Do ściągnięcia! Faune de France
- M. Stachowiak
- Been thanked: 1 time
Do ściągnięcia! Faune de France
Podaję link, z którego można ściągnąć elektroniczne wersje opracowań z serii Faune de France. Wiele z nich dotyczy owadów.
http://www.faunedefrance.org/Bibliotheq ... eNumerique
http://www.faunedefrance.org/Bibliotheq ... eNumerique
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
- Damian Bruder
- UTM: XU91
-
Bartek Pacuk
- Has thanked: 3 times
Ja ściągnąłem 2 części Coleopteres Carabiques, mimo początkowego wahania - ni w ząb nie znam francuskiego
Ale po przejrzeniu (na razie tylko części 1, każda ma 600 stron, więc trochę to trwa) widzę, że można z tym sobie poradzić - na szczęście francuski bazuje w dużej mierze na łacinie
Dużo rysunków, cała morfologia i anatomia, opisy larw poszczególnych podrodzin, nawet coś o poczwarkach i do tego sporo gatunków, które można także w Polsce spotkać - bomba
Fajnie, że teraz nawet takie starocie można już w pdf-ach znaleźć - to bardzo ułatwia dotarcie do nich
Wielka szkoda, że wciąż nie ma takiego całościowego opracowania biegaczy po polsku...
- M. Stachowiak
Opracowanie R. Jeannel'a w serii Faune de France to elementarz dla karabidologa. Między innymi właśnie dlatego podałem ten link.
C. Schott na swojej stronie zamieścił niemiecko-francuski słownik skrótów i terminów stosowanych w FHL (plik w załączeniu). Myślę, że dobrym pomysłem byłoby uzupełnienie tego słownika wersją polsko- i angielskojęzyczną, ale do tego potrzebna jest zgoda autora. Poproszę go o nią i jeżeli ją otrzymam, rozszerzoną wersję słownika udostępnię na tym forum.
PS
Po wielu trudach udało mi się znależć wydawcę monografii Carabidae Polski! W tej chwili pierwszy tom jest w obróbce redakcyjnej. Ma się ukazać w pierwszej połowie przyszłego roku (w wersji polskojęzycznej).
Pierwsze pytanie, które zadawali mi wydawcy, z którymi negocjowałem brzmiało: ilu potencjalnych nabywców na opracowanie (w języku polskim!) będzie w ciągu pierwszych trzech lat od chwili ukazania się wydania na rynku? Niestety, na to pytanie nie potrafiłem udzielić jednoznacznej odpowiedzi...
C. Schott na swojej stronie zamieścił niemiecko-francuski słownik skrótów i terminów stosowanych w FHL (plik w załączeniu). Myślę, że dobrym pomysłem byłoby uzupełnienie tego słownika wersją polsko- i angielskojęzyczną, ale do tego potrzebna jest zgoda autora. Poproszę go o nią i jeżeli ją otrzymam, rozszerzoną wersję słownika udostępnię na tym forum.
PS
Po wielu trudach udało mi się znależć wydawcę monografii Carabidae Polski! W tej chwili pierwszy tom jest w obróbce redakcyjnej. Ma się ukazać w pierwszej połowie przyszłego roku (w wersji polskojęzycznej).
Pierwsze pytanie, które zadawali mi wydawcy, z którymi negocjowałem brzmiało: ilu potencjalnych nabywców na opracowanie (w języku polskim!) będzie w ciągu pierwszych trzech lat od chwili ukazania się wydania na rynku? Niestety, na to pytanie nie potrafiłem udzielić jednoznacznej odpowiedzi...
- M. Stachowiak
Próbowałem załączyć plik ze słownikiem, lecz nie udało mi się! W tej sytuacji plik prześlę na adres Jacka.
EDIT:
Podaję link do strony, z której można ściągnąć plik słownika:
http://claude.schott.free.fr/Lexique.html
EDIT:
Podaję link do strony, z której można ściągnąć plik słownika:
http://claude.schott.free.fr/Lexique.html
Ostatnio zmieniony 18 października 2007, 22:35 - czw przez M. Stachowiak, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Bartek Pacuk
M. Stachowiak pisze: Myślę, że dobrym pomysłem byłoby uzupełnienie tego słownika wersją polsko- i angielskojęzyczną, ale do tego potrzebna jest zgoda autora. Poproszę go o nią i jeżeli ją otrzymam, rozszerzoną wersję słownika udostępnię na tym forum.
Jeżeli by się Claude Schott zgodził na taką opcję, to byłoby znakomicie i myślę, że parę osób na takim słowniku by sporo skorzystało
M. Stachowiak pisze: Po wielu trudach udało mi się znależć wydawcę monografii Carabidae Polski! W tej chwili pierwszy tom jest w obróbce redakcyjnej. Ma się ukazać w pierwszej połowie przyszłego roku (w wersji polskojęzycznej).
To znakomita wiadomość - już się doczekać nie mogę
-
admin
- Administrator
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 7 times
- Kontakt:
Słownik
Słownik nadesłany przez Mieczysława Stachowiaka w załaczniku.
- Załączniki
-
- LEXIQUE.zip
- (55.12 KiB) Pobrany 144 razy
-
Bartek Pacuk
Jako że pierwsza połowa roku jest już w dość zaawansowanej fazie, chciałem zapytać - jak wygląda na dzień dzisiejszy sprawa tejże monografii ? Czy ukaże się w założonym terminie, czy z poślizgiem ? A na kiedy są planowane pozostałe tomy ? I ile ich będzie - 2, 3 ? Chyba nie więcej ? No i jeszcze - kto jest wydawcą ?M. Stachowiak pisze:Po wielu trudach udało mi się znależć wydawcę monografii Carabidae Polski! W tej chwili pierwszy tom jest w obróbce redakcyjnej. Ma się ukazać w pierwszej połowie przyszłego roku (w wersji polskojęzycznej).