Kilka teneralnych z Pomorza [Erythromma najas...]

Ważki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
szymbz
Kontakt:

Kilka teneralnych z Pomorza [Erythromma najas...]

Post autor: szymbz »

Prosze o potwierdzenie oznaczeń...
nie lekko z takimi :)
Pozdrawiam i dziękuję
Szymon
Załączniki
E.najas samiec
E.najas samiec
Przejrzano 4318 razy
E.cyathigerum samica
E.cyathigerum samica
Przejrzano 4292 razy
E.najas samiec
E.najas samiec
Przejrzano 4297 razy
Ostatnio zmieniony 04 września 2009, 10:52 - pt przez szymbz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Brachytron
Specjalność: Acu, Odo
profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
Kontakt:

Post autor: Brachytron »

Dooobrzeee... :)
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
UTM: EB24, EC18
Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Marcin Kutera »

ja zdecydowanie powiem, że się zgadza -1 e najas samiec
2 e cyathigerum - wczoraj też widziałem osobniki teneralne
3 e najas samica
Awatar użytkownika
szymbz
Kontakt:

Hej,
to jak z ta płcią u 3?
zamieszczam najlepsze co mam z przydatków :)
Pozdrawiam
Szymon
Załączniki
SG205674.jpg
Przejrzano 4304 razy
Awatar użytkownika
Piotr M.
Specjalność: Odonata_Ephemeroptera

Post autor: Piotr M. »

Sądząc po S2 Dla mnie to samiec viridulum a nie najas. *mówimy o zdjęciu SG205669.jpg
Awatar użytkownika
szymbz
Kontakt:

To by było coś :)
wg Dijkstry & Lewington Gdynia lezy poza zasięgiem tegoż gatunku
no i siedlisko takie nie bardzo - stawek w środku miasta, fakt, że z bogatą roślinnością, ale bez rogatka...
trzy żółwie czerwonolice dziś tam się pluskały :)
Pozdrawiam
Szymon
Awatar użytkownika
Piotr M.

Nie będe tutaj zbytnio tłumaczył co i jak bo. S2 inaczej wygląda u samców Najas. A na tym zdjęciu S2 wygląda jak u Viridulum. Po drugie 3 ostatnie segmenty wyglądają bardzo podejrzliwie :razz:

wg Dijkstry & Lewington może być tak ,że zasięg tego gatunku nie obejmuje Gdyni. Ale naprawde może być inaczej. Rogatek wcale wg mnie nie jest wymogiem Oczobarwnic mniejszych :) Ale sprawe zostawiam dla rozstrzygnięcia dla Jacka. Ja jestem tylko amatorem ;)
Awatar użytkownika
Brachytron
Kontakt:

To ewidentny najas. Ja właśnie po S2 poznałem że to on :). Ale pamiętajmy że to okaz teneralny i jeszcze to co się ma wyczernić się wyczerni. Na S10 krzyżyk powinien byc widoczny ale co najważniejsze to przydatki analne: u viridulum są cęgowate podobnie jak u lindenii a tu są łopatowate i rozchodzące. W Dijkstrze dobrze widać.

Co do zasięgu to masz prawo się go u siebie spodziewać i zapełnij tę białą dziurę :grin: . Wiadomo że na Mazurach jest, obecnie nie stwierdzono go tylko w pasie wybrzeża.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
szymbz
Kontakt:

Hej,
tak się składa, że spędzam sporo czasu latem w miejscu dość licznego występowania E.viridulum (okolice Częstochowy) i chyba umiem sobie wyobrazić jaki biotop preferuje i... nic takiego w miejscach gdzie bywam nie spotykam. Oczywiście efekt cieplarniany itp. :) zmienić może dużo. Jak napisałem - to by było coś i nie byłbym zmartwiony :)
Niemniej ta najas nr 3 to samiec? :)
Pozdrawiam
Szymon
Awatar użytkownika
Brachytron
Kontakt:

Samiec.

Regułą jest, że gatunki południowe na północnej granicy zasięgu stają się stenotopowe. Innymi słowy im bardziej na północ tym stanowiska są najbardziej idealne pod kątem głównie termiki a dalej innych spraw. Im bardziej na południe tym rozrzut jest większy bo wiecej typów środowisk jest ciepłych... Ale skoro wiesz jak wyglądają to wiesz czego szukać. Powodzenia :grin:
Awatar użytkownika
Piotr M.

Przydatki analne z tej pozycji u obu gatunków mogą wyglądać tak samo. Wybarwianie zachodzi w ten sposób ,że ważka robi się coraz bardziej kontrastowa - A na S2 nie widze stref które mogły by się jeszcze wybarwić (do czarnego) , a widze doskonale strefe pigmentu. Na S8 doskonale widze wybarwiającą się plame charakterystyczną dla Viridulum.
Mam zdjęcia gdzie przydatki obu gatunków samców wyglądają na Łopadkowate.
S10 jest jeszcze zapewne nie do końca wybarwiony ,a pozatym na tym zdjęciu widze niezłe odbicie światła ,które może pewne rzeczy przysłonić. Dla mnie to owszem Viridulum.

Pozdrowionka.
Awatar użytkownika
Brachytron
Kontakt:

No to musisz teraz Szymon przejść się nad tę wodę za 2 tygodnie i zobaczyć co lata :)
Awatar użytkownika
Piotr M.

Przyrównajcie sobie te zdjęcia do mojego zestawienia.

Obrazek

Plama na S2 Jest prawie IDEALNIE taka sama jak u viridulum. Przypadek ? Nie przypadek.
Przydatki analne u samca E.najas wydają się stosunkowo krutkie , ale widać,że sa łopatkowate. U E.Viridulum też widać ,że są łopatkowate, ale odnosze wrażenie ,że stosunkowo większe. Plama na S8 również prawie IDEALNIE pokrywa się z tą na zdjęciu Szymona. A moim zdaniem nie widać czarnych plam na S10 dlatego ,że mamy tam odbicie światła.
To jest Viridulum. Wg mnie fucktycznie zapełniłeś white hole :mrgreen:

Pozdrowionka.
Awatar użytkownika
szymbz
Kontakt:

Hej,
Oprócz naturalnej zmienności w plamkach, które u teneralnych osobników są dodatko trudne do zauważenia, obie te ważki różnią się wielkością i, w moim subiektywnym odczuciu, proporcją wielkości głowy do reszty ciała. Jak patrzyłem na tę ważkę, to mi viridulum nawet do głowy nie przyszła, a akurat mam opatrzenie spore. Nie dam się przekonać, ale tak się składa, że ten stawek jest 400 m od miejsca, gdzie naprawdę często bywam, więc będę tam łaził :)
Pozdrawiam
Szymon
Awatar użytkownika
Piotr M.

Jeśli S2 był by rzeczywiście nie wybarwiony ,to był by całkowicie blady. A tutaj widać już kontrastową czarną plamke która idealnie pasuje do E.viridulum. Plamka na S8 niewzieła się z niczego, a przecież jest charakterystyczna dla viridulum to dlaczego odrazu ją wykluczamy? Jeśli chodzi o proporcje to na pierwszy rzut oka owszem wydaje się ,że to E.najas ale dla mnie to zwykła zmyłka spowodowana podobnym wyglądem teneralnych E.najas. Wpadnij nad tą wode i daj znać co tam znalazłeś :D
Awatar użytkownika
szymbz
Kontakt:

Hej,
nad TĄ woda nie miałem okazji być jeszcze, ale znalazłem E.viridulum na Pomorzu, dokładnie w Gdańsku, ok. 200m od Zatoki Gdańskiej - oczko wodne niedaleko terminalu DCT, ostatni zakręt przed parkingiem (CF52). Kilkadziesiąt samców, mam fotki jakby ktoś wątpił :)
Wracałem właśnie z terminala, gdzie byłem ocenić jak się ma kolonia rybitw po tym jak zaczęto budować w niej coś dużego. No i wracając rzuciłem okiem na oczko wodne i pomyślałem, że... wygląda jak dla oczobarwnic mniejszych. Tyle, że nie było rogatka a moczarka kanadyjska chyba :) Zresztą nie przyjrzałem się zielsku i teraz żałuję :)
Pozdrawiam
Szymon
Awatar użytkownika
Piotr M.

I zapełniłeś białą dźure :)
Awatar użytkownika
Grzegorz Michoński

Post autor: Grzegorz Michoński »

A gdzie ta dziura była? Możesz pisać trochę konkretniej? Skoro gatunek występuje na Pojezierzu Mazurskim, na Kaszubach i na Pojezierzu Zachodniopomorskim to dlaczego nie na Pojezierzu Gdańskim?
Awatar użytkownika
Piotr M.

Brachytron pisze: Co do zasięgu to masz prawo się go u siebie spodziewać i zapełnij tę białą dziurę :grin: . Wiadomo że na Mazurach jest, obecnie nie stwierdzono go tylko w pasie wybrzeża.
Awatar użytkownika
Grzegorz Michoński

Post autor: Grzegorz Michoński »

Ale czy to oznacza, że tej ważki tam nie ma? Może Paweł się nie obrazi, że wklejam tu część prywatnej korespondencji:

""Ekspansja była niedawno ale gatunek jest już wszędzie na północnym wschodzie. Gorzej z centralną i północną częścią Pomorza, tu jest bardzo mało danych lub (północ) ich brak. Co nie znaczy że ważki nie ma, prawdopodobnie trzeba jej dobrze poszukać.""
Awatar użytkownika
szymbz
Kontakt:

Hej,
skoro podejrzewano, że ważka jest, a nikt jej nie podawał - to to była klasyczna "biała plama", a nawet jak nie biała tylko szara czy beżowa plama - i tak mi fajnie mi, że ją zapełniłem :)

Dziś mam jeszcze większa radochę bo znalazłem stanowisko N.specioza! Nie za bogate - widziałem max. 6 osobników w tym jedną samicę, ale dla mnie to nowy gatunek. Teren jest poza wszelka ochroną, choc nie przewiduje zagrożeń, to jednak jak ktoś ma pomysły czy np. zgłaszać do ochrony strefowej - to chyba na priv dyskusja powinna iść :)

Pozdrawiam
Szymon
Załączniki
SG207683.jpg
Przejrzano 4295 razy
SG207643.jpg
Przejrzano 4293 razy
Awatar użytkownika
Piotr M.

Grzegorz Michoński pisze:Ale czy to oznacza, że tej ważki tam nie ma? Może Paweł się nie obrazi, że wklejam tu część prywatnej korespondencji:

""Ekspansja była niedawno ale gatunek jest już wszędzie na północnym wschodzie. Gorzej z centralną i północną częścią Pomorza, tu jest bardzo mało danych lub (północ) ich brak. Co nie znaczy że ważki nie ma, prawdopodobnie trzeba jej dobrze poszukać.""

Nikt nie napisał ,że niema.
Poprzednik wyjaśnił o co chodziło.

-------------
Gratuluje spodkania :smile: . W mojej okolicy niema rzadnych nawet po części odpowiednich biotopów dla N.Speciosa . Jeśli już mam torfowisko to tylko niskie i tak w promieniu (jak na moje dostępne aktualnie środki lokomocji) wielu kilometrów.Rzadnych torfowisk wysokich/przejściowych , jeziorek dystroficznych. I Co Ciekawe niema nigdzie u mnie w okolocy dość powszechnych Zalotek L.rubicunda co moim zdaniem moge wiązać z brakiem w mojej okolicy takich stanowisk. Ale podyskutuje o tym z Pawłem , zapewne On to mi wszystko naprostuje :smile:
ODPOWIEDZ

Wróć do „ODONATA”