samica colias myrmidone?
-
TomaszNiechoda
samica colias myrmidone?
klatki z filmu - Puszcza Białowieska, a tak przy okazji pytanko czy sylwetnik był kiedykolwiek notowany w Puszcz?
- Załączniki
-
- zdjatko1.jpg (59.46 KiB) Przejrzano 860 razy
-
- zdjatko2.jpg (5.17 KiB) Przejrzano 860 razy
-
- zdjątko4.jpg (76.24 KiB) Przejrzano 860 razy
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Re: samica colias myrmidone?
Na zdjęciach z filmiku z P. Białowieskiej raczej niczego się rozpoznać nie da - kadry są zbyt rozmazane. Natomiast dwa dolne zdjęcia przedstawiają wg mnie samiczkę Colias croceus.
Z P. Białowieskiej tak - przez Prüffera ("Przyczynek do znajomości motyli Puszczy Białowieskiej", 1923) i Krzywickiego ("Fauna Papilionoidea i Hesperioidea Puszczy Białowieskiej", 1967)czy sylwetnik był kiedykolwiek notowany w Puszcz?
-
TomaszNiechoda
pięknie dziękuję, słyszałem, że samiczka tego gatunku ma zelonkawy nalot na dolnym skrzydełku - mam jeszcze jedno zdjątko na którym za bardzo go nie widać
- Dispar
- UTM: FC18
- Specjalność: Geometridae
W latach 1996-2002 Colias myrmidone występował na obrzeżach P. Białowieskiej na torowisku w Witowie i nie był tam zbyt rzadki. Moim zdaniem gatunek ten gdzieś w tej okolicy jeszcze występuje.
-
TomaszNiechoda
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Nie mam własnego doświadczenia, bo w P. Białowieskiej nie byłem, ale Krzywicki w pracy "Fauna Papilionoidea i Hesperioidea Puszczy Białowieskiej" pisze tak:
Występowanie nieregularne. W pewne lata pospolity, w inne nieraz bardzo rzadki. W Puszczy Białowieskiej nie spotykany ani przez Gieysztora ani przeze mnie. Ze względu na to, że ten wędrowny gatunek występuje wszędzie wokół puszczy, należy przypuszczać, iż zalatuje również i na ten teren.