Rafał
Staphylinina (Coleoptera: Staphylinidae) of Poland Mazur, A., Melke, A. (red.). (2022)
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
Staphylinina (Coleoptera: Staphylinidae) of Poland Mazur, A., Melke, A. (red.). (2022)
...gdyby ktoś tak jak ja, nie wiedział że coś takiego zostało wydane
https://wydawnictwo.up.poznan.pl/book.h ... 67112-35-2
Rafał
Rafał
-
Deleted User 60920
Re: Staphylinina (Coleoptera: Staphylinidae) of Poland Mazur, A., Melke, A. (red.). (2022)
Extra. Ciekawe ile jeszcze takich opracowań zostało popełnionych, a my nic o nich nie wiemy. Kusaki są mi odległe mocno, ale praca sama w sobie zacna.
- kiczy
- UTM: XS64
Re: Staphylinina (Coleoptera: Staphylinidae) of Poland Mazur, A., Melke, A. (red.). (2022)
Pokornie o naukę proszę - może Rafał lub inni uprzejmi Entomolodzy zaspokoją moją ciekawość, dlaczego opracowanie nie jest w języku Polskim, czy to jakaś norma,konieczność wymagana przy tego typu opracowaniach naukowych, jak z tym jest ?
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 18 times
- Kontakt:
W poważnych opracowaniach np taksonomicznych, używa sie jezyka do komunikacji uniwersalnej z czytelnikami z całego świata. Artykuł tego typu adresowany jest do czytelników, gdzie Polacy stanowić mogą mniej niz 10% odbiorców (jeszcze nei zajrzałem do niego, szacuję treść). Poza tym wymogi redakcyjne Wydawnictwa też mogą robić ą swoje.kiczy pisze: 14 lipca 2026, 14:42 - wt Pokornie o naukę proszę - może Rafał lub inni uprzejmi Entomolodzy zaspokoją moją ciekawość, dlaczego opracowanie nie jest w języku Polskim, czy to jakaś norma,konieczność wymagana przy tego typu opracowaniach naukowych, jak z tym jest ?
jest też pewien aspekt samego pisania w języku angielskim, gdzie wiele terminów z zakresu taksonomii, morfologii może nawet nie mieć polskich odpowiedników i byłoby trudno napisac artykuł po polsku komuś kto na ten temat przeczytał 500 prac w języku angielskim i postawił napisać kolejny po polsku. To też się nie spina.
Poza tym artykuł w jeż angielskim wygląda na poważniejszy niż w jęz. polskim
PS Moj komentarz napisałem w oderwaniu od pracy o Staphylinina, uwagi mają naturę ogólną. pozdrawiam!