Prosba o identyfikacje
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
KarolinaOL
Prosba o identyfikacje
Witam,
Mam problem z robaczkami. Są w każdym pokoju najczęściej spotykam je na oknie. Nie mam kompletnie pojęcia jak wchodzą jeżeli okna są zamknięte. Może dostają się przez szyby wentylacyjne? Nie spotykam ich w łazience gdzie nie posiadam okna. Potrafią latać i poruszają się dość szybko. Po paru dniach albo i po jednym (ciężko mi ocenić) zdychają. Pojawiają się każdego dnia codziennie odkurzam i znowu na drugi dzień potrafi ich być z 15. Nie wiem co robić i jak się ich pozbyć. Proszę o pomoc. Na zdjęciu jest dość poruszający się żywy przykład tego robactwa
Mam problem z robaczkami. Są w każdym pokoju najczęściej spotykam je na oknie. Nie mam kompletnie pojęcia jak wchodzą jeżeli okna są zamknięte. Może dostają się przez szyby wentylacyjne? Nie spotykam ich w łazience gdzie nie posiadam okna. Potrafią latać i poruszają się dość szybko. Po paru dniach albo i po jednym (ciężko mi ocenić) zdychają. Pojawiają się każdego dnia codziennie odkurzam i znowu na drugi dzień potrafi ich być z 15. Nie wiem co robić i jak się ich pozbyć. Proszę o pomoc. Na zdjęciu jest dość poruszający się żywy przykład tego robactwa
-
KarolinaOL
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Re: Prosba o identyfikacje
Za słabe zdjęcia do pewnego oznaczenia. Po kształcie ciała można domyślać się żywiaka chlebowca (Stegobium paniceum) - przeszukaj wszelkie kuchenne zapasy, łącznie z przyprawami, słodyczami i ziołami.
-
KarolinaOL
Mam jeszcze pytanie jeżeli one są związane z żywnością jakim spobem są w innych pokojach? I to często na oknie. Nie zauważyłam ich na szafkach ale teraz zaczne czyszczenie. Postaram się wstawić także lepsze zdjęcie.
- Aneta
Przecież mają i nogi, i skrzydłaKarolinaOL pisze:Mam jeszcze pytanie jeżeli one są związane z żywnością jakim spobem są w innych pokojach?
-
KarolinaOL
Dodaje zdjęcia makro i lężącą ofiarę
W sumie racja... mi by się nie chciało aż tak daleko iść bo mieszkanie ma parę pokoi 
- Aneta
Raczej Stegobium, choć jeśli nie znajdziesz niczego w zapasach, można zastanawiać się nad innymi Anobiidae. BTW nie sugeruj się tak bardzo pożywieniem ludzkim, bo żywiaki doskonale rozwijają się też w karmie dla zwierząt albo suchych bukietach.
-
klaszy1331
Hej, jestem tu nowa i nie wiem czy powinnam się dołaczyć do temtu, ale niestety nie ma na tyle dobrego apartu, żeby zrobić nim odpowiednie zdjęcia robaczków których mam plagę. Moje są niezwykle podobne. Małe, brązowe, chodzą po ścianach i znajduję je na parapetach. Przywlokłam je z akademika... prawdodopodnie w pościeli, bo znajdowałam je w akademiku w małaych ilośćiach jak sobie na niej spacerowały, a potem znów w mieszkaniu. Teraz przeniosły sie do kuchni i jest ich tam cała masa. Czy jest możliwość, aby przywlec Attagenus smirnovi albo Stegobium paniceum w taki właśnie sposób? Nie przenosiłam ze sobą żadnej żywności.
- Aneta
Attagenusa pewnie się da, Stegobium raczej tylko z czymś, w czym się rozwija (ale, jak pisałam wyżej, nie musi to być żywność stricte ludzka). Aczkolwiek źródłem wcale nie musi być akademik - to bardzo wszędobylskie chrząszcze, mogą przyjść od sąsiadów, zostać przyniesione ze sklepu czy najzwyczajniej w świecie przylecieć z zewnątrz.
-
klaszy1331
Rozumiem, że posty na w tym wątku służą jedynie rozpoznaniu danego gatunku, ale czy mogłabym uzyskać informację, czy rzeczywiście odstrasza je lawenda i czy da się je "usunąć" z odzieży i pościeli, jeżeli zostaną wyprane? Nie wiem czy są na tyle szkodliwe dla człowieka, żeby je traktować chemią....
- Aneta
Lawendę, z tego co wiem, stosuje się tylko na mole odzieżowe (a i tu powątpiewam w jej pełną skuteczność).
Z ubrań i pościeli same się "usuną" - po prostu poszukają jakichś bardziej zacisznych zakamarków (szczeliny podłogowe itp. w przypadku Attagenusa, coś, co można zjeść, jeśli to Stegobium).
Chemii nie warto stosować - żywiaki wystarczy wyrzucić z tym, w czym się mnożą, szubaki - cóż, tu pozostaje tylko częściej sprzątać i przyzwyczaić się do okazjonalnego widoku chrząszczy
Z ubrań i pościeli same się "usuną" - po prostu poszukają jakichś bardziej zacisznych zakamarków (szczeliny podłogowe itp. w przypadku Attagenusa, coś, co można zjeść, jeśli to Stegobium).
Chemii nie warto stosować - żywiaki wystarczy wyrzucić z tym, w czym się mnożą, szubaki - cóż, tu pozostaje tylko częściej sprzątać i przyzwyczaić się do okazjonalnego widoku chrząszczy
-
klaszy1331
-