A. atropos - zimowanie
-
Łukasz
A. atropos - zimowanie
No właśnie - jak to jest z zimowaniem? Przeczytałem już tyle, że się w tym wszystkim pogubiłem.. Imago normalnie się wykluwają jesienią i odlatują na południe. A co w hodowli?? Czy trzeba te poczwarki zimować do wiosny?
Jeszcze jedno pytanie do hodowców, co wg Was jest lepsze dla gąsienic - ligustr czy ziemniak (jako roślina na której w naturze gąsienice żerują), tzn. na której gąsienice statystycznie osiągają większe rozmiary?
Jeszcze jedno pytanie do hodowców, co wg Was jest lepsze dla gąsienic - ligustr czy ziemniak (jako roślina na której w naturze gąsienice żerują), tzn. na której gąsienice statystycznie osiągają większe rozmiary?
- Etro
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
W przyrodzie gatunek ma "problem". Motyle drugiego pokolenia, wylęgające się we wrześniu giną bezpotomnie, a poczwarki, z których motyle się nie wylęgną, przemarzają zimą. Stąd cała naturalna populacja ginie. Ale w hodowli to co innego.
Przezimowanie poczwarek A.atropos jest możliwe. Trzeba im utrzymywać temperaturę kilka stopni powyżej zera. Ja trzymałem je w ziemi, w nieogrzewanym pomieszczeniu w temp. około 8 stopni. Motyle lęgną się wiosną, po podniesieniu temperatury do wartości "pokojowej"
Przezimowanie poczwarek A.atropos jest możliwe. Trzeba im utrzymywać temperaturę kilka stopni powyżej zera. Ja trzymałem je w ziemi, w nieogrzewanym pomieszczeniu w temp. około 8 stopni. Motyle lęgną się wiosną, po podniesieniu temperatury do wartości "pokojowej"
Nie w tym problem. Jeśli gatunek żeruje na jakiejś roślinie, to zapewniając mu korzystne warunki, zawsze może osiągnąc duże rozmiary. Gąsienice A. atropos żerują głównie na roślinach dwu rodzin: Psiankowate (Solanaceae) i Oliwkowate (Oleaceae). Ja np. hodowałem je na bzie lilaku (Syringa vulgaris) z bardzo dobrym efektem.na której gąsienice statystycznie osiągają większe rozmiary?
- Robert M.
- Kontakt:
-
Łukasz
Dzięki za pomoc
Jak narazie 2 pierwsze gąsieniczki chyba nadgryzły ziemniaka, bo są lekko zielonkawe (chociaż odchodów nie widać), a kilkanaście kolejnych właśnie wsadziłem do pojemnika, już nie mogę się doczekać aż będą miały przynajmniej z 10 cm
Jedno mnie tylko martwi, że nie zobaczę już w tym roku imago :sad:
Jedno mnie tylko martwi, że nie zobaczę już w tym roku imago :sad:
-
Łukasz
- Piotr Glac
-
Łukasz
One wszystkie będą do rozmnażania, chociaż niewykluczone że jakieś pojedyncze spreparuję albo oddam komuś
Wiem że w cieple można je trzymać, ale do tej metody nie mam zaufania. Owszem, motyle się wylęgłyby, ale to sztuczne przyspieszanie wylęgu a tym samym niekoniecznie wszystkie wyszłyby z poczwarek. Nie ma to jak poczekać na porę kiedy normalnie w naturze się wylęgają...
-
Konto_usuniete
dwa lata temu na giełdzie w Pradze otrzymałem kilka poczwarek zmiechrznicy - po przywiezieniu do domu zaczęły się wylęgać po około 2 tygodniach. czyli było to około 18 października. Co do samego zimowania - śp. Pan Jerzy Haintze który wielokrotnie zimował wiele gatunków mówił że graniczną temperaturą jest 5 stopni - poniżej tej wartości poczwarkę szlak trafia.Łukasz pisze:A co w hodowli??