Wiem że zdjęcia nie powalają, jeśli utłuke kolejnego postaram się go mniej zmasakrować
Pomoc przy określeniu tożsamości tego upierdliwca
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
Pinkypie
Pomoc przy określeniu tożsamości tego upierdliwca
Prosze o określenie co to takiego. Ostatnio nawiedza mój pokój. Ma ok 2-3mm, lata ale dość ospale. Na zdjęciu nie widać, ale na końcu odwłoka (na dupce
) ma takie jakby mini żądło lub jest po prostu ostrzej zakończony, ten odwłok kieruje się lekko do góry. Z przodu ma też igłe jak u komara, tyle że znacznie krótszą. I nie wydaje mi się żeby to był młody komar bo z tego co wiem one są chyba jaśniejsze (?) i nie znalazłam u siebie żadnej dorosłej wersji. Wie ktoś jak sie tego pozbyć i gdzie może być ich 'gniazdko'?
Wiem że zdjęcia nie powalają, jeśli utłuke kolejnego postaram się go mniej zmasakrować
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:01:19 01:24:31Image taken on:19 stycznia 2014, 00:24 - ndzFocus length:3.53 mmISO speed rating:80Camera-model:HTC VisionCoordinates:0 0 0/ 0 0 0Google Maps:
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:01:19 01:24:59Image taken on:19 stycznia 2014, 00:24 - ndzFocus length:3.53 mmISO speed rating:79Camera-model:HTC VisionCoordinates:0 0 0/ 0 0 0Google Maps:
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:01:19 02:08:28Image taken on:19 stycznia 2014, 01:08 - ndzFocus length:3.53 mmISO speed rating:75Camera-model:HTC VisionCoordinates:0 0 0/ 0 0 0Google Maps:
Re: Pomoc przy określeniu tożsamości tego upierdliwca
Upierdliwiec (mucha ze Sciaridae) gniazduje w doniczkach.
-
Pinkypie
Czy jest możliwe że 'przyniosłam' go do domu razem z zakupionym ostatnio storczykiem? Jak sie go pozbyć?
Może... jeśli to jedyna donica w domu. Nie mam doświadczeń w ich anihilacji, pogoogluj "zwalczanie ziemiórek" 
-
Pinkypie
To mi się wydaje najsensowniejsze. Nigdy czegoś takiego w domu nie było, a w połowie grudnia uwidział mi się storyczyk, jak sie to powiąże to ma sens
Dziekuje za pomoc 
-