4 pluskwiaki
- vogel
- Chiffchaff
- Been thanked: 1 time
- Chiffchaff
- Chiffchaff
Cięższe przypadki wrzuciłeś, albo mnie juz o tej porze wzrok odmawia współpracy. Ten Rhoplaus którego wrzuciłeś to nie ten sam osobnik, tylko inny jak widzę. Bo ten to Rh. subrufus, na 99,9%.
D. ruber O.K.
L. rugulipennis tez raczej O.K. ale gdy nie widze dobrze u Lygusów punktacji, owłosienia to zawsze jestem ostrożny.
Ta samica Notostiry prawdopodobnie też masz rację. W jakim miesiącu ja sfociłeś (maja odmienne morfologicznie pokolenia wiosenne i jesienne). Przyjmuje się dla pewności, że jak nie ma typowego okazu to Notostiry się zwyczajowo "dłubie".
Taki jakis dzisiaj jestem niezdecydowany
D. ruber O.K.
L. rugulipennis tez raczej O.K. ale gdy nie widze dobrze u Lygusów punktacji, owłosienia to zawsze jestem ostrożny.
Ta samica Notostiry prawdopodobnie też masz rację. W jakim miesiącu ja sfociłeś (maja odmienne morfologicznie pokolenia wiosenne i jesienne). Przyjmuje się dla pewności, że jak nie ma typowego okazu to Notostiry się zwyczajowo "dłubie".
Taki jakis dzisiaj jestem niezdecydowany
- vogel
Chiffchaffie, zakręciłem się z tymi Rhopalusami całkiem. :sad:
Mimo, że niby wiem na co patrzeć, to nie jestem pewien, co widzę.
Zamieszczam fotki Rhopalusów jeszcze raz. Proszę Cię odnieś się do nich zapominając o tym co było.
Tym razem f.200 i f.200a to ten sam stworek. Lepszego ujęcia nie mam.
Wszystkie zdjęcia robione we wrześniu w okolicach Więcborka (kujawsko-pomorskie).
Pozdrawiam serdecznie
Mimo, że niby wiem na co patrzeć, to nie jestem pewien, co widzę.
Zamieszczam fotki Rhopalusów jeszcze raz. Proszę Cię odnieś się do nich zapominając o tym co było.
Tym razem f.200 i f.200a to ten sam stworek. Lepszego ujęcia nie mam.
Wszystkie zdjęcia robione we wrześniu w okolicach Więcborka (kujawsko-pomorskie).
Pozdrawiam serdecznie
- Załączniki
- Chiffchaff
- Chiffchaff
Znowu masz rację! Jest troche gorzej.
C. fuscispinus to C.purpureipennis. No i ten Stictopleurus. Myślę, że masz rację, że to S. abutilon, też bym tak obstawiał. Ale przy S. crassicornis, abutilon i pictus przy mym braku opatrzenia z tymi gatunkami staram sie zaglądac im także pod dupkę aby miec pewność.
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- Has thanked: 2 times
- Chiffchaff
- vogel
- Chiffchaff
- vogel
- Chiffchaff
Hej,
ze zdjęcia tego Nabisa nie potrafię wykluczyć także Nabis pseudoferus.
Syromastes rhombeus i Nabis limbatus O.K.
Calocoris affinis to nie jest na pewno, takoż wogóle nie jest to Calocoris. Niestety na zdjęciu nie widać wielu potrzebnych mi cech (marginesu ciemienia, owłosienia, koloru kolcow na goleniach, stosunku długości oczu do długości głowy), dlatego tez mogę jedynie podpowiedzieć, że jest to jakis Apolygus lub Lygocoris. Mogę zawęzić do kilku gatunków ale to wszystko.
Żeby zrobić takie zdjęcie Elasmostethusa aby można było rozróżnić E.interstinctus od minora musisz zrobić bardzo ostre zdjęcie ostatnich segmentów odwłoka od spodu, idealnie prostopadle do osi ciała.
ze zdjęcia tego Nabisa nie potrafię wykluczyć także Nabis pseudoferus.
Syromastes rhombeus i Nabis limbatus O.K.
Calocoris affinis to nie jest na pewno, takoż wogóle nie jest to Calocoris. Niestety na zdjęciu nie widać wielu potrzebnych mi cech (marginesu ciemienia, owłosienia, koloru kolcow na goleniach, stosunku długości oczu do długości głowy), dlatego tez mogę jedynie podpowiedzieć, że jest to jakis Apolygus lub Lygocoris. Mogę zawęzić do kilku gatunków ale to wszystko.
Żeby zrobić takie zdjęcie Elasmostethusa aby można było rozróżnić E.interstinctus od minora musisz zrobić bardzo ostre zdjęcie ostatnich segmentów odwłoka od spodu, idealnie prostopadle do osi ciała.
- vogel
Witam ponownie.
Dziękuję Chiffchaffie. W ostatnim Twym poście znalazło się:
Jak to jest naprawdę?
Na ćwiczenia w rozróżnianiu Elasmostethusów brak mi tymczasam corpusa delictusa.
Do pozdrowień dołączam następną czwórkę
P.S. Bardzo poruszony jestem losem Twego pieska. Myślę, że możesz go z tej zamrażarki już uwolnić. Jeśli ten potwór zjadł koleusa, tapety i telewizor, to chyba jest już najedzony.
Dziękuję Chiffchaffie. W ostatnim Twym poście znalazło się:
a ja f.206 opisałem "Nabis lineatus" i kichaNabis limbatus O.K.
Na ćwiczenia w rozróżnianiu Elasmostethusów brak mi tymczasam corpusa delictusa.
Do pozdrowień dołączam następną czwórkę
P.S. Bardzo poruszony jestem losem Twego pieska. Myślę, że możesz go z tej zamrażarki już uwolnić. Jeśli ten potwór zjadł koleusa, tapety i telewizor, to chyba jest już najedzony.
- Załączniki
- Chiffchaff
- Chiffchaff
- Tomek Klejdysz
-