Dwie perełki

ODPOWIEDZ
H.S.

Dwie perełki

Post autor: H.S. »

Ten rok obfituje nie tylko w rzadkie chrząszcze. Oto dwa przykłady:
Załączniki
Megarhyssa vagatoria samiec 1.jpg
Przejrzano 4528 razy
Megarhyssa vagatoria samiec.jpg
Przejrzano 4538 razy
Megarhyssa vagatoria 1.jpg
Przejrzano 4547 razy
Megarhyssa vagatoria.jpg
Przejrzano 4549 razy
Orussus abietinus 1.jpg
Przejrzano 4534 razy
Orussus abietinus.jpg
Przejrzano 4534 razy
Awatar użytkownika
Jacek H.

Post autor: Jacek H. »

Cześć,

Fajne parazytoidy! Orussus abietinus poraża larwy bogatków np. Burpestis spp. Na płn.-wsch. kraju wpada licznie w pułapki na korniki.
Megarhyssa vagatoria to chyba synonim M. gigas. Jak duże są okazy? Samiec M. gigas powinien mieć rdzawy odwłok, a tu widzę raczej czarny.

Jacek
H.S.

Witam.

Wymiary samicy:
-rozpiętość skrzydeł 48 mm
-długość 37, a pokładełkiem 90 mm.
Samiec analogicznie: 31, 28 mm.
Wg pracy Klausa Horstmanna "Die europaischen Arten von Megarhyssa..." (dostępnym w PDF), synonim Ichneumon gigas odnosi się do gatunku M. perlata. W opisie samca M. vagatoria jest informacja, iż tergity począwszy od trzeciego są często czarne z rozjaśnionym końcem. Ja ich barwę postrzegam jako brunatno-czarną.

Heniek.
Awatar użytkownika
Jacek H.

Heniek,

Po wymiarach sądząc to raczej nie jest M. gigas. Także samce są ciemniejsze niż M. gigas.
Ta praca Horstmanna to z którego roku? a może podeślesz pdf-a? Wg. Kazmierczaka (1981) M. vagatoria to synonim M. gigas. U wyżej wyminionego i u Kasparyana (1981) M. perlata i M. gigas to odrębne gatunki.

Jacek
H.S.

Swe madrości zaczerpnąłem z pracy
Horstmann, K. 1998. Die europäischen Arten von Megarhyssa Ashmead, 1900 (Hymenoptera, Ichneumonidae). Entomofauna. 19(22):337-352.
Próbowałem teraz odszukać ją w necie ale zniknęła. Ja ją sobie wydrukowałem, gdybyś jej nie znalazł to mogę podesłać ksero lub skany.
Wiesz że na codzień nie zajmuję się błonkówkami, przynajmniej tymi z wąską talią, ale sprawdziłem w Fauna Europaea i tam są wymienione 4 gatunki, te same które omawia K.H.
Złapałem 2 pary, gdybyś był zainteresowany to mogę jedną sprezentować.

Heniek
Awatar użytkownika
Jakub Augustyniak

Post autor: Jakub Augustyniak »

Tak sie zastanawiam... Wczoraj chyba widziałem podobny okaz na ściętych sosnach. Rozmiary i ubarwienie zbliżone, także długie pokładełko. Kiedyś złowiłem Rhyssa persuasoria. Dużo jest takich gatunków w Polsce? Może jakąś kompetentną stronę mi polecicie?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Has thanked: 17 times
Been thanked: 9 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

H.S.

Dzięki Jacku za odnalezienie tej strony
Awatar użytkownika
Jacek H.

Heniek, jak dasz radę to podeslij mi ksero, dzięki. Ten link do pdf-a nie wchodzi, próbowałem juz wcześniej.

Wyglada na to, że Horstmann co nieco pozmieniał w systematyce Rhyssinae. A Zwakhals dogrzebał sie do jego pracy i wprowadził zmiany do Fauna Europaea, szkoda, że Zwakhals nie przegladał dokladniej literatury i nie zauważył paru zmian także w Xoridinae, które w Fauna Europaea są totalnie skopane.

Ja Rhyssinae zajmuję się od przypadku do przypadku, mam parę gatunków. W Polsce jest ich pewnie z 8. Szczegóły w pracy Kazmierczak T. 1981. Polskie zgłębce Rhyssini (Hym., Ichneumonidae). Monografie Fauny Polski 12. W pracy tej w ramach Rhyssini (obecnie w randze podrodziny) funkcjonuje jeszcze rodzaj Pseudorhyssa Merril, który należy do podrodziny Poemeniinae.

Jacek
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Has thanked: 17 times
Been thanked: 9 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Link "wchodzi". Wysłałem pdf'a na twój mail. 8)
baiwo

Post autor: baiwo »

Witam, pozwolę się wtrącić do dyskusji i zapytać co to za gatunek prezentowany na zdjęciu. Czy jest to może samica którejś z Megarhyssa ? a moze właśnie vagatoria (gigas). Okaz obserwowany nomen omen w Brynku 25 maja tego roku. pozdrawiam
Załączniki
1.jpg
Przejrzano 4540 razy
Awatar użytkownika
Jacek H.

Wg. mnie na zdjęciu baiwo może być samiczka Megarhyssa perlata (=M.gigas). M. rixator jest czarna, a pozostałe czyli M. vagatoria i M. superba nie mają tak wydłuzonych żółtych plam na odwłoku. Ale tak na 100% to trzeba trzymać okaz w ręku.

Jacek
baiwo

Post autor: baiwo »

Dziękuje Panie Jacku, owada obserwowałem w tym roku dwukrotnie i jestem pewien że był to ten sam gatunek (charakterytycznie bladopomarańczowe kolory). Nie zabardzo wiem jaka jest jego biologia, spotykałem go na wałkch osikowych a na zdjęciu widać nawet żerowiska rzemlika topolowca, czy może ten gatunek jest paratyzoidem Saperda??

[ Dodano: 17-07-07, 14:44 ]
parazytoidem oczywiście :)
Awatar użytkownika
Jacek H.

M. perlata jak i w ogóle Rhyssinae są parazytoidami trzpiennikowatych Siricidae, a czasem (Rhysella sp.) buczowatych Xiphydriidae. Na wałkach osikowych mogły szukać larw żaługi Tremex sp., a te otwory okrągłe to nie przypadkiem właśnie żaługi?

Jacek
H.S.

baiwo,

możesz dokładniej określić położenie tych wałków osikowych? może udałoby się pozyskać je do hodowli, lub obserwować okolicę w przyszłym roku.
Czy ktoś wie jak długi jest rozwój tych gatunków?
Chciałbym dodać że żywiciele Megarhyssa sp. (Tremex sp.) zasiedlają drewno dotknięte zgnilizną (twardą) powodowaną przez huby. W przypadku osiki będzie to czyreń ogniowy a na brzozach hubiak pospolity. Na takie drzewa należałoby zwracać uwagę.
Awatar użytkownika
Łukasz Mielczarek
Specjalność: Diptera

Post autor: Łukasz Mielczarek »

Orussus abietinus - słyszałem że to rzadki gatunek.Osobiście znam tylko jedno zasiedlone drzewo, na którym widziałem kilka okazów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „GĄSIENICZNIKOWE (Ichneumonoidea)”