Bardzo proszę o pomoc i sposoby zabezpieczenia się przed insektami (nie mogę co miesiąc przestawiać mebli i wszystkiego czyścić
co to? czy to nie kornik? jak się tego pozbyć?
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
werciasz
co to? czy to nie kornik? jak się tego pozbyć?
Mieszkam w domu z drewna - pierwszy zamieszkany sezon i od jakiegoś czasu pojawił się dziwny robak. Kilka razy zostawiliśmy w domu drewno do kominka - niestety przeżarte... Czy to kornik? a może spuszczel? Czym skutecznie odstraszyć wszelkie robale, żeby omijały nasz domek w środku pola? Czy ta larwa jest od tego samego robaka? Mamy na prawdę czysto, w domu jest 4miesięczne dzieciątko, czy taki robak mu nie zaszkodzi? nie przenosi jakiś chorób?
Bardzo proszę o pomoc i sposoby zabezpieczenia się przed insektami (nie mogę co miesiąc przestawiać mebli i wszystkiego czyścić
)
- Załączniki
-
- DSCF2488.JPG (80.77 KiB) Przejrzano 1398 razy
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:10:09 12:39:01Image taken on:09 października 2013, 10:39 - śrFocus length:5.9 mmShutter speed:1/105 SecF-number:f/3.3ISO speed rating:200Camera-model:FinePix AX300 -
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2013:10:10 11:17:46Image taken on:10 października 2013, 09:17 - czwFocus length:5.9 mmShutter speed:1/20 SecF-number:f/3.3ISO speed rating:800Camera-model:FinePix AX300
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Re: co to? czy to nie kornik? jak się tego pozbyć?
Na pierwszym zdjęciu jest pospolity pluskwiak, Rhyparochromus vulgaris. Zupełnie nieszkodliwy - o tej porze często ciągnie do domów szukając miejsca na zimowanie, można też go przypadkowo przenieść właśnie z drewnem, między kawałkami którego lubi się ukrywać. Ale to wolnożyjący owad, w mieszkaniu się nie zadomowi.
A na drugim zdjęciu jest najprawdopodobniej - bo foto mocno niewyraźne - gąsienica jakiegoś mola spożywczego.
A na drugim zdjęciu jest najprawdopodobniej - bo foto mocno niewyraźne - gąsienica jakiegoś mola spożywczego.
-
Krzynkaa
Witam, mam ten sam problem. Jednak nie mam domu z drewna, tylko podlogi w domu sa drewniane, i juz maja 20pare lat.Po zdjeciu widze ze to ten sam robal. Z poczatku pojawialy sie tylko przy drzwiach wyjsciowych na taras a teraz sa juz w kazdym pomieszczeniu w domu! To cos nie lata a pojawia sie ni z tad ni z owąd. Jak sie tego pozbyc? Larw zadnych nei zauwazalam wiec to chyba nie od tego ochydztwa. Obrzydza mnie to. Czy to mozliwe ze wychodza nam z podlóg? JA i mama juz mamy serdecznie dosc tych robali. Co robic?
- Almandyn
- Been thanked: 1 time
Moskitiery w okna i nie pozostawianie otwartych drzwi balkonowych gdy w pomieszczeniu jest włączone światło 
-
Krzynkaa
spoko tylko one nie wlaza z zewnatrz tylko gdzies w domu sie zadomowily. dodatkowo odkrylam ze posiadaja jednak skrzydla. acha i jak sie je rozgniecie to smierdza. wiec juz nie wiem czy to te same robale
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Jeśli wyglądają tak, jak na pierwszym foto w wątku, to na pewno przychodzą z zewnątrz. Ten gatunek skrzydła ma jak najbardziej i - jak większość pluskwiaków równoskrzydłych - wydziela nieprzyjemny zapach przy podrażnieniu czy zgnieceniu.