Dziękuję z góry.
4 biegaczowate
- vogel
- J. Tatur-Dytkowski
-
Bartek Pacuk
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
A i owszem, jest to Elaphrus riparius.
Z pozostałymi nie jest już tak łatwo, obawiam się, że Notiophilus i Bembidion z tych zdjęć będą nie do ruszenia.
Co do Amary, to może coś więcej bym mógł napisać, jakbym miał klucz pod ręką. Ale nie mam
Na razie więc się wstrzymam, ale jest szansa, że z kluczem coś z tego będzie 
Z pozostałymi nie jest już tak łatwo, obawiam się, że Notiophilus i Bembidion z tych zdjęć będą nie do ruszenia.
Co do Amary, to może coś więcej bym mógł napisać, jakbym miał klucz pod ręką. Ale nie mam
- M. Stachowiak
Tu klucz do Amar z pokrewieństwa A. communis
- Załączniki
-
BestSchlussel_Amara-commKomplex[1].pdf- (35.08 KiB) Pobrany 99 razy
- M. Stachowiak
Akurat z tymi Amarami jest bardzo duży kłopot, bowiem podana w kluczu J. Geberta podstawowa cecha różnicująca (liczba chetoporów preapikalnych) A. pulpani od A. communis i A. makolskii (= A. pseudocommunis) nie jest stała, a i pozostałe są dość labilne.
Bardzo wątpię, że w Gdańsku odłowiłeś A. pulpani, a to dlatego, że wszystkie znane dotąd stanowiska tego gatunku zlokalizowane są w południowej części kraju (na Wyżynie Krakowsko-Wieluńskiej). Twój okaz to przypuszczalnie A. communis lub A. convexior (pierwszą łatwo odróżnisz od drugiej po wyraźnie przerwanej mniej więcej w połowie długości pokryw serii chetoporów marginalnych). W grę oczywiście wchodzi też A. makolskii, ale odróżnienie tego gatunku od A. communis to wyższa szkoła jazdy
(A. communis ma wyraźnie punktowane boki przed- i śródtułowia, a u A. makolskii punkty na przed- i śródtułowiu są niemal niezauważalne).
Bardzo wątpię, że w Gdańsku odłowiłeś A. pulpani, a to dlatego, że wszystkie znane dotąd stanowiska tego gatunku zlokalizowane są w południowej części kraju (na Wyżynie Krakowsko-Wieluńskiej). Twój okaz to przypuszczalnie A. communis lub A. convexior (pierwszą łatwo odróżnisz od drugiej po wyraźnie przerwanej mniej więcej w połowie długości pokryw serii chetoporów marginalnych). W grę oczywiście wchodzi też A. makolskii, ale odróżnienie tego gatunku od A. communis to wyższa szkoła jazdy
Ostatnio zmieniony 30 kwietnia 2009, 04:05 - czw przez M. Stachowiak, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Bartek Pacuk
Chwilę mnie nie było, ale widzę problem już poniekąd rozwiązany
Lub też wprost przeciwnie, zależy jak to traktować
Tak czy owak po lekturze wszystkich dostępnych mi kluczy (tego J. Geberta też) również doszedłem do wniosku, że pewna identyfikacja z tego zdjęcia nie jest możliwa. Jedyne, co mi się wydało możliwe, to wykluczenie A. convexior, z racji silnego punktowania podstawy przedplecza, którego jakoś nie dostrzegam na tym zdjęciu. Ale w sumie trudno powiedzieć, co by tu było silnym punktowaniem, a co nie
Na ile stała jest ta cecha ?
Czy można ją traktować jako stuprocentową ? Bo mam taką jedną Amarę, którą już w sumie odłożyłem dla Ciebie Mietku do weryfikacji, ale wobec tej nieznanej mi cechy muszę ją jeszcze powtórnie obejrzeć
Bardziej mi wygląda na A. communis (okaz to samica), a przeważyło lekko na jej korzyść nachylenie tylnej części pokryw (niewielkie wg. mnie, nie strome, jak podaje Hurka dla A. makolskii). Ale teraz to się zacząłem zastanawiać, na ile stała jest ta cecha ? I matowy lub błyszczący wierzchołek pokryw w wypadku samców ? Trudne to do oceny, nie wiem, na ile można się tym kierować
Aha, i z tego co Mietku piszesz, wynika, że nie za bardzo można uznać którąś z cech za definitywnie odróżniającą A. pulpani od A. communis i A. makolskii ? O ile dobrze pamiętam rysunek penisa A. pulpani z Hurki (znów nie mam go pod ręką), to i kopulatory są bardzo podobne... U samic pewnie jest jeszcze gorzej...
I znowu widzę bałagan w tych synonimach... Już się prawie przyzwyczaiłem, że communis to communis, a pseudocommunis to synonim makolskii, a tu widzę Mietku piszesz odwrotnie
Wyjątkowo niewygodna jest ta grupa gatunków 
Tej cechy z kolei nie znam, albo jej w FHL nie ma, albo jednak nieuważnie czytałemM. Stachowiak pisze:(A. communis ma wyraźnie punktowane boki przed- i śródtułowia, a u A. makolskii punkty na przed- i śródtułowiu są niemal niezauważalne).
I znowu widzę bałagan w tych synonimach... Już się prawie przyzwyczaiłem, że communis to communis, a pseudocommunis to synonim makolskii, a tu widzę Mietku piszesz odwrotnie
Ostatnio zmieniony 30 kwietnia 2009, 11:58 - czw przez Bartek Pacuk, łącznie zmieniany 1 raz.
- M. Stachowiak
Rzeczywiście, mój błąd
. Po zweryfikowaniu z aktualnym (1.I.2009) katalogiem rodzaju Amara autorstwa Hieke (opracowanie to w formacie pdf można pobrać z serwera ftp tego forum w ramach „wymiany plików”) A. pseudocommunis jest synonimem A. makolskii. Porządek w grupie (włącznie z redeskrypcją A. pulpani) zrobił Paill (2003). Cechy różniące A. communis od A. makolskii (= A. pseudocommunis), które wymieniłem w poprzednim poscie podaje Burakowski.
-
Bartek Pacuk
- M. Stachowiak