Mini brązowe ;)

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
$zym

Mini brązowe ;)

Post autor: $zym »

Witam:)
Widzę ,że na forum znajduję się wiele osób w temacie więc może i mi coś poradzicie.
Od jakiegoś czasu znajduję u siebie nieproszonych gości. Nie mam czym zrobić mu zdjęcia ale postaram się dobrze opisać.
Są to około 3 mm chrząszcze (żuczki?). Brązowe z pancerzykami ,nie podłużne tylko podobne do małych biedronek. czasami znajduję je spacerujące po ścianie czy parapecie. bardzo kruche i w dodatku niezbyt szybki ,od ściany same prawie odpadają i chyba nie gryzą nawet albo nic mi o tym nie wiadomo ;) W sumie nie zbyt przeszkadzające ,jednak wolał bym aby moi goście nie musieli oglądać małych robaczków spacerujących po ścianie ..

Na forum sprawdzałem tematy ,jednak chyba nie widziałem ich u nikogo -większość była podłużną lub ciemnej barwy.

Proszę o pomoc:)
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Jakieś zdjęcie by się przydało. A póki co obstawiam Anthrenus sp.
$zym

Zastanawiałem się nad tym ale jednak to chyba nie to. Postaram się dostarczyć jakieś zdjęcie ,kiedy pożyczę aparat. Mam nadzieję ,że złapie tak małe żyjątko;)
$zym

Obrazek
Obrazek

a oto ich fotki ;) mam nadzieje ,że teraz ktoś je rozpozna:)
admin
Administrator
Has thanked: 5 times
Been thanked: 7 times
Kontakt:

Post autor: admin »

A te robaczki w mieszkaniu w Polsce czy może na Krk-u? :-) jak w Twoim opisie....
Rafał Ruta
Kontakt:

Post autor: Rafał Ruta »

Fotki slabe, ale z dużym prawdopodobieństwem Attagenus smirnovi. Więcej tutaj
Awatar użytkownika
Aneta

Ale opis w pierwszym poście był mylący - Attagenusy są przecież ciemno ubarwione i mają wydłużony kształt ciała, przynajmniej IMO :cool:
$zym

Przepraszam ale tak go widziałem jak go pamiętałem :d no faktycznie wygląda troszkę inaczej ;) a one występują w zwykłym mieszkaniu ;)
Krk - Kraków ;)

"Larwy ich żywią się martwą materią pochodzenia zwierzęcego (pióra, sierść, skóra itp.) "

Mam kanarki w pokoju i zastanawiam się czy to nie one je tu przyciągnęły ;>

Ma ktoś pomysł na eksmisje żyjątek ?:D
Awatar użytkownika
Aneta

$zym pisze:Ma ktoś pomysł na eksmisje żyjątek ?:D
Nie da rady, chyba że będziesz odkurzał kilka razy dziennie (łącznie z najmniejszymi szparami w podłodze i za wszystkimi meblami) albo zamieszkasz w sterylnym pomieszczeniu (co w sumie sprowadza się do tego samego :grin: ). Pióra kanarków faktycznie mogą przyczynić się do powiększenia populacji ;) - ale u mnie, od kilku lat bez żadnego zwierza, A. smirnovi też ganiają w tę i nazad. Jednak jeżeli nie masz cennych wełnianych dywanów, futer ani przyrodniczych zbiorów, te maluchy w niczym Ci nie zaszkodzą.
$zym

Hmmm ciężko za każdym odkurzaniem przestawiać wszystkie meble ;D ale dziękuje za pomoc :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”