Prośba o identyfikację

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
adamd

Prośba o identyfikację

Post autor: adamd »

Proszę oidentyfikację robala:

jest rozmiaru 2-3mm biega i nie lata.jest przeźroczysty i bez chitynowego pancerzyka;
jego małe jak domniemuję są mniejsze niż 1mm; (o ile to one).

czy to jest pluskwa?
dziecko mi coś pogryzło twierdzi lekarz,główne podejrzenie to pluskwy;
ale ani to płaskie ani brązoowe;
ma ktoś real foto pluskwy jaj-larw-nimf-bardzo młodych osobników?
Załączniki
IMG_8730.jpg
Przejrzano 1155 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Re: Prośba o identyfikację

Post autor: Aneta »

Gryzek jakiś (Psocoptera). Wbrew nazwie ludzi nie gryzie, a i chitynę na sobie też ma :> Jeśli obserwujesz je na ścianach, najczęściej w łazience albo kuchni, to gryzek na 100%. Ewentualnych pluskiew trzeba szukać w i przy miejscach do spania (łóżka, kanapy, szczeliny i listwy przy nich, etc.).
No i czy jesteś pewien, że pogryzienia to faktyczne pogryzienia, a nie zmiany alergiczne?
adamd pisze:ma ktoś real foto pluskwy jaj-larw-nimf-bardzo młodych osobników?
Gugle mają :P
http://www.saviortpc.com/bed_Bugs.jpg
adamd

mamy nowy domek na wsi,a ten robaczek jest w każdym pokoju, najwięcej na pięterku/poddaszu.
o ile nie są pod ochroną własnym palcem wytłukłem 600-800szt, a jak są pod ochroną to oczywiście nie.

może na siłę widzę podobieństwo,ale do nimfy/wczesnego stadium pluskwy jest mój robal podobny.

co do pewności czy to owady spowodowały kłopoty ze skórą Syna, to nie ma pewności, mieszkamy 40km od warszawy i po 4-5 konsultacjach nie wiedzieliśmy nic.
Polecono nam szpital w Międzylesiu na Wawrze warszawskim i tam Pani zasugerowała się Warszawskimi powodami podobnych problemów, jak mi się wydaje.

łóżka i typowe okolice oczywiście sprawdziliśmy w 1szym rzędzie i jest czysto. w całym domu nie ma innych form robali niż te na foto (największe spotkane) i wspomniane bardzo malutkiego 1mm.

jako że mebli mamy dosłownie kilka w całym domu, dokładne przeszukanie podłóg/ścian do wys 2,5m, rys w murze/łóżek nie zaowocowało znalezieniem ani jednej pluskwy po jedzonku/jaj/itp. a powinny się znaleźć. 2-3 noce z rzędu spędzieliśmy z halogenem w ręku i rozplaszczaniu owadów(tych nie chronionych)...

czy gryzki mogą być tak liczne w całym domu(dom jest 2letni,jesteśmy 1szymi mieszkańcami prócz owadów)?
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Jeśli w domu jest wysoki poziom wilgoci, gryzki mogą być bardzo liczne.
Aha, no i pluskwy nie pokazują się zwykle za dnia, uaktywniają się dopiero w nocy. A gość z foto co prawda jest dość niewyraźny, ale widać, że ma długie czułki, a pluskwa domowa ma je krótkie.
adamd

:)
poguglałem i jasne, że pluskiew w nocy szukaliśmy i nic.
a krosty na skórze syna są niezbyt typowe dla pluskiew.
śpimy wszyscy w 1 pokoju (reszta jest nie gotowa) i tylko syn ma kropki.
pani dr mówi że 'czasem pluskwy wybierają sobie żywiciela' ale mi ni jak się to wpisuje w wolę przetrwania za wszelką cenę, że nie gryzły by pozostałych dzieciaczków i nas...
co do poziomu wilgotności, to nie mam pomiarów,ale wydaje mi się że standard.
adamd

bardzo dziękuję za pomoc!
ODPOWIEDZ