Bardzo cienka pęseta - prośba o polecenia
-
Justyna
- Specjalność: pszczoły
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 5 times
Bardzo cienka pęseta - prośba o polecenia
Poleci ktoś twardą pęsetę z bardzo cienką końcówką - model i miejsce, gdzie można kupić?
- M. Stachowiak
- Been thanked: 1 time
Re: Bardzo cienka pęseta - prośba o polecenia
Oryginalne Dumonta są bardzo drogie, ale jakościowo najlepsze (przynajmniej za takie uchodzą). Poszukaj na Aliexpress lub Temu. Znacznie tańsze, a wystarczająco dobre. Do wyboru bardzo szeroka oferta.
-
Justyna
Dzięki, sprawdzę.M. Stachowiak pisze: 16 sierpnia 2026, 14:53 - ndz Oryginalne Dumonta są bardzo drogie, ale jakościowo najlepsze (przynajmniej za takie uchodzą).
Temu i Aliexpress raczej odpada. No i chodziło mi o polecenia konkretnych modeli, które ktoś testował.M. Stachowiak pisze: 16 sierpnia 2026, 14:53 - ndzPoszukaj na Aliexpress lub Temu. Znacznie tańsze, a wystarczająco dobre. Do wyboru bardzo szeroka oferta.
- M. Stachowiak
- Been thanked: 1 time
Do czego jest potrzebna ta pęseta? Jak ostra ma być i dlaczego sztywna? Warunki te spełniają pęsety zegarmistrzowskie, tzw. włosówki. Jeżeli ma to być wysokiej klasy pęseta specjalistyczna, to zdecydowanie polecam Dumonta. Niektóre mają końcówki 0,01 mm, ale nawet do szczególnych zastosowań jest to przesada.
-
Kafelan
- UTM: YR06
- Been thanked: 3 times
Ja używam pęset i innego sprzętu do mikrochirurgii z Aliexpres i nie narzekam, ceny przyzwoite. Na zdjęciu przykładowy zestaw. Można oczywiście kupić pojedyncze pęsety, końcówka 0,1 mm.
-
Justyna
Do dłubania w małych pszczołach, na przykład wyciągania kopulatorów. Napisałam o twardej pęsecie, żeby nikt mi nie polecał tych takich miękkich z blaszki. Chociaż one pewnie i tak nie występują w wersji z cienką końcówką.M. Stachowiak pisze: 16 sierpnia 2026, 15:49 - ndz Do czego jest potrzebna ta pęseta? Jak ostra ma być i dlaczego sztywna?
-
Kafelan
- UTM: YR06
- Been thanked: 3 times
Jeszcze jedna informacja gdyby ktoś chciał sobie kupić podobne pęsety. Przesyłam zdjęcie dwóch z nich, tak dla przykładu . Jedna pęseta jest na końcu prosta a druga na końcu ma ząbek. Dzięki temu ząbkowi łatwiej jest podczas preparacji przytrzymać tkanki miękkie. Pęsety są wykonane precyzyjnie, są sztywne i nie wyginają się, to nie jest zwykła blaszka.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2026:08:16 22:23:12Image taken on:16 sierpnia 2026, 20:23 - ndzFocus length:2 mmShutter speed:1/50 SecF-number:f/2.4ISO speed rating:110Camera-model:2201116SGCoordinates:50 11 42.8998/ 17 49 52.65Google Maps:
-