Witam. Takie coś wleciało mi do mieszkania. A przynajmniej wolę myśleć, że wleciało, choć obawiam się, że mogło spać w jakiejś szczelinie całą zimę i czekać...
Mam prośbę o identyfikację - osa czy szerszeń?
Przepraszam za słabą jakość zdjęcia, ale było robione w ferworze walki. To coś było bardzo agresywne. Długość ok. 4-5 cm. Zdjęcie z 27.03.2021, Warszawa.
Prośba o identyfikację - osowate
-
fuber
Prośba o identyfikację - osowate
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2021:03:27 01:22:55Image taken on:27 marca 2021, 00:22 - sobFocus length:4.32 mmShutter speed:1/132 SecF-number:f/2.4ISO speed rating:50Camera-model:SM-G970F
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2021:03:27 01:23:03Image taken on:27 marca 2021, 00:23 - sobFocus length:4.32 mmShutter speed:1/100 SecF-number:f/2.4ISO speed rating:125Camera-model:SM-G970F
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Re: Prośba o identyfikację - osowate
Szerszenie to też osy
Ale to akurat nie szerszeń, tylko "zwykła" osa, IMO Vespula germanica (fachowcy zweryfikują). O tej porze roku spotyka się tylko królowe po zimowaniu, więc rzeczywiście przeczekiwała chłody w jakiejś szczelinie - ale raczej nie w domu, bo ciepło w pomieszczeniach zbudziłoby ją wcześniej.
BTW 5 cm na pewno nie miała, do tylu nie dorastają nawet królowe naszego krajowego szerszenia.
BTW 5 cm na pewno nie miała, do tylu nie dorastają nawet królowe naszego krajowego szerszenia.
-
fuber
Re: Prośba o identyfikację - osowate
Dzięki wielkie!
Niestety musiałem skrócić jej ziemski żywot, tej wiosny będzie o jeden rój mniej.
Rzeczywiście, zmierzyłem jeszcze raz miejsce w którym siedziała i wyszło ok. 2 cm. Ze strachu przeszacowałem jej rozmiar. Upatrzyła sobie podsufitkę żyrandola i broniła tego miejsca. Wzbijała się i mnie odstraszała, jak się zbliżałem, ale jak odchodziłem (a raczej uciekałem...) to od razu wracała na swoje miejsce. Chodziła wokół tej podsufitki, wszystko "obmacywała" i "obwąchiwała", więc od razu pomyślałem, że się jej to miejsce spodobało na gniazdo.Aneta pisze:5 cm na pewno nie miała, do tylu nie dorastają nawet królowe naszego krajowego szerszenia.
Niestety musiałem skrócić jej ziemski żywot, tej wiosny będzie o jeden rój mniej.
-
fuber
-