Gąsienice
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
wkatarzyna
Gąsienice
Proszę o pomoc w oznaczeniu gąsienic, znalezionych kilka dni temu. Czym się żywią?
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:01:25 15:40:10Image taken on:25 stycznia 2009, 14:40 - ndzFocus length:5.8 mmShutter speed:1/320 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:100Camera-model:DMC-FX10
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:01:25 15:36:31Image taken on:25 stycznia 2009, 14:36 - ndzFocus length:5.8 mmShutter speed:1/30 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:100Camera-model:DMC-FX10
Ostatnio zmieniony 29 stycznia 2009, 18:50 - czw przez wkatarzyna, łącznie zmieniany 1 raz.
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Sówki jakieś, ale przy tej kolorystyce foty trudno będzie zidentyfikować - dałoby się zrobić lepsze zdjęcie (najlepiej każdej z osobna i w mniej zwiniętej pozycji)? Napisz też, gdzie zostały znalezione.
Edit: powgapiałam się w nie trochę i wyglądają mi na Thalpophila matura (acz jak wspomniałam, bardziej naturalne w kolorystyce zdjęcie nie zaszkodziłoby, choćby dla potwierdzenia). Ten gatunek żeruje na trawach - w zimie nie będzie o nie łatwo. Można ewentualnie kupić taką trawkę dla kotów - bywa w supermarketach - tyle, że ją trzeba najpierw wysiać i zanim urośnie, gąsienice mogą padnąć z głodu. Radziłabym więc wypuścić je w miejscu znalezienia, może jakoś przeżyją.
Edit: powgapiałam się w nie trochę i wyglądają mi na Thalpophila matura (acz jak wspomniałam, bardziej naturalne w kolorystyce zdjęcie nie zaszkodziłoby, choćby dla potwierdzenia). Ten gatunek żeruje na trawach - w zimie nie będzie o nie łatwo. Można ewentualnie kupić taką trawkę dla kotów - bywa w supermarketach - tyle, że ją trzeba najpierw wysiać i zanim urośnie, gąsienice mogą padnąć z głodu. Radziłabym więc wypuścić je w miejscu znalezienia, może jakoś przeżyją.
-
wkatarzyna
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Drugie zdjęcie jest ok - potwierdzam moje oznaczenie. Ta trawa pozimowa nie jest najwartościowsza, ale z braku innej możesz z nią spróbować. Jednak na Twoim miejscu kupiłabym i wysiała taką kocią trawkę, albo jakąś inną - w sklepach ogrodniczych też pewnie można nabyć nasiona różnych traw. Choć z drugiej strony - gąsienica, która zakopała się, zrobiła to najpewniej w celu przepoczwarczenia, tak więc może wkrótce okazać się, że żadne jedzonko nie będzie potrzebne