 2 times
- alps
Żadna Chloroclysta (miata i siterata) nie powinny teraz latać. Chodzi Ci pewnie o Dysstroma citrata. Jesli tak, to czy mozna na podstawie tych zdjęć wyeliminować Dysstroma truncata i D. infuscata??
Prosiłbym również żebyscie rzucili okiem na dostojkę. Jesli to niobe to byłby to mój pierwszy uchwycony, choć niezbyt dobrze, okaz.
Prosiłbym również żebyscie rzucili okiem na dostojkę. Jesli to niobe to byłby to mój pierwszy uchwycony, choć niezbyt dobrze, okaz.
-
Tomasz Blaik
- UTM: XR86
- Specjalność: Depressariidae
- Been thanked: 2 times
Rozważałem tu wyłącznie Chloroclysta citrata lub Ch. truncata. Ch. infuscata można wykluczyć, to gatunek typowo torfowiskowy, związany z borówką i bagnem. Ch. truncata też to może być, ale stawiam na Ch. citrata ze względu na roślinę.alps pisze: czy mozna na podstawie tych zdjęć wyeliminować Dysstroma truncata i D. infuscata??
Nawet o nich nie pomyślałemalps pisze:Żadna Chloroclysta (miata i siterata) nie powinny teraz latać.
Mówimy o synonimach rodzajowych.alps pisze: Chodzi Ci pewnie o Dysstroma citrata.