250 lat sytematyki!

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

250 lat sytematyki!

Post autor: Marek Przewoźny »

W tym roku mija okrągła 250 rocznica wydania najważniejszego dla nas dzieła a mianowice "Systema Naturae" Linnaeusza (1758 rok).
Przemek Zięba

Re: 250 lat sytematyki!

Post autor: Przemek Zięba »

Marek Przewoźny pisze:W tym roku mija okrągła 250 rocznica wydania najważniejszego dla nas dzieła a mianowice "Systema Naturae" Linnaeusza (1758 rok).
Można by to opić lub uświetnic obchody w trakcie chociażby zjazdu w Bystrem - mała imprezka może :?: :mrgreen: :?:
A przy okazji mieszkałem w mieście Linnego przez pół roku i widziałem nawet jego grób. Zlokalizowany w najwyższej katedrze w całej Skandynawii ktorą budowano, co nie było rzadkością coś około 170 lat
robi wrażenie i grób i katedra.
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
Has thanked: 2 times

Post autor: Miłosz Mazur »

marku czy na pewno jestes pewny tej daty??
Z tego co się zorientowałem to w 1758 roku wyszło już 10 wydanie Systema Naturae, natomiast tom poswięcony owadom w wydaniu 12 w roku 1767
Przemek Zięba

Fakt znalazlem w anglojezycznej Wikipedii
Linnaeus published the Systema Naturae in the year 1735, during his stay in the Netherlands.
a tutaj inny link wypada ze 1735
http://www.linnaeus.uu.se/online/animal/1_1.html
ale w sumie opic i tak mozna :mrgreen:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 735%29.png

Dawno temu pomyliłem namioty i zamiast do namiotu dziewczyny trafiłem do namiotu jej koleżanki, pomylka bardziej brzemienna w skutki njiż pomylenie jakiegos tam roku publikacji ale w sumie było miło że zostałem do rana u koleżanki, ech to były czasy.....
Pomyłki się zdarzają, czasami miło się kończą :mrgreen: :mrgreen:
L. Borowiec
Been thanked: 6 times

Post autor: L. Borowiec »

W tym roku jest rzeczywiście 250-lecie wydania dzieła Linneusza. Obchodzimy go dlatego, że w systematyce umownie przyjęto, że punktem odniesienia dla nowoczesnej nomenklatury będzie 10 wydanie "Systema Naturae". Równie umownie przyjęto, że to wydanie ukazało się 1 stycznia 1758, choć to nie jest prawdą. Dlatego lepiej mówić, że jest 250 rocznica narodzin nowożytnej systematyki. Z tej okazji w najdynamiczniej obecnie rozwijającym się czasopiśmie internetowym ZOOTAXA ukazał się specjalny numer poświęcony tej rocznicy. Warto zajrzeć na stronę ZOOTAXA:
http://www.mapress.com/zootaxa/list/2007/Linnaeus.html
bo tam jest wolny dostęp do więcej niż połowy artykułów, oczywiście w języku angielskim.
Po X wydaniu Systema Naturae ukazało się jeszcze wydanie XI, bez zmian w stosunku do wydania X i wydanie XII, z licznymi zmianami. Owady są już w wydaniu X, a w XII doszło wiele opisów nowych gatunków. Podobno opisy owadów (i w ogóle wielu zwierząt) w żadnym wydaniu nie były autorstwa Linneusza, tylko robił je za kasę ktoś inny, ale trudno to udowodnić.
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
Has thanked: 2 times

Post autor: Miłosz Mazur »

Bardzo dziekuje za wyczerpującą odpowiedz :)
Przemek Zięba

Czyli pomylki nie bylo jako takiej, ale w sumie mowimy o 2 rzeczach, o rzeczywistym wydaniu 1735 roku i umownym 1758
Wiec umownie możemy przyjąć równo cwierc tysiąclecia nowoczesnej systematyki.
I znowu czegos się nauczyłem dzieki forum
Rola edukacyjna - spełniona!
Bartek Pacuk
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

Lech Borowiec pisze:Warto zajrzeć na stronę ZOOTAXA:
http://www.mapress.com/zootaxa/list/2007/Linnaeus.html
bo tam jest wolny dostęp do więcej niż połowy artykułów, oczywiście w języku angielskim.
Rzeczywiście warto, ja znalazłem np. parę prac nt. Carabidae z Kostaryki czy Catalog of Nicrophorine of the world, a przejrzałem tylko pdf-y z lat 2001-2003; na więcej nie mam na razie siły :P
Dzięki za linka panie Lechu :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy entomologiczne”