Witam.
Czy Sphenophorus striatopunctatus to w kraju rzadkość czy jednak jest to gatunek częściej spotykany.
Pierwszy kontakt z tym chrząszczem miałem 19.05.2005r. na Wojnowie (1ex.) , następnie rok pózniej w rejonie Pl.Grunwaldzkiego (1ex.) i szukajac materiałów na jego temat znalazłem informację,że nie jest to pospolity gatunek a ostatni raz z Wrocławia został wykazany przeszło pół wieku temu , (nie pamietam w tej chwili przez kogo,poniewaz nie mam tych materiałów pod ręka).
Do zadania tego pytania skłonił mnie fakt,iż kilkanaście dni temu obserwowałem w rejonie węzła Bielańskiego całą masę tych chrząszczy spacerujących po chodniku.
Jakie są wasze obserwacje dotyczące występowania i populacji tego gatunku w kraju.
Występowanie Sphenophorus striatopunctatus w Polsce
- Kristof
- Jacek Kalisiak
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 9 times
We Wrocławiu to wiele rzeczy się łapie 
Sphenophorus striatopunctatus ma status VU a pozostałe dwa gatunki są podejrzewane o wymarcie (EX?). Ostatnio był podawany dwukrotnie, przez Byka z okolic Hrubieszowa i przez Wanata z Podlasia. Za Wanatem i Burakowskim można powiedzieć, że po wojnie był wykazany z Polski z pięć razy, w tym z Wrocławia jest okaz z 1948 roku. Mam okaz z Krzyżanowic z ostatnich lat, wart shorta moim zdaniem.
Sphenophorus striatopunctatus ma status VU a pozostałe dwa gatunki są podejrzewane o wymarcie (EX?). Ostatnio był podawany dwukrotnie, przez Byka z okolic Hrubieszowa i przez Wanata z Podlasia. Za Wanatem i Burakowskim można powiedzieć, że po wojnie był wykazany z Polski z pięć razy, w tym z Wrocławia jest okaz z 1948 roku. Mam okaz z Krzyżanowic z ostatnich lat, wart shorta moim zdaniem.
-
L. Borowiec
- Been thanked: 6 times
- Kristof
Dziekuję za zainteresowanie tematem i odpowiedzi.
Myślę , że sytuacja nie dotyczy tylko tego konkretnego gatunku a również wielu innych dawniej uważanych za rzadkie.
Sądze,że osób interesujących się owadami w naszym kraju przybywa jest nas entomologów amatorów coraz wieksza grupa i dzięki temu a przede wszystkim dzięki naszemu Forum na którym każdy z nas może się wypowiedzieć takie obserwacje będą coraz częstsze.
Myślę , że sytuacja nie dotyczy tylko tego konkretnego gatunku a również wielu innych dawniej uważanych za rzadkie.
Sądze,że osób interesujących się owadami w naszym kraju przybywa jest nas entomologów amatorów coraz wieksza grupa i dzięki temu a przede wszystkim dzięki naszemu Forum na którym każdy z nas może się wypowiedzieć takie obserwacje będą coraz częstsze.