Pluskwiaki równoskrzydłe
Pluskwiaki równoskrzydłe
Mam kilka fotek pluskwiaków równoskrzydłych, przy których jedyne o co mogłem się pokusić, to określenie rodziny. Może ktoś potrafi powiedzieć coś więcej, a potwierdzenie/korekta rodziny też są mile widziane. Na początek cztery z Cicadellidae, wszystkie wielkości ok. 4 mm.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2006:08:11 19:01:41Image taken on:11 sierpnia 2006, 17:01 - ptFocus length:23.40625 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/8Camera-model:Canon PowerShot A80
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2006:08:11 13:24:24Image taken on:11 sierpnia 2006, 11:24 - ptFocus length:23.40625 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/8Camera-model:Canon PowerShot A80
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2007:07:29 11:47:20Image taken on:29 lipca 2007, 09:47 - ndzFocus length:23.40625 mmShutter speed:1/500 SecF-number:f/8Camera-model:Canon PowerShot A80
- Tomek Klejdysz
- Tomek Klejdysz
Przepraszam za długą zwłokę...
Z tym Macrostelesem to tak na 90% - zawsze zostaje jakaś nie pewność, kiedy nie ma się okazu pod mikroskopem. Przyglądając się uważniej zdjęciu zauważyłem włoski na roślinie, na której siedzi okaz, sugerowałoby to pokrzywę...? Jeśli tak, to z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć, że skoczek to M. variatus.
Z tym Macrostelesem to tak na 90% - zawsze zostaje jakaś nie pewność, kiedy nie ma się okazu pod mikroskopem. Przyglądając się uważniej zdjęciu zauważyłem włoski na roślinie, na której siedzi okaz, sugerowałoby to pokrzywę...? Jeśli tak, to z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć, że skoczek to M. variatus.
Re: Pluskwiaki równoskrzydłe
Wrzucam następnego. Raczej niezbyt charakterystyczny, ale może ... Zdjęcie robione 19.08.2009 w Górach Stołowych.
- Tomek Klejdysz
- Tomek Klejdysz
Może to być okaz z rodzaju Aphrodes, ale równie dobrze Planaphrodes. Z tego ujęcia nie potrafię nic więcej powiedzieć.
Kolejny wyglądający na Aphrodesa - to ten rodzaj? Fotki z 20.07.2013, Tczew
- Tomek Klejdysz
Wszystkie wyglądają na rodzaj Aphrodes ale cechę kluczową widać dopiero przy oglądaniu okazu z boku.
Na załączonym obrazku po lewej Planaphrodes a po prawej Aphrodes.
Na załączonym obrazku po lewej Planaphrodes a po prawej Aphrodes.
- Załączniki
-
- aphr.JPG (15.02 KiB) Przejrzano 2826 razy
- GrzegorzGG
- UTM: CA51
- Specjalność: Heteroptera
- Kontakt:
Tomku, czy chodzi o wypukłość czy długość pokazanego fragmentu głowy ?
Z sieci mam takie zdjęcia:
A. makarovi: oraz Planaphrodes sp. Wypukłość jest wg mnie trudna do określenia, lecz być może to wina mojego słabego opatrzenia.
Z sieci mam takie zdjęcia:
A. makarovi: oraz Planaphrodes sp. Wypukłość jest wg mnie trudna do określenia, lecz być może to wina mojego słabego opatrzenia.
- Tomek Klejdysz
Generalnie właśnie o to chodzi. Wypukłość u samic z rodzaju Planaphrodes jest widoczna przy oglądaniu owada z boku pod odpowiednim kątem. Widoczne jest to tylko u żywych lub co dopiero uśmierconych okazów (chciałem zrobić fotkę samicy Planaphrotes z mojego zbioru ale wyschniętym „zapadają” się głowy). Generalnie jeżeli owady miały poniżej 6 mm długości to będzie to rodzaj Planaphrodes, te powyżej 6.3 mm – Aphrodes (oczywiście chodzi tu tylko o samice z tych rodzajów).
Z oznaczaniem samców z rodzaju Planaphrodes nie ma większego problemu, chociaż trzeba patroszyć. Z samcami Aphrodes bywa różnie. Samice obu rodzajów nie są oznaczalne do gatunków.
Z oznaczaniem samców z rodzaju Planaphrodes nie ma większego problemu, chociaż trzeba patroszyć. Z samcami Aphrodes bywa różnie. Samice obu rodzajów nie są oznaczalne do gatunków.
- GrzegorzGG
- UTM: CA51
- Specjalność: Heteroptera
- Kontakt:
No to wszystko jasne. Mam kilka fotek Aphrodes sp. lecz żadnego ujęcia z boku. Na przyszłość zwrócę na to uwagę i odpuszczę sobie oznaczanie do gatunku 
Wielkie dzięki za rysunek i wskazówkę na co zwracać uwagę, choć dla mojego niewprawnego oka ta cecha pewnie nie będzie pozwalała na poprawne oznaczanie. Wypukłość na fotce Planaphrodes-a Grzegorza dla mnie też nie jest widoczna i typowałbym raczej to jako Aphrodes.
- Tomek Klejdysz
Przyznam się, że na podstawie kształtu głowy też obstawiałbym rodzaj Aphrodes, jednak na niemieckim forum (http://insektenfotos.de/forum/index.php ... adID=63854) o tym okazie wypowiedział się Herbert Nickel (spec nieprzeciętny od tej grupy owadów). Stwierdził, że jednak jest to Planaphrodes. Nie ma jak „robal” pod binokularem... z fotek ciężko się oznacza, szczególnie piewiki.
-