co to za robak?
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
jbasko
co to za robak?
witam,
Jestem na forum od dzisiaj a to za przyczyna robaczka którego mam w domu, nie wiem czy to robak na rośliny bo mam ich niewiele w mieszkaniu, ale pozwole sobie go przedtawić. Ma jakies 3-3,5 mm długosci, jest taki czaro brazowo czarny, skacze, fruwa, łazi, głównie siedzi na firankach, czasem widzę na ścianie,na meblach, parę zdechniętych na lampie. łatwo da się do tego podejśc i zgarnąć,ma takie czułki, mam wrazenie też ze ryjek. W pobliżu jego zauwazam od kilku dni biedronki, wczoraj zwykła czerwona, dziś czternastokropkę, brazowa z białymi plamkami. Zdjęcia zaraz dołączę, zbieram tych robaczków z firanek z 10 szt dziennie, znajduję tez na moskitierze w oknie, nawet moskitiera jest pogryziona jak zauważyłam, nie wiem czy to przez te robaki. I tak jak pisałam, na scianach, na meblach, na ciuchach mozna tez je zauwazyć.
Chcę wiedziec co to jest bo choć żaden z domowinków nie zauwazył pogryzienia martwi mnie to gdyz mam dwoje dzieci, w tym jedno dwumiesieczne i nie chciałabym, zeby sie okazało ze to sobie tu skacze i przensi jakieś zarazki.
Jestem na forum od dzisiaj a to za przyczyna robaczka którego mam w domu, nie wiem czy to robak na rośliny bo mam ich niewiele w mieszkaniu, ale pozwole sobie go przedtawić. Ma jakies 3-3,5 mm długosci, jest taki czaro brazowo czarny, skacze, fruwa, łazi, głównie siedzi na firankach, czasem widzę na ścianie,na meblach, parę zdechniętych na lampie. łatwo da się do tego podejśc i zgarnąć,ma takie czułki, mam wrazenie też ze ryjek. W pobliżu jego zauwazam od kilku dni biedronki, wczoraj zwykła czerwona, dziś czternastokropkę, brazowa z białymi plamkami. Zdjęcia zaraz dołączę, zbieram tych robaczków z firanek z 10 szt dziennie, znajduję tez na moskitierze w oknie, nawet moskitiera jest pogryziona jak zauważyłam, nie wiem czy to przez te robaki. I tak jak pisałam, na scianach, na meblach, na ciuchach mozna tez je zauwazyć.
Chcę wiedziec co to jest bo choć żaden z domowinków nie zauwazył pogryzienia martwi mnie to gdyz mam dwoje dzieci, w tym jedno dwumiesieczne i nie chciałabym, zeby sie okazało ze to sobie tu skacze i przensi jakieś zarazki.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:10:10 15:46:56Image taken on:10 października 2008, 13:46 - ptFocus length:5.8 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:80Camera-model:Canon PowerShot A590 IS
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:10:10 15:46:45Image taken on:10 października 2008, 13:46 - ptFocus length:5.8 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/4ISO speed rating:80Camera-model:Canon PowerShot A590 IS
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:10:10 15:42:46Image taken on:10 października 2008, 13:42 - ptFocus length:5.8 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/3.5ISO speed rating:80Camera-model:Canon PowerShot A590 IS
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:10:10 15:42:38Image taken on:10 października 2008, 13:42 - ptFocus length:5.8 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/3.5ISO speed rating:80Camera-model:Canon PowerShot A590 IS
- Jacek Kalisiak
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 9 times
Nie gniewaj się, ale przy dzisiejszym dostępie do wiedzy (Internet, biblioteki) nazywanie "robakiem" wszystkiego, czego się nie zna jest trochę kompromitujące
W szkole też czegoś tam uczyli?
Ma sześć nóg, więc pewnie owad. Ma pierwszą parę skrzydeł zesklerotyzowaną, więc pewnie chrząszcz. To tak bardzo umownie, ale na potrzeby dnia codziennego i na początek by wystarczyło. Co to są robaki, doczytaj sam.
Sądzę, że ten chrząszcz (błędnie opisane zdjęcia!) to strąkowiec (Bruchidae). Zapewne wcina ci fasolę lub inne ziarno rośliny strączkowej! Jak zrobisz porządek w spiżarni to będzie spokój
W szkole też czegoś tam uczyli?
Ma sześć nóg, więc pewnie owad. Ma pierwszą parę skrzydeł zesklerotyzowaną, więc pewnie chrząszcz. To tak bardzo umownie, ale na potrzeby dnia codziennego i na początek by wystarczyło. Co to są robaki, doczytaj sam.
Sądzę, że ten chrząszcz (błędnie opisane zdjęcia!) to strąkowiec (Bruchidae). Zapewne wcina ci fasolę lub inne ziarno rośliny strączkowej! Jak zrobisz porządek w spiżarni to będzie spokój
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Jacek napisał przecież - to jakiś strąkowiec, czyli rodzina Bruchidae (fakt, łączy je dość bliskie pokrewieństwo z ryjkowcami, ale to inna sprawa).jbasko pisze:poczytałam trochę i nasunęła mi sie myśl, że to moze buc ryjkowiec(???)
Co do ich pojawu - Ty możesz nie mieć suchej fasoli (albo czegoś podobnego) w kuchni, ale czy nie mają jej jacyś Twoi sąsiedzi - tego już nie możesz być pewna. Tak czy owak, te chrząszczyki niczemu innemu niż suchym ziarnom nie zaszkodzą, więc nie musisz się niepokoić.
PS. A co do płci, to przy rejestracji można ją zaznaczyć - potem odpowiedni znaczek pojawia się przy nicku, co ułatwia to sprawę, szczególnie gdy rzeczony nick nie wyjaśnia tej kwestii jednoznacznie
- Jacek Kalisiak
- Grzegorz Banasiak
- UTM: DC45
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
-
jbasko
3 dodatkowe zdjęcia
3 fotki jeszcze, proszę o potwierdzenie ze to strakowiec
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:10:11 08:28:29Image taken on:11 października 2008, 06:28 - sobFocus length:5.8 mmShutter speed:1/8 SecF-number:f/2.6ISO speed rating:200Camera-model:Canon PowerShot A590 IS
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:10:10 22:16:19Image taken on:10 października 2008, 20:16 - ptFocus length:5.8 mmShutter speed:1/5 SecF-number:f/2.6ISO speed rating:200Camera-model:Canon PowerShot A590 IS
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:10:10 22:16:05Image taken on:10 października 2008, 20:16 - ptFocus length:5.8 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/2.6ISO speed rating:80Camera-model:Canon PowerShot A590 IS
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Jak już pisałam, te chrząszcze sie niegroźne dla ludzi - nie gryzą, nie zarażają niczym. Dlatego - jeśli bardzo Ci przeszkadzają - wystarczy zbierać je ręcznie i za oknojbasko pisze:w takim razie prosze mi powiedziec jak sie tego pozbyc? czy to przechodzi przez kratki wentalac. od sasiadów, jak pisałam ja straczkowych roslin nie mam, a jest to juz u mnie w mieszkaniu ok.2 m-cy
- Jacek Kalisiak
Uparta jesteś. Nie chcesz przyjąć do wiadomości naszych opinii? Cóż, nie ma takiego obowiązku3 fotki jeszcze, proszę o potwierdzenie że to strąkowiec
Jak my pisaliśmy, chodzi o ziarnajak pisałam ja strączkowych roślin nie mam
- Jacek Kalisiak
-