Kózki o oznaczenie proszą !

ODPOWIEDZ
brakkonta

Kózki o oznaczenie proszą !

Post autor: brakkonta »

dwa diabełki czekają na determinatora swego :D
Otóż jeden to chyba Deroplia genei - tu trzeba potwierdzić lub poprawić, zaś Dorkadionik - ni huhu - nie podejmę się, ni cholery oznaczenia. Pochodzi on z Grecji. Któż On jest ??
Zdjęcia - wieeeeem, sa do dupy, ale że dziko zależy mi na pośpiechu, to i sfociłem (sknociłem) na szybko - może wystarczą.
Załączniki
dorcadion z Grecji.JPG
Przejrzano 2216 razy
Original image recording time:
2007:10:21 16:46:59
Image taken on:
21 października 2007, 14:46 - ndz
Focus length:
90 mm
Shutter speed:
1.3 Sec
F-number:
f/22
ISO speed rating:
400
Camera-model:
Canon EOS 400D DIGITAL
deroplia chyba jaka.JPG
Przejrzano 2212 razy
Original image recording time:
2007:10:21 15:10:24
Image taken on:
21 października 2007, 13:10 - ndz
Focus length:
90 mm
Shutter speed:
1/125 Sec
F-number:
f/20
ISO speed rating:
800
Camera-model:
Canon EOS 400D DIGITAL
brakkonta

czy ktoś mi pomoże ???!!! :cry:
Awatar użytkownika
Marcin Szewczyk
UTM: DD12
Specjalność: Cerambycidae
Been thanked: 1 time

Post autor: Marcin Szewczyk »

Deroplia wygląda na genei a co Dorcadiona to się nie podejmuję
brakkonta

Dzięki......ale ten Dorkadionik.....dalej czekamy :cry:
Ewka

Post autor: Ewka »

Hmmm...z pewną taką niesmiałością, spróbowałabym się zastanowic, czy nie jest to Dorcadion scopoli. :oops:
Trochę mnie myli brak białej trójkątnej plamki tuz za przedpleczem, ale może dlatego, że byc może jest to samica, a wśród D. scopoli samice charakteryzują się bardzo duza zmiennościa ubarwienia. O wiele wiekszą niż samce. Teraz jeszcze jak się blizej przyjrzałam widze ta plamkę. Rysunek na pokrywach jest w gruncie rzeczy zgodny z tym co wyniuchałam w swoich atlasach, tyle, ze jakby bardziej "rozdęty". Dodatkowo wydaje mi się, że szew wzdłuż pokryw jest z jednej strony trochę wytarty, jakby juz się wyświechtał ten osobnik. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. :| Osobiście uwielbiam te kózki, natykam się na nie czasami, są przeslodkie.
Ewka

Ale im dłuzej patrze na te dorkadiony tym gorzej, prawie wszystkie mi teraz pasują. poddaję się :oops:
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Has thanked: 43 times
Been thanked: 17 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

Ewcia, obejrzyj w całej krasie to plemię:
http://www.zin.ru/ANIMALIA/COLEOPTERA/eng/atlasdan.htm
Ewka

Wiem, obejrzałam je przed paroma chwilami...napisze tyle: dobrze, ze jest tu tyle fachowców i nkt powaznie nie traktuje moich pomysłów. Uwielbiam kózki, ale to mnie przerasta :oops:
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

Ewka pisze:Wiem, obejrzałam je przed paroma chwilami...napisze tyle: dobrze, ze jest tu tyle fachowców i nkt powaznie nie traktuje moich pomysłów. Uwielbiam kózki, ale to mnie przerasta :oops:
Dorcadiony do latwych sie nie zaliczaja w kwestii identyfikacji swietnym fachowcem jest Kolega ZETES moze pomoze ci rozwiazac pewne watpliwosci albo wyjasni w czym rzecz...
brakkonta

Słońce Ty Nasze Rozpalone.
Ten Dorkadionid Wielebny to Pedestredorcadion veluchense - takie sobie biho z gór Grecyji. Oznaczenie pewne, bo i go Pierwsza Szabla Kózkopospolitej łobznaczyła - Szczepan Ziarko (wspomniany ZETES).
Ale........walcz, Babo nasza, walcz, bo i Kózkolandia to cudna kraina. Może jednak walki z Dorkadionami to na początek nie podejmuj - link do którego Cię Jacek Admin odesłał to kropla w Dorkadiomorzu. Tarańce bujają po całej Palearktyce, są przecudnej urody, po jasnej cholerze zmienne, a dymorfizmy płciowe co do ubarwienia, to przyprawiają o delikatnego rozstroja-ustroja.
Takoż i kózkuj ile się da, ale walkę z Dorkadionusami pozostawmy Fachmanom.
Nadal ślę ku Tobie wyraziska szacunku dla Twego zapału.
A rękawiczki Twe - to faktycznie ładne dzianinko-wdzianko - prima sort. Jeszcze tylko moherek dla przykrycia zaczesu i cacy laska:wink:
Tyle - pozdravki - Mazep
ODPOWIEDZ