Występowanie Sphenophorus striatopunctatus w Polsce

Curculionidae, Apionidae, Anthribidae, Rhynchitidae, Attelabidae, Nemonychidae i Nanophyidae.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kristof

Występowanie Sphenophorus striatopunctatus w Polsce

Post autor: Kristof »

Witam.

Czy Sphenophorus striatopunctatus to w kraju rzadkość czy jednak jest to gatunek częściej spotykany.

Pierwszy kontakt z tym chrząszczem miałem 19.05.2005r. na Wojnowie (1ex.) , następnie rok pózniej w rejonie Pl.Grunwaldzkiego (1ex.) i szukajac materiałów na jego temat znalazłem informację,że nie jest to pospolity gatunek a ostatni raz z Wrocławia został wykazany przeszło pół wieku temu , (nie pamietam w tej chwili przez kogo,poniewaz nie mam tych materiałów pod ręka).
Do zadania tego pytania skłonił mnie fakt,iż kilkanaście dni temu obserwowałem w rejonie węzła Bielańskiego całą masę tych chrząszczy spacerujących po chodniku.
Jakie są wasze obserwacje dotyczące występowania i populacji tego gatunku w kraju.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Has thanked: 17 times
Been thanked: 9 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

We Wrocławiu to wiele rzeczy się łapie ;)

Sphenophorus striatopunctatus ma status VU a pozostałe dwa gatunki są podejrzewane o wymarcie (EX?). Ostatnio był podawany dwukrotnie, przez Byka z okolic Hrubieszowa i przez Wanata z Podlasia. Za Wanatem i Burakowskim można powiedzieć, że po wojnie był wykazany z Polski z pięć razy, w tym z Wrocławia jest okaz z 1948 roku. Mam okaz z Krzyżanowic z ostatnich lat, wart shorta moim zdaniem.
L. Borowiec
Been thanked: 6 times

Post autor: L. Borowiec »

We Wrocławiu od paru już lat obserwujemy ekspansję tego gatunku. Wiem, że plany napisania jakiejś notki na ten temat ma dr Jarek Kania. U niego wylądowały też okazy łapane przeze mnie.
Awatar użytkownika
Kristof

Post autor: Kristof »

Dziekuję za zainteresowanie tematem i odpowiedzi.

Myślę , że sytuacja nie dotyczy tylko tego konkretnego gatunku a również wielu innych dawniej uważanych za rzadkie.
Sądze,że osób interesujących się owadami w naszym kraju przybywa jest nas entomologów amatorów coraz wieksza grupa i dzięki temu a przede wszystkim dzięki naszemu Forum na którym każdy z nas może się wypowiedzieć takie obserwacje będą coraz częstsze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CURCULIONOIDEA”