Znalazłem niedawno małe brązowe robaczki w makaronie. Dorosłe osobniki mają około 5-7mm długości, kształt owalny, kolor ciemno brązowy, brak widocznych gołym okiem, wystających czułek czy innych macek. można je pomylić z jakimiś nasionami. Są dosyć symetryczne, ciężko na pierwszy rzut oka odróżnić odwłok od głowy. W makaronie zostawiły zółte larwy, długości ok 1cm, oraz jakieś białe kulki wyglądające jak kasza manna przed ugotowaniem. Co dziwne, lubią wchodzić na ludzi. Zrzucałem je z siebie wiele razy, a mimo to jakoś wracają tylko po to, żeby po mnie pochodzić
Brązowy robak w makaronie, ludziolubny
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
Panrafal
Brązowy robak w makaronie, ludziolubny
Witam.
Znalazłem niedawno małe brązowe robaczki w makaronie. Dorosłe osobniki mają około 5-7mm długości, kształt owalny, kolor ciemno brązowy, brak widocznych gołym okiem, wystających czułek czy innych macek. można je pomylić z jakimiś nasionami. Są dosyć symetryczne, ciężko na pierwszy rzut oka odróżnić odwłok od głowy. W makaronie zostawiły zółte larwy, długości ok 1cm, oraz jakieś białe kulki wyglądające jak kasza manna przed ugotowaniem. Co dziwne, lubią wchodzić na ludzi. Zrzucałem je z siebie wiele razy, a mimo to jakoś wracają tylko po to, żeby po mnie pochodzić
Po mojej mamie też chodzą, więc ich bliskie kontakty ze mną raczej nie są kwestią przypadku. Chciałbym się dowiedzieć co to jest i czy jest trujące. Druga sprawa, chciałbym się dowiedzieć czy istnieją stworzenia pasożytnicze (pasożytujące na ludziach), których cykl życiowy jest powiązany z roślinami, którymi odżywia się człowiek. Zastanawiam się czy jest możliwe, że jedząc jakąś roślinę zarażę się pasożytem. Kiedyś mówiło się, że w końcówkach bananów mogą mieszkać pasożyty, ale to ponoć bujda.
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Re: Brązowy robak w makaronie, ludziolubny
Co do zwierzów makaronowych - zdjęcie pliz. Istnieje parę różnych gatunków, które odpowiadaja takiemu opisowi.
To pytanie raczej na forum parazytologiczne, ale :] Można zarazić się pasożytami jedząc owoce czy warzywa umyte w zanieczyszczonej wodzie (np. jajami tęgoryjca czy włosogłówki), jednak kompletnie nic mi nie wiadomo o pasożytach, które umiałyby bytować jednocześnie w organizmach roślinnych i zwierzęcych (może poza grzybami).Panrafal pisze:Druga sprawa, chciałbym się dowiedzieć czy istnieją stworzenia pasożytnicze (pasożytujące na ludziach), których cykl życiowy jest powiązany z roślinami, którymi odżywia się człowiek. Zastanawiam się czy jest możliwe, że jedząc jakąś roślinę zarażę się pasożytem.
-