Proszę o pomoc w oznaczeniu
-
Radek W.
- Specjalność: Scolytinae
Proszę o pomoc w oznaczeniu
Witam,
chrząszcz złapany w zachodniopomorskim, w lesie ze świerkiem, bukiem i sosną.
chrząszcz złapany w zachodniopomorskim, w lesie ze świerkiem, bukiem i sosną.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:03:21 16:36:10Image taken on:21 marca 2014, 15:36 - ptFocus length:0 mmShutter speed:1/5 SecF-number:f/0ISO speed rating:100Camera-model:NIKON D5100
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:03:21 16:51:32Image taken on:21 marca 2014, 15:51 - ptFocus length:0 mmShutter speed:1/5 SecF-number:f/0ISO speed rating:100Camera-model:NIKON D5100
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
Re: Proszę o pomoc w oznaczeniu
wygląda na któregos Anthrenusa, ale wytarty jak diabli...
ładne fotki
Rafał
ładne fotki
Rafał
-
Radek W.
Dzięki,
co do wytarcia to mam wątpliwość czy, aż tak mocno bo mam dwa podobne osobniki, a po drugie niewiele łusek im brakuje jak się przyglądam. Nie bardzo mi pasował żaden ze skórników, ale może rzeczywiście to coś z Anthrenus.
Co do fotek to jeszcze ćwiczę, ale dzięki za uznanie
Kupię sobie doświetlający ring to może będą bardziej poprawne.
Pozdrawiam.
co do wytarcia to mam wątpliwość czy, aż tak mocno bo mam dwa podobne osobniki, a po drugie niewiele łusek im brakuje jak się przyglądam. Nie bardzo mi pasował żaden ze skórników, ale może rzeczywiście to coś z Anthrenus.
Co do fotek to jeszcze ćwiczę, ale dzięki za uznanie
Kupię sobie doświetlający ring to może będą bardziej poprawne.
Pozdrawiam.
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
Dermestidae na bank,sprawdz z kluczem...
,lepiej kup sobie zestaw w jakims fastfoodzie -najlepiej z frytami w kubku ,zabierz kubek do domu ,kup jakies tanie lampki ledowe ,wepnij owada do kubełka i oswietlaj z boków ....ring zrobi ci ring na owadzie i będziesz miał tarczę strzelniczą
Rafał
...aha,nie zapomnij go wczesniej umyć
(kubka!!!)
...to strzał w kolanoRadek W. pisze:Kupię sobie doświetlający ring to może będą bardziej poprawne.
Rafał
...aha,nie zapomnij go wczesniej umyć
-
Radek W.
Tyle że pod mikroskopem mam tylko standardowy halogen i do tego doświetlam lampką z Ikei. Myślę, że ten ring się w moim przypadki sprawdzi. Dorobię do niego jakiś dyfuzor czyli owinę go jedną warstwą chusteczki jednorazowej i żadnych diod nie będzie widać w odbiciu... mam nadzieję.
Gdybym miał sprzęt typu aparat+obiektyw makro (lub inne kombinacje)+ stolik to pewnie bym tak z jakimś wiaderkiem po śledziach albo innej marmoladzie kombinował, ale nie mam
Gdybym miał sprzęt typu aparat+obiektyw makro (lub inne kombinacje)+ stolik to pewnie bym tak z jakimś wiaderkiem po śledziach albo innej marmoladzie kombinował, ale nie mam
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
...będziesz miał tarczę strzelniczą....nawet ten halogen ci się odbija w chrząszczu, który własciwie jest matowy...oswietlaj z boków ,jezeli jakikolwiek kubełek sie tam nie miesci ,to załóż cos na lampy....-taka radaRadek W. pisze: i żadnych diod nie będzie widać w odbiciu... mam nadzieję.
Rafał
Anthrenus fuscus ma z natury mało łusek i ten delikwent najbardziej mi go przypomina.Radek W. pisze:co do wytarcia to mam wątpliwość czy, aż tak mocno bo mam dwa podobne osobniki, a po drugie niewiele łusek im brakuje jak się przyglądam
Umyj mu głowę
-
Bartek Pacuk
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 1 time
Jak najbardziej jest to Anthrenus, ale aby coś więcej powiedzieć, należało by mu policzyć człony czułków, bo oprócz A. fuscus może być również A. museorum. A. polonicus jest mniej prawdopodobny, choć przy tym wytarciu...
-