Proszę o pomoc w identyfikacji
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
Josh
Proszę o pomoc w identyfikacji
Drodzy Forowicze,
bardzo proszę o pomoc w identyfikacji robala, na którego (a właściwie: na które) natknąłem się wczorajszej nocy w łazience.
Wracam do domu o 23:00, zapalam światło, wchodzę do łazienki, a tam po umywalce, po klozecie i ścianie, na której właśnie umywalka i klozet się znajdują, chodzi kilkanaście malutkich (ok. 1 mm) robaczków. Wszystkie były brązowe, ale na środku "pleców" miały jaśniejszą plamkę. Miały długie czułki, głowa nie była wyodrębniona.
Na podstawie lektury tego forum wywnioskowałem, że może to być młody karaczan, jednak mimo wszystko obrazki, które znajduję w internecie, nie pasują mi to tego, co widziałem u mnie w domu. Karaczany - zdaje się - są raczej podłużne, natomiast te robale, co chodziły mi po łazience, miały wyraźnie zaokrąglony, tłusty "tyłek".
Wrzucam zdjęcie, za które pewnie dostanę ochrzan z powodu rozdzielczości, ale cóż... miałem pod ręką tylko telefon.
bardzo proszę o pomoc w identyfikacji robala, na którego (a właściwie: na które) natknąłem się wczorajszej nocy w łazience.
Wracam do domu o 23:00, zapalam światło, wchodzę do łazienki, a tam po umywalce, po klozecie i ścianie, na której właśnie umywalka i klozet się znajdują, chodzi kilkanaście malutkich (ok. 1 mm) robaczków. Wszystkie były brązowe, ale na środku "pleców" miały jaśniejszą plamkę. Miały długie czułki, głowa nie była wyodrębniona.
Na podstawie lektury tego forum wywnioskowałem, że może to być młody karaczan, jednak mimo wszystko obrazki, które znajduję w internecie, nie pasują mi to tego, co widziałem u mnie w domu. Karaczany - zdaje się - są raczej podłużne, natomiast te robale, co chodziły mi po łazience, miały wyraźnie zaokrąglony, tłusty "tyłek".
Wrzucam zdjęcie, za które pewnie dostanę ochrzan z powodu rozdzielczości, ale cóż... miałem pod ręką tylko telefon.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:04:13 00:01:27Image taken on:12 kwietnia 2014, 22:01 - sobFocus length:3.54 mmShutter speed:1/8 SecF-number:f/2.7ISO speed rating:200Camera-model:GT-I8160
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Re: Proszę o pomoc w identyfikacji
Bardzo młode larwy karaczanów mają szerszy koniec odwłoka, popatrz np. tu:Josh pisze:Karaczany - zdaje się - są raczej podłużne, natomiast te robale, co chodziły mi po łazience, miały wyraźnie zaokrąglony, tłusty "tyłek".
http://jodymillardpestcontrol.com/wpdev ... oaches.jpg
a to ubarwienie, przynajmniej z opisu, pasuje właśnie do prusaka.
Nie tyle za rozdzielczość należałby sie ochrzan, co za wrzucenie foty typu "samo tło".Wrzucam zdjęcie, za które pewnie dostanę ochrzan z powodu rozdzielczości, ale cóż... miałem pod ręką tylko telefon.
-
Josh
Ubarwienie pasuje, ale to zdjęcie nadal mnie nie przekonuje jeśli chodzi o kształt.
No, ale ok - załóżmy, że to prusak. Jak się znalazł w łazience, która miesiąc temu została gruntownie wyremontowana z całym mieszkaniem? 10 piętro, okno w łazience otwarte, więc nie ma problemu z nadmierną wilgocią, poczęstunku dla nich też u w łazience nie ma (w kuchni póki co nic nie znalazłem). Mogły przyjść rurami?
No, ale ok - załóżmy, że to prusak. Jak się znalazł w łazience, która miesiąc temu została gruntownie wyremontowana z całym mieszkaniem? 10 piętro, okno w łazience otwarte, więc nie ma problemu z nadmierną wilgocią, poczęstunku dla nich też u w łazience nie ma (w kuchni póki co nic nie znalazłem). Mogły przyjść rurami?
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 18 times
- Kontakt:
Miesiąc przed .... mieszkanie było opuszczone? Te maluchy musiały zostać poczęte znacznie wcześniej. Nie przyszły z daleka.... pojawiły się w łazience, nie na suficie w dużym pokoju .... W zakamarkach, w przewodach wentylacyjnych (kurz, tłuszcze itd) i kanalizacyjnych (wilgoć) są idealne warunki. Na 10 piętrze zawsze jest ciepło .... itd.....
PS. Okno w łazience otwarte ... może naleciały z dworu?
PS. Okno w łazience otwarte ... może naleciały z dworu?
-
Josh
Zanim wprowadziłem się do mieszkania (a było to miesiąc temu), mieszkanie przeszło gruntowny remont włącznie ze zdzieraniem starych podłóg, listew i zbijaniem kafelków. Remont zaczął się w na początku grudnia, a zanim się zaczął, w mieszkaniu nikt nie mieszkał od kilku ładnych miesięcy - stało zupełnie opuszczone. Co więcej - przed rozpoczęciem remontu została przeprowadzona dezynsekcja na zlecenie administracji.
Wniosek jest taki, jak mówi p. Jacek - to dziadostwo przetrwało pewnie w jakichś otworach wentylacyjnych.
"PS. Okno w łazience otwarte ... może naleciały z dworu?" - naprawdę mogły nalecieć?
Z tego, co czytałem, wynika, że prusaki używają skrzydeł do szybowania przy spadaniu.
Zakładając, że nie mam czasu na "domowe sposoby" walki z prusakami i nie chcę widzieć, jak gromadzą się one na przynętach, o których czytałem w internecie, jaką truciznę możecie mi (tj. moim prusakom) polecić? Np. jakiś dobry spray, żeby wybić je do nogi?
Wniosek jest taki, jak mówi p. Jacek - to dziadostwo przetrwało pewnie w jakichś otworach wentylacyjnych.
"PS. Okno w łazience otwarte ... może naleciały z dworu?" - naprawdę mogły nalecieć?
Zakładając, że nie mam czasu na "domowe sposoby" walki z prusakami i nie chcę widzieć, jak gromadzą się one na przynętach, o których czytałem w internecie, jaką truciznę możecie mi (tj. moim prusakom) polecić? Np. jakiś dobry spray, żeby wybić je do nogi?
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 18 times
- Kontakt:
Nalatywanie przez okno to wariant na wypadek, gdyby to było coś, co potrafi latać. Poza tym te ostatnie piętra mają coś w sobie - na dachu jest stropodach wentylowany, tam jest sporo miejsca na gniazdowanie ptaków, co pociąga za sobą obecność bogatej fauny, które potrafi wpadać do mieszkań na ostatnich dwóch kondygnacjach. Od ponad 30 lat mieszkam na ostatniej kondygnacji
no i na Forum było już parę razy o owadach z gniazd ptaków z kanałów wentylacyjnych stropodachów (jaskółki...).
Mieszkanie mogło zostać dobrze zdezynfekowane, jednak młoda przyszła mama mogła przyjść do Was już w czasie, kiedy tam było bezpieczniej. Zresztą ...na prusakach i ich zwyczajach to ja się zupełnie nie znam
Mieszkanie mogło zostać dobrze zdezynfekowane, jednak młoda przyszła mama mogła przyjść do Was już w czasie, kiedy tam było bezpieczniej. Zresztą ...na prusakach i ich zwyczajach to ja się zupełnie nie znam
-
Josh
Znów wyszły na żer! Teraz już nie mam wątpliwości, że to prusaki.
Czy takie coś mi pomoże:
http://www.globol.pl/produkt,267,pl.htm
Ktoś testował?
Czy takie coś mi pomoże:
http://www.globol.pl/produkt,267,pl.htm
Ktoś testował?
- Załączniki
-
- Pytanie: czemu one wszystkie są takie małe? W sumie to powinienem się cieszyć, ale rodzi się pytanie, gdzie są ich rodzice...
- Przejrzano 1446 razy
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:04:13 23:37:35Image taken on:13 kwietnia 2014, 21:37 - ndzFocus length:3.54 mmShutter speed:1/20 SecF-number:f/2.7ISO speed rating:100Camera-model:GT-I8160
- Aneta
Podejrzewam, że ooteka z zapłodnionymi jajami mogła przetrwać dezynsekcję.Josh pisze:Pytanie: czemu one wszystkie są takie małe? W sumie to powinienem się cieszyć, ale rodzi się pytanie, gdzie są ich rodzice...
-
Josh
-
Josh
Temat wraca jak bumerang. Czy to, co wrzucam w poniższych zdjęciach, to nadal prusak? Skąd moje wątpliwości:
- jest czarny, więc pod tym względem bliżej mu do karalucha...
- ale z drugiej strony jak znalazłby się na ścianie, niemal na wysokości sufitu, skoro karaluchy nie chodzą po ścianach?
Proszę o pomoc w identyfikacji.
- jest czarny, więc pod tym względem bliżej mu do karalucha...
- ale z drugiej strony jak znalazłby się na ścianie, niemal na wysokości sufitu, skoro karaluchy nie chodzą po ścianach?
Proszę o pomoc w identyfikacji.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:04:27 23:33:33Image taken on:27 kwietnia 2014, 21:33 - ndzFocus length:3.54 mmShutter speed:1/20 SecF-number:f/2.7ISO speed rating:100Camera-model:GT-I8160
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:04:27 23:34:37Image taken on:27 kwietnia 2014, 21:34 - ndzFocus length:3.54 mmShutter speed:1/20 SecF-number:f/2.7ISO speed rating:100Camera-model:GT-I8160
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:04:28 00:04:15Image taken on:27 kwietnia 2014, 22:04 - ndzFocus length:3.54 mmShutter speed:1/16 SecF-number:f/2.7ISO speed rating:100Camera-model:GT-I8160
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:04:28 00:04:24Image taken on:27 kwietnia 2014, 22:04 - ndzFocus length:3.54 mmShutter speed:1/14.000112000896 SecF-number:f/2.7ISO speed rating:100Camera-model:GT-I8160
-
Josh
Nawet chciałem powiedzieć, że wydawało mi się, że to latało, ale stwierdziłem, że coś mi się przewidziało. Zastanawiało mnie też, dlaczego to coś lgnie do światła i do okien. Poniżej mam chyba odpowiedź:
viewtopic.php?f=70&t=22592&hilit=prusak
Czy to to samo?
viewtopic.php?f=70&t=22592&hilit=prusak
Czy to to samo?
- Aneta
Nie, to nie jest prusak ani inny karaczan, tylko pluskwiak z rodziny Miridae. Jak najbardziej umie latać i najprawdopodobniej właśnie tak znalazł się w domu - po prostu przyfrunął wieczorem do oświetlonego okna. W mieszkaniu niczego nie zrobi, nie zje dobytku ani domowników 
-
Josh
Dziękuję za odpowiedź. Już jestem spokojniejszy.
Dziwi mnie jednak, że takiemu robactwu chce się wlatywać na 10 piętro...
Dziwi mnie jednak, że takiemu robactwu chce się wlatywać na 10 piętro...
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
-