Poczta Polska, Listy

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Has thanked: 43 times
Been thanked: 18 times
Kontakt:

Poczta Polska, Listy

Post autor: Jacek Kurzawa »

W poście viewtopic.php?p=203928#p203928
Marek Hołowiński pisze: Przesyłka szła tydzień - strasznie długo...

W kolejnej przesyłce dotarł żywy samiec. List też szedł prawie tydzień.
W 2014 roku miałem przejścia z pocztą i to kilka razy. Raz list szedł pocztą do mnie z żywym owadem.. 10 dni, jako priorytet ZWYKŁY (nie polecony) Owad nie był zabezpieczony, więc pośmiertnie groziło mu uszkodzenie. Cudem był w dobrym stanie, choć dotarł martwy (a miał być samcem dla żywej samicy, która na niego czekała). Kolejny raz list szedł ode mnie i nie dochodził do odbiorcy przez miesiąc po czym pojawił się u mnie w skrzynce jako zwrot. Adres odbiorcy był poprawny. Tu cudem jest że list zwykły został zwrócony do nadawcy, bo straciłem już wiarę w jego istnienie! Tylko że po co mi takie cuda, wystarczyłby cud doręczenia w ciągu 1-2 dni.
Dlatego jesli przesyłamy owady i zależy nam na czasie doręczenia to wysyłać trzeba jako list POLECONY.
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Been thanked: 13 times

Re: Poczta Polska, Listy

Post autor: Marek Hołowiński »

Niestety list polecony opóźnia czas doręczenia. Najszybciej dociera zwykły, priorytet. Sprawdziłem daty stempli. W moim przypadku poczta wychodziła przez sekretariat i tu prawdopodobnie grzęzła. Informacje o wysyłanym okazie docierały do mnie telefonicznie kilka dni przed datą stempla. I chyba to nie poczty wina...
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Has thanked: 14 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Nie zawsze jest tak źle. Jednak obserwując panie w okienku przyjmujące polecone to naprawdę można stracić nad sobą panowanie. Jeśli tak samo pracują pozostałe działy to mamy to czego doświadczyliście.
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Specjalność: Psychidae
Kontakt:

Post autor: Kamil Mazur »

Ostatnio bardzo dużo listów wysyłałem z poczwarkami do kilku krajów Europy - Niemcy, Holandia, Belgia, Anglia, Finlandia, Polska. Wszystko szło zawsze zwykłym priorytetem. Raz tylko poleconym ze względu na znaczną wartość chciałem żeby nie zaginął.
Zwykły priorytet to wiadomo ryzyko związane z zaginięciem bo nie będzie wiadomo gdzie się coś podziało i wtedy tylko pozostaje modlitwa żeby go zwrócili. Plusem jest jednak krótszy czas doręczenia, który wynika z tego że nie trzeba go skanować na każdej stacji przeładunkowej itp. tak jak w przypadku poleconego.
Zwykły priorytet docierał w przeciągu 3-5 dni roboczych do każdego z wymienionych krajów i ani raz nie zaginął.

Za to ostatnio dostałem przesyłkę z Francji, która szła dwa tygodnie - widziałem wszystko na trackingu - nadany w Paryżu opuścił to miasto po około 10 dniach :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy entomologiczne”