Menesia bipunctata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mwkozlowski

Menesia bipunctata

Post autor: mwkozlowski »

podeszła mi przedwczoraj pod obiektyw malownicza parka na liściu kruszyny,
czy to na prawdę rzadkość, czy tylko tak piszą?...
Załączniki
Picture 4.jpg
Przejrzano 1680 razy
Picture 2.jpg
Przejrzano 1679 razy
Awatar użytkownika
CARABUS12
profil zainteresowan: WOT

Post autor: CARABUS12 »

raczej tylko tak piszą
jest to dość pospolita kózka jesli chodzi o mazowsze
Pzdr.
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

Na Podkarpaciu równie częsty jak u Kolegi Carabusa, na Lubelszczyźnie spotykany.
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Has thanked: 43 times
Been thanked: 18 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

Menesia bipunctata nie jest tak rzadka jak to się wcześniej wydawało, a to za sprawą poszukiwań larw tego gatunku. Postacie dorosłe spotyka się w naturze rzadko a nawet bardzo rzadko, dlatego do niedawna chrząszcz ten był też rzadko łowiony. Ponieważ dość łatwo mozna stwierdzić jego wystepowanie w danym terenie przeglądając zarośla w ktorych udzial ma kruszyna dośc szybko okazalo się, że gatunek ten wystepuje powszechnie na terenie prawie całego kraju. Ponadto gałęzie są zasiedlane najczęsciej licznie, stąd łatwo o określenie że jest to gatunek częsty.

Do pospolitych z całą pewnością nie należy. Liczebność okreslamy na podstawie spotykanych, lowionych okazów a nie szacunkowej liczby populacji. Jesli chcielibyśmy oszacować populacje w terenie to i tak jest on o wiele rzadszy niż np. Cortodera humeralis, ktorą widuje się przecież nie tak często.
Mnie w terenie nie udalo sie nigdy spotkać imagines, i pewnie większość kózkarzy też nie spotkała :-) za to z hodowli uzyskałem łatwo dziesiątki okazów.
Awatar użytkownika
CARABUS12
profil zainteresowan: WOT

odp.

Post autor: CARABUS12 »

Jacek Kurzawa pisze:Mnie w terenie nie udalo sie nigdy spotkać imagines, i pewnie większość kózkarzy też nie spotkała :-) za to z hodowli uzyskałem łatwo dziesiątki okazów.
mnie udało się kilkakrotnie spotkać w terenie Menesie
co do hodowli to masakra, jeden patyk kruszyny i 20 do 30 imago
Pzdr.
Awatar użytkownika
CezaryN
UTM: DB23

Post autor: CezaryN »

Ja też spotykałem imago Menesia bipunctata w terenie. Głównym problemem w ich namierzeniu jest to, że chrząszcze "odpadają" od gałązek przy najlżejszym ich poruszeniu, a na znalezienie ich na ziemi nie ma najmniejszych szans.
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

Mnie wpadał w czerpak w ubiegłym roku dosyć często (Podkarpacie) mam chyba 6 czy 7 okazów z odłowów czerpakowych, 2 razy na Roztoczu. Do czasu odłowienia uważałem ją za rzadką (nawet otrzymałem z hodowli od Kolegi Pticy kilka okazów.
Nomen omen w miejscu odłowów na Podkarpaciu do czerpaka wpada i Mantis religiosa nawet samce!! - oczywiście dodam że wypuszczane na wolność i samce i samice - chociaż jest to pospolity gatunek pomimo ochrony.
Obok na polance w miejscu po starej wsi ---miodzio D.parallelopipedus w ilości zastraszającej ale miłej dla obiektywu aparatu, w starych belkach mostu równie rzadki gatunek mrówki Camponotus vagus.... na skraju wsi L.cervus, są takie miejsca.....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cerambycidae (Kózkowate)”