Prosba o identyfikacje
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
Devilsson
- UTM: Szwecja
Prosba o identyfikacje
Witam serdecznie, w moim mieszkaniu ostatnio jest pełno takich oto robaczków, mógłby ktoś być tak uprzejmy i powiedzieć mi co to takiego jest ?
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- Has thanked: 2 times
-
Devilsson
Re: Prosba o identyfikacje
Dziękuje za szybka odpowiedz, lecz chciałbym się zapytać czy jesteś pewien ze to właśnie jest ten owad. Mieszkam w centrum miasta wiec zboża itp raczej tutaj nie ma. Czy są jeszcze jakieś inne owady podobne do tego ?
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Chyba niezbyt dokładnie przeczytałeś Devilsson informacje na stronie zalinkowanej przez Miłosza. Zacytuję z tej strony:
Nikomu w mieszkaniu zboże nie rośnie, a gatunek, jak napisano, jest synantropijny.W przypadku braku ziarna larwy mogą się rozwijać w produktach mącznych takich jak makaron czy suszony chleb.
-
Devilsson
Przegladnalem wszystkie produkty tego typu makarony maki suszone pieczywo i nie znalazłem nic.
- Tomek Klejdysz
Widzę zarys plam na pokrywach tego ryjka, więc będzie to raczej wołek ryżowy lub kukurydzowy, ale wiele nie zmienia to co do zasiedlanych materiałów. Inaczej może jednak wyglądać droga dotarcia tych owadów do domu, bo oba wymienione wyżej gatunki dobrze latają w przeciwieństwie do wołka zbożowego.
-
diadematus
Witam. Orientuje się ktoś czy wołki mają jakieś toksyny?
Prawdopodobnie zjadłem kilka razem z kaszą gryczaną.
Prawdopodobnie zjadłem kilka razem z kaszą gryczaną.
-