Prośba o ID
- jarekregner72
- UTM: Brzeg
Prośba o ID
W wekend na stawach w Bielicach zrobiłem zdjęcia tym pająkom. Proszę o pomoc w oznaczeniu jeżeli to możliwe.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2015:05:10 07:26:50Image taken on:10 maja 2015, 05:26 - ndzFocus length:41.27 mmShutter speed:1/800 SecF-number:f/5ISO speed rating:80Camera-model:DSC-HX300
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2015:05:10 07:25:35Image taken on:10 maja 2015, 05:25 - ndzFocus length:26.09 mmShutter speed:1/400 SecF-number:f/4.5ISO speed rating:80Camera-model:DSC-HX300
-
Sprężyk
- UTM: Olsztyn
Re: Prośba o ID
Ten pierwszy to jakiś skakun zapewne z rodzaju Heliphanus a drugi kwadratnik trzcinowy.
Ale są to tylko przypuszczenia
Ale są to tylko przypuszczenia
-
Robert Rozwałka
- UTM: FB 17
- Specjalność: Araneae_Opiliones
Re: Prośba o ID
Heliophanus sp. i Tetragnatha sp. Jeden i drugi rodzaj jest trudnooznaczalny z fotek.
Tzn. są gatunki oczywiste (np. Tetragnatha nigrita, T. kaestneri), czy Heliophanus patagiatus
ale reszta to "krąg podobnych gatunków", gdzie jest duża zmienność osobnicza i oznaczanie
z fotek jest często problematyczne. Widziałem wszystkie krajowe z w/w rodzajów i powiem
szczerze mówiąc, że w większości wypadków jestem pewny oznaczenia jedynie gdy mam "okaz w garści"
i sprawdzę aparaty kopulacyjne, bo kolorystyka zawodzi, nawet oznaczanie okazów niedojrzałych
płciowo sobie odpuszczam, i zostawiam jako sp. no czasem jest to po prostu nieoznaczalne.
Tzn. są gatunki oczywiste (np. Tetragnatha nigrita, T. kaestneri), czy Heliophanus patagiatus
ale reszta to "krąg podobnych gatunków", gdzie jest duża zmienność osobnicza i oznaczanie
z fotek jest często problematyczne. Widziałem wszystkie krajowe z w/w rodzajów i powiem
szczerze mówiąc, że w większości wypadków jestem pewny oznaczenia jedynie gdy mam "okaz w garści"
i sprawdzę aparaty kopulacyjne, bo kolorystyka zawodzi, nawet oznaczanie okazów niedojrzałych
płciowo sobie odpuszczam, i zostawiam jako sp. no czasem jest to po prostu nieoznaczalne.
- jarekregner72
- UTM: Brzeg
-