tatry i słowacki raj II
- alps
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
- alps
Tak też początkowo myślałem czytając o różnicach w obwódce. Jednak moje wątpliwości wzbudziło zdanie zamieszczone w atlasie "Motyle dzienne Polski" J. Buszko, J. Masłowski odnosnie C. alcetas: "... na przednim skrzydle znajduje się prawie prosty rząd czarnych plamek w białej obwódce...".Antek Kwiczala pisze:Modraszek, to wg mnie Cupido decoloratus. Ma on, w odróżnieniu od C.aletas, szersze czarne obrzeżenie, zachodzące na żyłki.
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Dla E.decolorata napisano:prawie prosty rząd czarnych plamek w białej obwódce
Sprawa jest bardzo subiektywna co jeszcze jest prawie proste, a co już lekko wygięte, dlatego wziąłem pod uwagę szerokość czarnobrunatnej obwódki, bo na Twoim zdjęciu jest wyraźnie szeroka.lekko wygięty rząd czarnych plamek w białej obwódce
-
Tomasz Blaik
- UTM: XR86
- Specjalność: Depressariidae
- Been thanked: 2 times
- alps
Dzięki.
Paśnika byłem niemal pewien. Z przylepkiem to był strzał.
Co do Dostojki adype to w tym wypadku mając spód też oznaczyłem niemal na pewniaka.
Mam jednak jeszcze jedno zdjęcie z Tatr (zmieściłem w częsci I) obrazujące tylko wierzch skrzydeł. Na podstawie plam zapachowych w tym wypadku kompletnie nie mogę dojśc co to za gatunek.
No i jeszcze jedno z Roztocza zrobione dwa lata temu. Oznaczyłem fotkę wtedy jako adype. Teraz jak sie napatrzyłem na niobe, adype i aglaja to coś mi nie pasuje. Ze względu na palmki zapachowe bardziej podobna do aglaja.
Załączam zdjęcia.
Zerknijcie, może uda się to rozstrzygnąć. Ja juz się pogubiłem w tych dostojkach.
Pozdrawiam
Roman
Paśnika byłem niemal pewien. Z przylepkiem to był strzał.
Co do Dostojki adype to w tym wypadku mając spód też oznaczyłem niemal na pewniaka.
Mam jednak jeszcze jedno zdjęcie z Tatr (zmieściłem w częsci I) obrazujące tylko wierzch skrzydeł. Na podstawie plam zapachowych w tym wypadku kompletnie nie mogę dojśc co to za gatunek.
No i jeszcze jedno z Roztocza zrobione dwa lata temu. Oznaczyłem fotkę wtedy jako adype. Teraz jak sie napatrzyłem na niobe, adype i aglaja to coś mi nie pasuje. Ze względu na palmki zapachowe bardziej podobna do aglaja.
Załączam zdjęcia.
Zerknijcie, może uda się to rozstrzygnąć. Ja juz się pogubiłem w tych dostojkach.
Pozdrawiam
Roman
- Wojtek Guzik