Kolejny z tematów: "dziwne robaczki w kuchni" :)

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
johnnywoo

Kolejny z tematów: "dziwne robaczki w kuchni" :)

Post autor: johnnywoo »

Na wstępie uprzedzam, że jestem całkowitym amatorem, jeśli chodzi o tego typu zwierzaki, więc części mojego opisu dla znawców tematu mogą brzmieć co najmniej zabawnie :) Więc zauważyłem te robaczki w kuchni, okazało się, że są latające i potrafią przemieszczać się po całym domu. Po dokładnym przejrzeniu szafek wytropiłem dwa podejrzane produkty spożywcze :) Jeden to był baranek z ciasta (jak na święta), cały podziurawiony i z tymi stworzeniami w środku, a druga była paczka posypki czekoladowej do ciasta w foliowym opakowaniu, w którym było pełno małych otworów, a w środku wiadomo co :) Pochwyciłem jedno z tych stworzeń i przedstawiam je poniżej na zdjęciach. Czy mógłby ktoś pomóc mi w identyfikacji tego stworzenia?
Nie wiem w jakim stadium rozwoju znajdowało się obfotografowane stworzenie, ale już potrafiło latać. Długość ciała tak 2-3mm, barwa ciemnobrązowa, na górze ciała widoczne ciemne poprzeczne prążki (w liczbie ok 7-mu), na dole ciała widoczny odwłok, główka i jasne odnóża, chyba 3 pary. Zwierzak przy jakiejkolwiek próbie kontaktu udaje martwego, właśnie w takim stadium powstały fotki. Bardzo dziękuję za wszelkie informacje na temat mojego zakładnika :)

ps. To białe "coś" na zdjęciu od dołu zostało "wyprodukowane" przez samego osobnika.

EDIT:
Aha, zapomniałem dodać, że robaczki są dość twarde i ciężko jest je zabić poprzez naciśnięcie palcem.
Załączniki
Zdjęcie z dołu z "produktem"
Zdjęcie z dołu z "produktem"
Przejrzano 1411 razy
Original image recording time:
2009:01:27 14:43:22
Image taken on:
27 stycznia 2009, 13:43 - wt
Focus length:
5.8 mm
Shutter speed:
1/200 Sec
F-number:
f/2.8
Camera-model:
Canon DIGITAL IXUS 40
Zdjęcie z góry
Zdjęcie z góry
Robal Góra.JPG (62.95 KiB) Przejrzano 1422 razy
Original image recording time:
2009:01:27 14:56:28
Image taken on:
27 stycznia 2009, 13:56 - wt
Focus length:
5.8 mm
Shutter speed:
1/125 Sec
F-number:
f/2.8
Camera-model:
Canon DIGITAL IXUS 40
Awatar użytkownika
Tomek Klejdysz

Post autor: Tomek Klejdysz »

viewtopic.php?t=7674&highlight=dermestidae
viewtopic.php?t=5625&highlight=dermestidae
Polecam samemu wpisać "Dermestidae" w wyszukiwarce na Forum
Ostatnio zmieniony 27 stycznia 2009, 15:47 - wt przez Tomek Klejdysz, łącznie zmieniany 1 raz.
johnnywoo

Post autor: johnnywoo »

Okej, dziękuję bardzo :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe robaczki.”