Co to za paskudztwo? [Aglais ino]

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kamil Kukla
Kontakt:

Co to za paskudztwo? [Aglais ino]

Post autor: Kamil Kukla »

Co to za paskudztwo?
Znalazłem tego pełno na pokrzywach. Wsadziłem do słoika i teraz mi się przepoczwarza. Ile to będzie trwało i przede wszystkim - co to w ogóle jest??
Załączniki
paskudztwo.jpg
Przejrzano 1708 razy
Awatar użytkownika
Robert Rosa

Post autor: Robert Rosa »

Nie znamy się tu na "paskudztwach". Może lepiej szukać pod hasłem " człowiek" lub "społeczeństwo" ...powodzenia :mrgreen:
Awatar użytkownika
Grzegorz G

Post autor: Grzegorz G »

To wcale nie jest paskudztwo- to gąsienica rusałki pawika :wink: Jeśli chodzi o paskudztwo, to ona nim "rzyga" jak sięwystraszy :wink: :twisted:
Awatar użytkownika
Kamil Kukla
Kontakt:

Mnie tam się podoba problem w tym ,że wszyscy którym pokazuje te larwy reagują w ten sposób - "co to za paskudztwo''.

Ale przyznam ,że mnie to zaskoczyło co z czegoś takiego wyrośnie ;)

A czy to normalne ,że kokony brązowieją?
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

A czy to normalne ,że kokony brązowieją?
To zależy. Poza tym gąsienice pawika nie tworzą kokonów, ale poczwarki. Poczwarki te są zielonkawo-złociste. Jeśli brązowieją, to albo poczwarka zginęła, albo motyl przygotowuje się do wylęgu. Wkrótce się przekonasz.
Awatar użytkownika
Kamil Kukla
Kontakt:

Chm... Na narazie mam jedną jasno brązową która jest miękka... Z tym ,że od kilku dni "leży" na ziemi bo przypadkiem ją strąciłem. Dwie inne które już same spadły są barwy kolejno - berzowej i kremowej. Wczoraj "doszły" nowe poczwarki i te puki co wiszą sobię spokojnie i są barwy soczystej zieleni. Czy to ,że poczwark dorasta na ziemi może mieć na nią zły wpływ?
Awatar użytkownika
Wojtek Guzik

Post autor: Wojtek Guzik »

Jeżeli gąsienica zamieniła się w poczwarkę na gałęzi , to po co eksperymentować w ten sposób :? Oczywiście że może to mieć na nią zły wpływ .Motyl , który się z niej wykluje może być zniekształcony , zdażyło mi się to kilka razy z paziem królowej .A zresztą jak one mogły same spaść :?: MI się to nigdy nie zdarzyło...
Awatar użytkownika
Kamil Kukla
Kontakt:

Czytaj uważniej - "przypadkiem". A te pozostałe same spadła. Jak to zrobiły to Ci nie powiem bom tego nie widział. Podejrzewam ,że któraś z jeszcze aktywnych gąsienic mogła poprostu wejść na wiszącą poczwarkę i ją tym samym zrzucić. Choć mam teraz śmieszny przypadek - jedna z larw zamiast gałązki upatrzyła sobie za miejsce do przepoczwarzenia inną poczwarkę. I tak sobie wiszą teraz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „MOTYLE inne stadia - gąsienice, poczwarki”