prośba o pomoc
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
sonic
prośba o pomoc
Dzień dobry,
mam w domu problem z drewnojadami, co najmniej dwoma rodzajami sądząc po różnych wielkościach otworów.
Podejrzewam spuszczele i kołatki w dwóch różnych segmentach domu. Żerowanie larw słyszałem natomiast kałatków jeszcze nigdy ale w ciągu ostatnich gorących dni znajdowałem pod odkrytą belką stropową (która wygląda jak sito z malutkimi dziurkami, martwe osobniki na ziemi, malutkie 2-3 mm.
Natomiast pomocy potrzebuję przy identyfikacji nocnych wędrowniczków, których często znajduję rano leżących do góry brzuchem, nie potrafiących się obrócić. Po przeglądnięciu tego wątku uświadomiłem sobie (ponieważ w temacie chrząszczy jestem totalnym laikiem) że odwiedzają mnie co najmniej dwa rodzaje. Najprawdopodobniej jakiś z rodzaju Harpalus i mam nadzieję że mącznik młynarek. Proszę o pomoc w identyfikacji oraz o ewentualne wskazówki jak odróżnić je od żywiących się moim stropem osobników.
dodam tylko że nie spotkałem osobnika większego niż 20 mm
zdjęcia robione na śląsku w okolicach maja/czerwca
z góry dziękuję za pomoc
mam w domu problem z drewnojadami, co najmniej dwoma rodzajami sądząc po różnych wielkościach otworów.
Podejrzewam spuszczele i kołatki w dwóch różnych segmentach domu. Żerowanie larw słyszałem natomiast kałatków jeszcze nigdy ale w ciągu ostatnich gorących dni znajdowałem pod odkrytą belką stropową (która wygląda jak sito z malutkimi dziurkami, martwe osobniki na ziemi, malutkie 2-3 mm.
Natomiast pomocy potrzebuję przy identyfikacji nocnych wędrowniczków, których często znajduję rano leżących do góry brzuchem, nie potrafiących się obrócić. Po przeglądnięciu tego wątku uświadomiłem sobie (ponieważ w temacie chrząszczy jestem totalnym laikiem) że odwiedzają mnie co najmniej dwa rodzaje. Najprawdopodobniej jakiś z rodzaju Harpalus i mam nadzieję że mącznik młynarek. Proszę o pomoc w identyfikacji oraz o ewentualne wskazówki jak odróżnić je od żywiących się moim stropem osobników.
dodam tylko że nie spotkałem osobnika większego niż 20 mm
zdjęcia robione na śląsku w okolicach maja/czerwca
z góry dziękuję za pomoc
- Załączniki
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Re: prośba o pomoc
Chyba nie Harpalus, ale rzeczywiście jakiś mniejszy biegaczowaty. I faktycznie mącznik.
-
sonic
dziękuję, mam jeszcze zdjęcie na kartce gdzie widać skalę oraz osobnika z zeszłego roku.
a czym różni się spuszczel od młynarka ? tak dla laika?
zastanawia mnie też dlaczego one często są na grzbiecie ubrudzone jakby mączką drzewną? lubią się przeciskać szczelinami ?
a czym różni się spuszczel od młynarka ? tak dla laika?
zastanawia mnie też dlaczego one często są na grzbiecie ubrudzone jakby mączką drzewną? lubią się przeciskać szczelinami ?
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
O, tu na zdjęciu 5 masz właśnie Harpalusa, wygląda na H. rufipes. Te małe biegacze ogólnie lubią różne zakamarki, w naturze żyją przecież na ziemi, pod kamieniami, opadłymi gałęziami, w trawie, więc zawsze czymś się mogą ubrudzić.
http://www.cassidae.uni.wroc.pl/Colpolo ... ajulus.htm
http://www.cassidae.uni.wroc.pl/Colpolo ... olitor.htm
Tak najbardziej na oko to czułkami, spuszczel ma wyraźnie dłuższe. Poza tym przedpleczem, u spuszczela jest zaokrąglone i u podstawy węższe niż pokrywy, spuszczel ma też dłuższe nogi. Porównaj sobie te zdjęcia:sonic pisze:a czym różni się spuszczel od młynarka ? tak dla laika?
http://www.cassidae.uni.wroc.pl/Colpolo ... ajulus.htm
http://www.cassidae.uni.wroc.pl/Colpolo ... olitor.htm
-
sonic
o dziękuję Ci bardzo, te dwa zdjęcia będą punktem wyjścia dla mnie przy obserwacjach,bo na stronach firn dezynsekcyjny różne zdjęcia są przedstawiane jako spuszczele.
-
Bartek Pacuk
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
Tak, to nie Harpalus - ten delikwent to Calathus fuscipes.Aneta pisze:Chyba nie Harpalus, ale rzeczywiście jakiś mniejszy biegaczowaty.
-
sonic
-