Gąsienica

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Has thanked: 11 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Gąsienica

Post autor: Rafał Celadyn »

Dwie gąsieniczki tego gatunku znalazłem zimujące pod korą uschniętego buka,raczej 100 % motyl,ale do niczego mi nie pasuje,zimowały w oprzędzie (fot.1),jedna wypadła podczas łupienia kory(fot.2),jeśli ma ktoś jakiś pomysł ,będę wdzięczny :wink: .
Załączniki
2.jpg
Przejrzano 1229 razy
1.jpg
Przejrzano 1220 razy
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Tak wyglądające, i zimujące gąsienice motyli, to musiałyby być jakieś Cossidae. Najpewniejsze będzie ich przezimowanie - na wiosnę powinny się zapoczwarczyć i wylęgnie się motyl. I wtedy podziel się z nami wiadomością, co to było :smile: .
Ostatnio zmieniony 12 grudnia 2008, 18:37 - pt przez Antek Kwiczala †, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

Też w ten sposób kombinowałem ,ale nie wydaje mi się że to Cossidae :???: u nas nie ma zbyt wielu gatunków :wink: i to raczej nie tędy droga...oglądałem Z.pyrina ,ale to nie to...
Witas

Post autor: Witas »

Nie mogę zupełnie "załapać" wielkości tej gąsienicy. Jeżeli ma 10-12mm to może być jakaś Cydia. Pammene regiana wygląda bardzo podobnie. Poszukaj pod odstającą korą jawora, jest miejscami bardzo liczna. Też zimuje jako gąsienica, na wiosnę przepoczwarcza się.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

Gąsienica ma około 2 cm i jest tłuściutka jak na fotce 2 z pierwszego posta...
Załączniki
1.jpg
Przejrzano 1220 razy
Marek Miłkowski
Been thanked: 2 times

Post autor: Marek Miłkowski »

Specjalistą nie jestem ale ten gatunek akurat hodowałem. Wg mnie to Eurrhypara hortulata - gąsienice zimują pod odstającą korą wielu gatunków drzew liściastych.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
Kontakt:

Dzięki Marku! :grin: to chyba będzie to ,chociaż, gdy zobaczyłem fotkę gąsienicy na UK mouths, to jakoś jej nie przypominała(poza czarnymi punktami za głową),ale już na stronce Krzyśka Jonko zdecydowanie tak.pozdrowki,Rafał.
ODPOWIEDZ

Wróć do „MOTYLE inne stadia - gąsienice, poczwarki”