Grotnik i nieznany

ODPOWIEDZ
Peter Senn

Grotnik i nieznany

Post autor: Peter Senn »

Czy da się oznaczyć tego grotnika? Dł. sk. ok. 10 mm. Natomiast co do drugiego okazu - czy to może aberacja A. levana? Motyl był tej samej wielkości co samica A. levana.
Załączniki
PICT2037f Eupithecia 4.6.09 Gdy-Chw CF34.JPG
Przejrzano 1636 razy
PICT1908f 30.5.09 Gdy-WK CF33.JPG
Przejrzano 1633 razy
PICT1897f 30.5.09 Gdy-WK CF33.JPG
Przejrzano 1639 razy
Awatar użytkownika
Tawulec

Post autor: Tawulec »

A.levana- rewelacja!! Szok :shock: Takiej aberacji w naturze nie widziałem... Zazdroszczę ;)
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Been thanked: 13 times

Post autor: Marek Hołowiński »

1 A levana, ale bardzo fajny
2 E exiguata
Peter Senn

Bardzo dziękuję. Czy ta forma A. levana jest znana? Czy ma swoją nazwę?
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Araschnia levana to gatunek bardzo zmienny temperaturowo. Początkowo forma wiosenna i letnia były uważane za oddzielne gatunki. Opisywanie każdej formy temperaturowej jest oczywiście zbędne, choć było w swoim czasie modne. Ja nigdy nie widziałem takiej formy (ani w naturze, ani w literaturze), i przypuszczam, że nie ma swojej nazwy.
brat
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post autor: brat »

Proponuję nazwę - f.cudocratnicae :mrgreen:
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Mam w zbiorze okaz nieco podobny, ale z hodowli. Jest to formalnie okaz pokolenia letniego, ale poczwarkę w lipcu silnie schłodziłem, i rozpoczęła zimowanie. Motyl wylągł się na wiosnę następnego roku. Być może pokazany przez Petera motyl miał podobną historię - tyle, że miało to być trzecie pokolenie i z powodu niespodziewanego ochłodzenia w ub. roku się nie wylęgło.
Załączniki
Araschnia levana aberrant.jpg
Przejrzano 1633 razy
Peter Senn

Moje wczorajsze pytanie o ewentualną nazwę było może trochę nieprzemyślane, stąd też niby-humorystyczne próby nazwania tego motyla. Wygląda na to, że okaz ten to jakiś unikat. Rzecz jasna, że nazwanie każdego nie wiem jak rzadkiego okazu jest bez sensu (choć A. levana ab. gdyniensis byłoby miło!). Nie jest to żadna forma polimorficzna, lecz pewnie wynikiem jakiejś mutacji spowodowanej, jak Antek sugerował, jakimś szczegółnym połączeniem warunków pogodowych. Dla uzupełnienia, załączam scan z książki Atlas Motyli autorstwa Josefa Mouchy (PWRiL, Warszawa, 1979), na którym widnieje właśnie ta jesienna forma A. levana, f. porima (na dole, po lewej). Dla Tawulca - nie ma o co być zazdrosnym! Jestes młody - jak będziesz chodzil w teren regularnie, na pewno prędzej czy później trafisz na jakieś cudo. Dbaj o to, żeby było co oglądać w tym czasie, jak dożyjes do mojego wieku! Pozdrawiam, Piotr
Załączniki
Araschnia levana - formy.JPG
Przejrzano 1641 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miernikowce (Geometridae)”