Menesia bipunctata
- mwkozlowski
Menesia bipunctata
podeszła mi przedwczoraj pod obiektyw malownicza parka na liściu kruszyny,
czy to na prawdę rzadkość, czy tylko tak piszą?...
czy to na prawdę rzadkość, czy tylko tak piszą?...
-
Przemek Zięba
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 18 times
- Kontakt:
Menesia bipunctata nie jest tak rzadka jak to się wcześniej wydawało, a to za sprawą poszukiwań larw tego gatunku. Postacie dorosłe spotyka się w naturze rzadko a nawet bardzo rzadko, dlatego do niedawna chrząszcz ten był też rzadko łowiony. Ponieważ dość łatwo mozna stwierdzić jego wystepowanie w danym terenie przeglądając zarośla w ktorych udzial ma kruszyna dośc szybko okazalo się, że gatunek ten wystepuje powszechnie na terenie prawie całego kraju. Ponadto gałęzie są zasiedlane najczęsciej licznie, stąd łatwo o określenie że jest to gatunek częsty.
Do pospolitych z całą pewnością nie należy. Liczebność okreslamy na podstawie spotykanych, lowionych okazów a nie szacunkowej liczby populacji. Jesli chcielibyśmy oszacować populacje w terenie to i tak jest on o wiele rzadszy niż np. Cortodera humeralis, ktorą widuje się przecież nie tak często.
Mnie w terenie nie udalo sie nigdy spotkać imagines, i pewnie większość kózkarzy też nie spotkała
za to z hodowli uzyskałem łatwo dziesiątki okazów.
Do pospolitych z całą pewnością nie należy. Liczebność okreslamy na podstawie spotykanych, lowionych okazów a nie szacunkowej liczby populacji. Jesli chcielibyśmy oszacować populacje w terenie to i tak jest on o wiele rzadszy niż np. Cortodera humeralis, ktorą widuje się przecież nie tak często.
Mnie w terenie nie udalo sie nigdy spotkać imagines, i pewnie większość kózkarzy też nie spotkała
- CARABUS12
- profil zainteresowan: WOT
odp.
mnie udało się kilkakrotnie spotkać w terenie MenesieJacek Kurzawa pisze:Mnie w terenie nie udalo sie nigdy spotkać imagines, i pewnie większość kózkarzy też nie spotkałaza to z hodowli uzyskałem łatwo dziesiątki okazów.
co do hodowli to masakra, jeden patyk kruszyny i 20 do 30 imago
Pzdr.
- CezaryN
- UTM: DB23
-
Przemek Zięba
Mnie wpadał w czerpak w ubiegłym roku dosyć często (Podkarpacie) mam chyba 6 czy 7 okazów z odłowów czerpakowych, 2 razy na Roztoczu. Do czasu odłowienia uważałem ją za rzadką (nawet otrzymałem z hodowli od Kolegi Pticy kilka okazów.
Nomen omen w miejscu odłowów na Podkarpaciu do czerpaka wpada i Mantis religiosa nawet samce!! - oczywiście dodam że wypuszczane na wolność i samce i samice - chociaż jest to pospolity gatunek pomimo ochrony.
Obok na polance w miejscu po starej wsi ---miodzio D.parallelopipedus w ilości zastraszającej ale miłej dla obiektywu aparatu, w starych belkach mostu równie rzadki gatunek mrówki Camponotus vagus.... na skraju wsi L.cervus, są takie miejsca.....
Nomen omen w miejscu odłowów na Podkarpaciu do czerpaka wpada i Mantis religiosa nawet samce!! - oczywiście dodam że wypuszczane na wolność i samce i samice - chociaż jest to pospolity gatunek pomimo ochrony.
Obok na polance w miejscu po starej wsi ---miodzio D.parallelopipedus w ilości zastraszającej ale miłej dla obiektywu aparatu, w starych belkach mostu równie rzadki gatunek mrówki Camponotus vagus.... na skraju wsi L.cervus, są takie miejsca.....