Zauważyłem, że na stronie Krzyśka Jonko nie ma obserwacji ani zdjęć dla Retinia resinella (zwójka żywiczaneczka). Dla tych, którzy jej nie hodowali:
tworzy charakterystyczne nacieki z żywicy (średnica do 2cm) u podstawy nowych pędów sosny i w nich żyje. Najczęściej atakuje boczne pędy młodych drzew. Zimuje dwukrotnie
Na zdjęciu gałka z żywicy i korytarz pod gałką (niestety gąsienica uciekła wgłąb korytarza ).
Informacje: od Marka i z "Atlasu szkodliwych owadów leśnych"
Witam
Nie wygląda mi to na Retinia resinella. Sośnianka (zwójka) żywiczaneczka żeruje na pędzie zawsze poniżej pierwszego okółka pędów, nigdy pod pączkami ani w nich. Na Twoim zdjęciu jest najprawdopodobniej Rhyaciona buoliana - sieciowica (zwójka) sosnóweczka.
Pozdrawiam
Z tego co mi wiadomo Rhyacionia buoliana nie tworzy gałek żywicznych, ale oprzęd.
Na początku marca zebrałem jedną taką gałkę, lecz wylęgnięty motyl był zdeformowany, nie była to na pewno buoliana.
Zresztą jak powyłażą to wrzucę foty.
Pozdrawiam
Witam
To co jest na Twoim zdjęciu wygląda na wyciek żywicy, ktory pojawia się podczas żeru Rhyacionia buoliana. Wiele razy coś takiego spotykałem na uprawach sosnowych. Być może jest to żer Rhyacionia duplana lub Coccyx turionella. Ale z całą pewnością nie wygląda to na Retinia resinella. Myślę, że motyle to rozstrzygną
No chyba, że jest to żer zdesperowanej żywiczaneczki
Pozdrawiam
Tomku (mnich81), o ile sobie przypominam, było gdzieś tam stare żerowisko R resinella. Zostałeś przy tych sosnach, ja poszedłem w kierunku samochodu. Patrząc na zdjęcia też mam wątpliwości. Na jednym z nich widać że gąsienica wgryzała się do rdzenia poniżej okółka pączków. Jeśli jest to żywiczaneczka, to musi jeszcze raz zimować. Na drzewie pączki by się rozwinęły i w przyszłym roku wiosną żerowisko przybrało by charakterystyczny kształt i położenie (na dwuletnim pędzie). W tym przypadku masz nikłe szanse na pozytywny efekt hodowli. Jeśli natomiast jest to jak sugeruje Tomasz Mokrzycki inny gatunek to w najbliższych tygodniach powinien kończyć żerowanie i się przepoczwarczyć.
Marek - te żerowisko, które wtedy zebrałem to inna historia (jak pisałem wyżej - wylęgła się prawdopodobnie resinella, ale poczwarka miała na sobie trochę żywicy i motyl się zakleił).
Powyżej są foty z żerowisk, które zebrałem 31.03 i rzeczywiście wymagają drugiego zimowania (świadczy o tym położenie gałki, żywica jest świeżo wyciekła, a gąsieniczka malutka).
Dzisiaj znalazłem coś jeszcze, wygląda fajnie - zdjęcia poniżej:
Wg. "Atlasu uszkodzeń drzew i krzewów.." Zbigniewa Schnaidera :
"Ryciana buoliana ( Zwójka sosnóweczka ). Uprawy, młodniki.Gąsienica czerwonobrunatna ( ciało najgrubsze w połowie ), głowa czarna, 8 par nóg, dł. do 20mm.Od VIII wgryza się w pączek ( zwykle boczny ) nieco powyżej podstawy, pod osłoną oprzędu, który inkrustuje grudkami żywicy.W ciągu życia ( tzn. do przepoczwarczenia się w VI ) wyjada kilka pączków. Wyjedzone zostaje tylko wnetrze pączka, a szczytowa część pedu jest nieuszkodzona.
Retinia resinella ( Zwójka żywiczaneczka ) .Młodniki, gąsienica żółtawa, z czarną głową, na ciele drobne, ciemne brodawki.8 par nóg, długość 16mm. Żeruje 2 lata, poniżej wierzchołka pędu.W miejscu żeru, w pierwszym roku, tworzy soę mała, różowa gałka żywiczna, w drugim roku gałka ulega silnemu powiększeniu i bieleje.
Dzisiaj doczekałem się motyla z żeru o którym była mowa w pierwszym poście (w sumie jest tam prawdopodobnie kilka gat., nawet zdjęcia, które umieściłem przedstawiają chyba 2 inne gat.).
Wydaje mi się, że jest to turionella (ma wyraźną rudą grzywę, duplana ma chyba ciemniejszą)?
Na zdjęciu jest na pewno B turionella. Tułów rudy. Wygląda na samca. Możesz też sprawdzić tylne skrzydła które u samców B turionella są u nasady białawe, wyraźnie przyciemnione w wierzchołkowej części. Samice mają tylne skrzydła szare. R duplana - obie płci mają też tylne skrzydła ciemne.