Proszę o pomoc. Mam ich sporo w wiejskiej chacie. Ten jest troche zakurzony, ale i tak zwykle wydaje sie bardzo aksamitny. Kolory: beżowo-szary. Wielkość bez nóg ok 12-14 mm.
Dość powolne, wędrujące. Nie zauważyłam nigdy pajęczyny.
Zdarzyły się kilka razy osobniki dwa razy większe, ciemnobrązowe, potężne masywne o bardzo podobnym kształcie. Być może to inny gatunek.
pająk
-
HaniaRzepinska
- UTM: warszawa
-
Robert Rozwałka
- UTM: FB 17
- Specjalność: Araneae_Opiliones
Re: pająk
? co mu się stało? sam się tak nie "oglucił" kurzem.
W domu, szczególnie drewnianym, wiejskim, chętnie bywają pająki z rodzaju Scotophaeus.
Lekko spłaszczone, aksamitnie brązowe tak od 9 do 12-15 mm nawet. Lubią bale drewniane itp.
albo jakieś szczeliny np. pod korą martwych drzew.
Może być też coś z r. Clubiona, szczególnie C. pallidula - gat. też związany z pniami drzew, raczej
w odcieniu szarobrązowym czy oliwkowobrązowym, ale też wyraźnie aksamitnoowłosione
Z poważaniem
W domu, szczególnie drewnianym, wiejskim, chętnie bywają pająki z rodzaju Scotophaeus.
Lekko spłaszczone, aksamitnie brązowe tak od 9 do 12-15 mm nawet. Lubią bale drewniane itp.
albo jakieś szczeliny np. pod korą martwych drzew.
Może być też coś z r. Clubiona, szczególnie C. pallidula - gat. też związany z pniami drzew, raczej
w odcieniu szarobrązowym czy oliwkowobrązowym, ale też wyraźnie aksamitnoowłosione
Z poważaniem
-
HaniaRzepinska
- UTM: warszawa
Re: pająk
a bo go omiotlam przez przypadek, wiosenne porządki...
Rzeczywiście dwa znalazłam pod drewnianymi listwami.
Wydaje mi się, że Scotophaeus... to bardzo stara chałupa z drewnianych bali, używana weekendowo.
Dobrze się tam czują. Na zdjęciach w internecie - rzeczywiście wyglądają podobnie.
Dziękuję. Może jeszcze uda mi się sfotografować jakiegoś mniej zakurzonego
Rzeczywiście dwa znalazłam pod drewnianymi listwami.
Wydaje mi się, że Scotophaeus... to bardzo stara chałupa z drewnianych bali, używana weekendowo.
Dobrze się tam czują. Na zdjęciach w internecie - rzeczywiście wyglądają podobnie.
Dziękuję. Może jeszcze uda mi się sfotografować jakiegoś mniej zakurzonego
-