Prośba o oznaczenie gąsienic
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
- Michal Radziszewski
Prośba o oznaczenie gąsienic
Witam,
proszę o pomoc w zidentyfikowaniu gąsienic przedstawionych na zdjęciach. Fotografie zostały wykonane w Biebrzańskim Parku Narodowym oraz w Markach (pow. wołomiński).
Będę wdzięczny za informacje.
Pozdrawiam,
Michał
proszę o pomoc w zidentyfikowaniu gąsienic przedstawionych na zdjęciach. Fotografie zostały wykonane w Biebrzańskim Parku Narodowym oraz w Markach (pow. wołomiński).
Będę wdzięczny za informacje.
Pozdrawiam,
Michał
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
- Michal Radziszewski
Dziękuję za odpowiedź!
Ponieważ dopiero od niedawna interesuję się motylami, chciałbym zapytać, czym dokładnie różni się gąsienica Acronicta psi od gąsienicy Acronicta cuspis. Te dwa gatunki brałem właśnie pod uwagę starając się samemu oznaczyć gatunek, ale w sieci trafiłem na takie zdjęcia jednego i drugiego z nich, że poczułem się bezsilny
A co do niedźwiedziówki - czy na podstawie przesłanego zdjęcia można w ogóle oznaczyć gatunek ze 100% pewnością?
Pozdrawiam,
Michał
Ponieważ dopiero od niedawna interesuję się motylami, chciałbym zapytać, czym dokładnie różni się gąsienica Acronicta psi od gąsienicy Acronicta cuspis. Te dwa gatunki brałem właśnie pod uwagę starając się samemu oznaczyć gatunek, ale w sieci trafiłem na takie zdjęcia jednego i drugiego z nich, że poczułem się bezsilny
A co do niedźwiedziówki - czy na podstawie przesłanego zdjęcia można w ogóle oznaczyć gatunek ze 100% pewnością?
Pozdrawiam,
Michał
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Przy oznaczaniu gąsienic decyduje na ogół opatrzenie, nie są mi znane klucze do ich oznaczania. Gąsienicy pokazanej niedźwiedziówki po prostu nie rozpoznaję. Być może komuś się uda
. Gąsienice kilku gatunków z rodzaju Acronicta są faktycznie podobne. Dla mnie kryterium było to, że żeruje na wierzbie. A.cuspis żeruje na olszy (b. rzadko na brzozie bądż jarząbie).
- Michal Radziszewski
-