Proszę o identyfikację.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
robaczkidwa
Proszę o identyfikację.
W zeszłym roku przeprowadziliśmy się do nowego mieszkania. Od samego początku pojawiały się pojedyncze sztuki mikroskopijnych (na oko 1-5mm) robaczków. Teraz jednak pojawia ich się coraz więcej pomimo zadbanego mieszkania. Od pewnego czasu mam uczulenie i nie wiem, czy może te stworki nie są tego przyczyną. W załączeniu zdjęcia z przybliżenia (tu wychodzą ciemne, ale normalnie są jasnożółto-kremowo-brązowe, na parkiecie ledwo widoczne gołym okiem). Dodam, że robaczki szybko się poruszają i skaczą od czasu do czasu na jakiś centymetr czy dwa. Co to za stworzenia i jak się tego pozbyć? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
- Załączniki
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Re: Proszę o identyfikację.
Gryzki (Psocoptera). Normalne w nowych albo świeżo wyremontowanych mieszkaniach. Gdy w domu ustabilizuje się mikroklimat, zrobi się bardziej sucho, same powinny zniknąć - ale jeżeli nadal będą pojawiać się w większej liczbie, trzeba będzie przyjrzeć się poziomowi wilgoci.
-
robaczkidwa
Re: Proszę o identyfikację.
Uff, to dobrze, już myśleliśmy, że to może jakieś pluskwy, czy coś... Dziękujęmy bardzo za szybką i rzetelną odpowiedź. Myślę, że po roku mikroklimat powinien się już ustabilizować, więc będziemy musieli sprawdzić wilgotność w takim razie. Pozdrawiam serdecznie.
-