Orthetrum brunneum

Ważki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
szymbz
Kontakt:

Orthetrum brunneum

Post autor: szymbz »

Hej,
właśnie niedaleko Kłobucka pod Częstochową sfociłem ważkę, którą tak oznaczyłem. Dla mnie nowość w Polsce a i tak muszę moje wcześniejsze oznaczenia zweryfikować (niepodobna jakaś :)
w załączeniu fotka. Przez kompresję nie widać "Rspl subtends double rows of cells" co wg klucza jest ważne przy odróznianiu od O.coerulescens. Ale tak właśnie jest w oryginale.
Pozdrawiam
Szymon
Załączniki
SG206833_cr.jpg
Przejrzano 1574 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Ja też niezupełnie kompetentna ;) , ale jak na moje oko ten podwójny rząd jest, zatem oznaczenie prawidłowe. Ale nie dałoby się z nieskompresowanego zdjęcia zrobić wycinek ze skrzydłem, konkretnie z istotnym fragmentem? Byłoby zupełnie jasne.
Awatar użytkownika
szymbz
Kontakt:

:)
pozdrawiam
Szymon
Załączniki
SG206837_cr.jpg
Przejrzano 1560 razy
SG206833_cr2.jpg
Przejrzano 1565 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Podzielone jak złoto - brunneum :grin:
Awatar użytkownika
eutanatos

Post autor: eutanatos »

bardzo ładnie. gratuluje cierpliwości.
jestem z częstochowy i chetnie dowiem się gdzie "upolowałeś" te owady.

czym focisz? jakiś kompakt? lustrzanka?
Awatar użytkownika
szymbz
Kontakt:

Hej,
Generalnie mieszkam w wakacje w Wilkowiecku za Kłobuckiem i ta lecicha była sfotografowana własnie w środku tej wsi. Niedawno zupełnie bez sensu zmeliorowano rzeczkę Dziunię - wyginęły prakwtycznie świtezianki, wcześniej licznie obecne, zbagrowano spory zarośnięty staw (ca. 30x50m), do którego próbnie napuszczono wody i spuszczono, powstał szereg kałuż z wijącą się strużką wody. I tam bioróżnorodność ważek wzrosła - pojawił się A.imperator, S.metallica, O.cacellatum, kilka Sympetrum zapewne, kilka najpospolitszych drobnych (I.elegans, E.cyathigerum, C.puella, P.pennipes i L.sponsa). Tam też, juz po spuszczeniu wody, zupełnie zwykłego dnia, w miejscu, gdzie zazwyczaj przesiadywał samiec O.cancellatum - zobaczyłem to coś. Dopiero jak zacząłem focić to "coś mi zaczęło nie grać" - ale w moim przypadku (Samsung GX-20 plus Tamron 18-250) to aparat robi za lornetkę :). Ważki zdarza mi się łapać, ale muszę być w desperacji uniemożliwiającej focenie (dotyczy to głównie latających szablaków, miedzipiersi i żagnic).
W okolicy nie ma za wiele fajnych miejsc na ważki, najciekawszy z kilku znanych mi miejsc jest zbiornik Kłobuck-Zakrzew, także staw w centrum Kłobucka. O dziwo nowy zbiornik w Ostrowach nad Okszą rozczarowuje (może tłumy ludzi tak działają, nie wiem...). Dla mnie najfajniejsze są wszędzie pospolite E.viridulum, nieznane mi z miejsc stałego zamieszkania. No i teraz ta lecicha :) - nb. to pierwsza moja ważkowa rzadkość rozpoznana już w momencie focenia :) - pozostałe południowce S.meridionale i O.albistyllum - oznaczono mi z fotek, co zostawia spory niedosyt :)
Pozdrawiam
Szymon
Awatar użytkownika
Piotr M.
Specjalność: Odonata_Ephemeroptera

Post autor: Piotr M. »

Gratuluje ważki ;) Sam jej jeszcze na żywo nigdy nie widziałem.Moja dziewczyna kilka dni temu sfotografowała badziewiastym aparatem komórkowym jakąś ważke pod Zamościem. Wysłała mi zdjęcie emmesem, a mi gały na wieszch wyszły - Lecicha południowa.
I oczywiście nie wzieła aparatu... Zawsze jak nie mamy aparatu trafiamy na ciekawą ważke. Pech jest pech, ale co zrobisz ...nic nie zrobisz...
ODPOWIEDZ

Wróć do „ODONATA”